Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Nyári statisztika a halál tükrében

A nyár nem természetes módon bekövetkező haláleseteit vizsgáltuk az ország öt megyéjében. Az emberölések, a vízbe fulladások és a halálos közlekedési balesetek számát kutattuk. A legszörnyűbb gyilkosságokra megyénkben, a legtöbb vízbe fulladásra Szabolcs-Szatmárban találtunk. Halálos balesetből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legtöbb. Szám szerint huszonkettő.
Szeged: a Tiszában eltűnt kislány szülei. Fotó: Segesvári Csaba
Egy emberélet szándékos kioltása minden esetben szörnyű és gyalázatos dolog, de még a gyilkosságok között is akadnak olyanok, amelyek a többieknél sokkal megdöbbentőbbek, megrázóbbak az ember számára. Az ország öt megyéjének – Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg – nyári statisztikáit böngésztük, de nemcsak az emberölések, hanem a nyári hónapokra oly jellemző vízbe fulladások, és a legtöbb áldozatot szedő halálos közlekedési balesetek számát is kutattuk.

Borzalmak Csongrádban

Amíg például Hajdú-Biharban a nyáron történt két emberölésből egy berettyóújfalui gyilkosság – egy 17 éves fiú verte halálra nagymamáját egy hifitorony körül kialakult vitában –, Győr-Moson-Sopron megyében egy győri édesapa lánya egykori udvarlóján ejtett halálos késszúrása adott okot a megdöbbenésre, addig Csongrádban a négy emberölésből három egészen hátborzongató körülmények között zajlott le.

A sort, június 22-én egy, a Kálvária téren történt leszámolás nyitotta, ahol összesen négy férfi, a legkülönfélébb szúró- és vágóeszközökkel felfegyverkezve verekedett össze. Közülük ketten kórházba kerültek, egyikük két héttel a verekedés után belehalt sérüléseibe. Mindössze öt nap múlva bekövetkezett az újabb tragédia. Egy zsombói családi házban egy 17 éves lány először elvágta tízéves öccse torkát, majd a már élettelen testbe több mint hússzor vágta bele kését. A lányt – aki jelenleg előzetes letartóztatásban van – ezt megelőzően többször is kezelték a pszichiátrián, de ilyen szörnyű cselekedet elkövetését még az őt jól ismerő falusiak sem nézték volna ki belőle.

A nyári időszakban elkövetett utolsó, megyénkben történt gyilkosság híre az egész országot bejárta. Július 20-án, Makó külterületén egy magyarcsanádi lányt fához kötöztek, benzinnel lelocsoltak, felgyújtottak, majd sorsára hagyták. A felgyújtott tinédzsernek annyi ereje még volt, hogy elkússzon segítségért, de három héttel később belehalt sérüléseibe. Az ügyben egy 15 éves makói fiút gyanúsítanak, aki ellen előzetes letartóztatása mellett aljas indokból, különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítottak eljárást. Érdekes megemlíteni, hogy július 20-án ezen az eseten kívül vízbe fulladás és halálos baleset is történt Csongrád megyében.

A gyilkos Szamos

És ha már a dátumoknál tartunk, június 29-e és július 29-e is igazán feketenapnak tekinthető. Június utolsó előtti napján egy-egy halálos baleset és vízbe fulladás, július 29-én két vízbe fulladás és egy végzetes kimenetelű közúti baleset történt megyénkben.

A nyárra egyébként annyira jellemző vízbe fulladások szinte mindegyikét emberi felelőtlenség okozta. Négy megyében – Hajdú-Biharból sajnos nem jutottunk adatokhoz – összesen huszonhárman lelték halálukat a különböző álló- és folyóvizekben.

A legnagyobb „gyilkos" a Szamos folyó szabolcsi szakasza volt, ahol július 13-án, Olcsvaapáti közelében egy öttagú család fürdőzött a tilosban. Legelőször egy 13 éves fiú merészkedett a vízbe, de fuldokolni kezdett. Családtagjai egymás után ugrottak a vízbe, hogy segítsenek neki, de mindannyian elmerültek. Az öttagú családból csak egy hétéves kisfiút tudtak kimenteni: édesanyja, annak élettársa és két testvére veszett a habokba.

Nyolcvanöt halott

Az ország talán legmegdöbbentőbb vízbe fulladása mégis Csongrád megyéhez köthető. A már fent említett napon, július 29-én a szegedi Laposnál merült el a Tiszában egy 14 éves lány. Holttestét két nappal később a folyó vajdasági szakaszán egy halász találta meg, rá két napra pedig a magyarkanizsai temetőben, névtelen sírba földelték el. Erről családja csak augusztus 14-én szerzett tudomást, exhumálására és hazaszállítására szeptember 7-én, negyven nappal eltűnése után került sor. Bár nem a megyében, de sajnos megyei szereplőkkel történtek tragédiák a Balatonnál: július 9-én egy 18 éves bordányi fiú a balatonmáriai strandnál, augusztus 14-én a szegedi felsővárosi plébános Fonyódnál fulladt a magyar tengerbe.

A halál – és ez évszaktól független – mindig a közutakon aratja legnagyobb diadalát. Az öt megyében június 1-je és augusztus 31-e között összesen nyolcvanegy halálos közúti baleset történt, amiben nyolcvanöten vesztették életüket. Szeptember 1-je óta, csak Csongrád megyében, további tízzel nőtt a közlekedési balesetben elhunytak száma.


Közlekedési bűnök

A közlekedési bűncselekmények száma Csongrád megyében 2000 és 2005 között 709-ről 688-ra csökkent. Ebből az ittas vezetés miatti bűncselekmények száma 479-ről 430-ra – tudtuk meg a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak a megyei közgyűlés elé az elmúlt fél évben vitt beszámolójából. A balesetek három fő okának sorrendje változatlan, de az így bekövetkezett esetek száma nőtt. Elsősorban a gyorshajtás (2000-ben 159, öt év múlva 2002), másodsorban az elsőbbségi jog megadásának elmulasztása (145 és 159), illetve a figyelmetlen kanyarodás (2000-ben 120, tavaly 155) okozott karambolt. A balesetekben a legkisebb arányban a műszaki hiba, aztán a figyelmetlenség, illetve a követési távolság be nem tartása játszott szerepet. A mögöttünk lévő két esztendő adatait nagyító alá téve kiderül: 2004-ről 2005-re térségünkben 752-ről 716-ra csökkent a személyi sérüléses balesetek száma. Ezen belül a súlyos és könnyű sérüléssel végződő karambolok száma is csökkent, viszont 47-ről 55-re, vagyis 17 százalékkal nőtt a halálos közúti tragédiáké.  

A Szeged és Szőreg közötti halálos közúti balesetben a Lada vezetője meghalt. Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A telefonos állásinterjúról

Tovább olvasom