Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Nyaralás alatt legyünk óvatosak

Nyaralási úti célként sok magyar választja a mediterrán klímájú Spanyol- országot és Olaszországot, mivel mindkét ország lenyűgöző műemlékekkel rendelkezik és az utazási irodák viszonylag olcsó utakat kínálnak ide.
– Uniós csatlakozásunk óta mind Olasz-, mind Spanyolországba beléphetünk kártya formátumú személyi igazolványunkkal, a zökkenőmentes határátlépés érdekében azonban – különösen tavasszal és nyáron – tanácsos az útlevelet is magunkkal vinni – mondta el Horváth Vilmosné, a Kisalföld Volántourist értékesítési vezetője.

A személyautóval utazóknak nem fontos kiváltani a nemzetközi vezetői engedélyt, ugyanis igazoltatásnál elfogadják a magyar jogosítványt.

– A felelősségbiztosítás érvényességét bizonyítani kell, ezért a „zöld kártyát" semmiképpen ne hagyjuk otthon – folytatta Horváth Vilmosné. – Autós szabálytalanság esetén Spanyolországban számolni kell azzal, hogy a helyszíni bírság jócskán meghaladja az itthon „megszokottat", viszont a fizetni nem tudó autós járművét a hatóság zár alá veszi, visszaszerzése pedig hosszadalmas feladat. Célszerű ezért fokozottan figyelni a közlekedési szabályok betartására.

– Olaszországban a rendőrök szigorúan veszik a foszforeszkáló mellény meglétét, ezt az autósok az osztrák autóklubnál, az ÖAMTC-nél szerezhetik be 5–10 euró közötti összegért – mondta el Horváth Vilmosné. – Autónként egy mellény és egy elakadásjelző háromszög szükséges, ezeknek akkor vesszük hasznát, ha járművünk az autópályán romlik el, de ha valamelyik hiányzik, pénzbírságra számíthatunk.
– A Spanyolországból hazaérkező turisták nem ritkán lopásról, autófeltörésről számolnak be. Általános jó tanács az utazóknak, értékeiket, irataikat ne hordják maguknál, inkább vegyék igénybe a szállodák széfjeit. Autóikat ne hagyják őrizetlenül, válasszanak fizetős, de őrzött parkolókat – mondta el zárásként Horváth Vilmosné. – Olaszországba utazni ebből a szempontból előnyösebb, viszont lényeges tudni, hogy katalizátor nélküli gépkocsik nem hajthatnak be Róma belvárosába.

Az utazással és az országokkal kapcsolatban bővebb információt a Külügyminisztérium honlapján (www.kum.hu) vagy telefonszámán (06-1/458-1000) kaphatnak az utazók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészek slágere a cigaretta

Hiába szűntek meg az unión belüli gazdasági határok, a jövedéki termékeknek, azon belül a… Tovább olvasom