Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyár végén felújítják a Mátyás-templomot

Nyár végén vagy ősszel megkezdődik a Mátyás-templom rekonstrukciója. Az államilag finanszírozott beruházás tervezett költsége 3,7 milliárd forint.
Elkészültek a tervek, és nyár végén vagy ősz elején megkezdődhet a Mátyás-templom felújítása - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a templom köré felhúzott állványzat előtt, amelyen a restaurálási munkálatokat bemutató tablók láthatók.

Közölte, az engedélyeztetési eljárás lezárult, a várhatóan négy évig tartó munkálatokat az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ (ÁMRK) végzi majd. A kormány által finanszírozott beruházás tervezett költsége 3,7 milliárd forint.

A templomot az 1960-as évek óta nem újították fel, a II. világháború után csak kisebb "szépségtapaszokkal" látták el, és az utóbbi években életveszélyessé vált a műemlék. Bozóki András kiemelte: rendkívül komplex munkálatsorozatról van szó, amelyek során az épületfelújítás mellett fa-, fém, üveg-, textil- és kerámiarestaurálást is végeznek.

A templom falainak állapotát az ÁMRK speciális eljárással, úgynevezett faldetektoros vizsgálattal, egyfajta röntgennel mérte fel, ennek alapján készültek a tervek - ismertette Bozóki András, aki maga is kipróbálta a készüléket.

Rekordidő alatt készültek el a felújítási tervek - utalt az ÁMRK igazgatója arra, hogy a megbízást 2004 augusztusában kapták. Szécsi Zsolt elmondta: a turisztikai látványosságként naponta 8-10 ezer látogatót fogadó templom felújításánál új szellőző rendszert alakítanak ki.

Farbaky Péterné művészettörténész, a terveket készítő csoport munkatársa elmondta: a helyreállítási koncepció elkészítésénél Schulek Frigyes templomra vonatkozó hagyatékát is feldolgozták. (Az építész 1873-1896 között, a millenniumi ünnepségekre neogót stílusban teljesen átépítette a templomot.)

(Magyarország.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerje meg az Angyalbőrben c. lemezt!

A nagysikerű TV-sorozat zenéje újradigitalizálva, bónusz dalokkal újra kapható. Tovább olvasom