Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

NVT – a forrás, amiből meríteni lehet

A Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) célja elsősorban a kis- és közepes vállalkozások támogatása. A terv keretében három év alatt 70-80 ezer gazdálkodó juthat különböző nagyságrendű pénzösszegekhez különböző jogcímen megszerezhető támogatások formájában.
Az NVT céljaira juttatott uniós forrás összességében 602,3 millió eurót – azaz mintegy 150 milliárd forintot – jelent, a magyar állam társfinanszírozásával együtt pedig mintegy 754,14 millió euró – vagyis hozzávetőlegesen ez 192 milliárd forint – áll a gazdálkodók rendelkezésre. A Nemzeti vidékfejlesztési terv támogatásait a korábbiaknál egyszerűbb módon lehet igénybe venni. Az agrártárca szakértői szerint kisebb a gazdálkodók adminisztrációs terhe, és a támogatások államigazgatási eljárás keretében igényelhetők.

A Nemzeti vidékfejlesztési terv több program megvalósítását is kiemelten támogatja az agráriumban. Így egyebek mellett a környezettudatos gazdálkodási formák térnyerését hivatottak ösztönözni a környezetgazdálkodási támogatások. E célok megvalósítása szigorú gazdálkodási és környezetvédelmi szabályok megtartását rója a pályázókra. Azok a gazdák, akik nem tesznek eleget a miniszteri rendeletben közzétett úgynevezett Helyes gazdálkodási gyakorlat és helyes mezőgazdasági és környezeti állapot követelményrendszerének, eleshetnek a pályázatokkal elnyerhető támogatásoktól.

Nyolc cél

A vidékfejlesztési terv nyolc kiemelten támogatott célt határoz meg. Ezek: az agrár-környezetgazdálkodás, a kedvezőtlen adottságú területek támogatása, az Európai Unió környezetvédelmi, állatjóléti és higiéniai követelményeinek való megfelelés elősegítése, valamint a mezőgazdasági területek erdősítése, a korai nyugdíj lehetőségének megteremtése, a szerkezetátalakítás alatt álló félig önellátó gazdaságok támogatása, a termelői csoportok létrehozásának és működtetésének segítése, végül pedig, de nem utolsó sorban az úgynevezett technikai segítségnyújtás. Ez utóbbi az NVT céljainak megvalósítását szolgáló sokoldalú szakmai tanácsadást jelenti. A különféle célok megvalósításához kapcsolódó aktuális végrehajtási rendeletek és további hasznos információk megtalálhatóak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján, a www.mvh.gov.hu címen.

A környezetvédelmi és a foglalkoztatási szempontokat integráltan kezelő vidékfejlesztés az agrárszerkezet-átalakítást és a vidéki életkörülmények javítását célozza. A hazai vidékfejlesztési politika a mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelemszerzés elősegítése mellett támogatja a kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeket is. Alapvető érdek ugyanis, hogy a helyben hozzáadott értékből származó többletjövedelem helyben maradjon és ott is hasznosuljon.  

Továbbá az ágazati célstratégia – a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelés versenyképességének javítása mellett – a vidéki térségek adottságaiknak legmegfelelőbb fejlesztését jelöli meg. Így az NVT céljait körvonalazó és összefoglaló dokumentum az agrárágazatok és a vidékfejlesztés összehangolt, a szerkezetátalakítást, a természeti és a társadalmi környezet védelmét, valamint a felzárkóztatást célzó és előtérbe helyező komplex fejlesztésrendszert foglal magában. Mindez pedig az uniós és nemzeti társfinanszírozásban megvalósuló intézkedések, programok összességét jelenti, amelyet az NVT tartalmaz.  

Így az NVT céljai az NFT célkitűzéseivel összhangban a termelők gazdasági életképességének, pénzügyi helyzetének és piaci pozícióinak javítását szolgálják. Emellett fontos feladat a mezőgazdasági tevékenység fenntartása és fejlesztése is. Ezáltal ugyanis megteremthetők a kiegészítő jövedelemszerzés és munkahelyteremtés, valamint megtartás feltételei. Különösen azon gazdálkodók számára, akik kedvezőtlen termőhelyi adottságú területeken gazdálkodnak. Cél továbbá: a környezeti állapot megőrzése és javítása, a termőhelyi adottságokhoz és a piaci viszonyokhoz jobban igazodó termelési szerkezet kialakításának támogatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

nincs szakadás

kosárlabda

Nem olyan súlyos a Soproni sÖrdögök amerikai centerének, Calvin… Tovább olvasom