Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

NVB: nem választási ügy a plakátok eltávolítása

A bizottság tagjai úgy ítélték meg, a plakátok eltávolítása "közterületi" ügy, így a választási bizottságok bírságot sem szabhatnak ki.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) álláspontja szerint nem választási, hanem "közterületi" ügy a választási plakátok eltávolítása a kampány lezárulta után, így a választási bizottságok bírságot sem szabhatnak ki. A testület csütörtöki ülésén szoros, 7:5 arányú eredménnyel szavazta meg az iránymutatást, az elnök véleményével szemben.

Az iránymutatások a választási szerveknek szólnak, de nem kötelező érvényűek, csak az NVB többségi álláspontját tükrözik.

Az NVB tagjai hosszas vitát folytattak arról, hogy a kampány - így az áprilisi országgyűlési választás - lezárulta után a választási bizottságok jogosultak-e a közterületeken maradt választási plakátokkal kapcsolatban határozatot hozni vagy bírságot kiszabni.

A törvény előírja ugyanis, hogy a szavazás napját követő 30 napon belül a választási plakátokat el kell távolítaniuk azoknak, akik azokat kihelyezték, vagy akiknek az érdekében azokat kihelyezték. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk, azaz a plakátokat eltávolítaniuk, és ennek a költségét kiszámlázhatják a mulasztóknak.

A probléma azért merült fel, mert több helyen még mindig láthatók az országgyűlési, valamint a korábbi választások idejéről "kint felejtett" választási plakátok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogtúladagolásban halt meg a Blahán őrjöngő férfi

A férfi szerda este tombolt félmeztelenül a Blaha Lujza téren, negyed 10-kor pedig el is hunyt. A… Tovább olvasom