Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

˝Nullás˝ adóigazolás helyett nyilvános lista

Nyugat-Dunántúl - A köztartozásmentes adózók listájára megyénkben is egyre többen kérik felvételüket. Aki szerepel rajta, annak közbeszerzési pályázatok kifizetéseinél nem kell adóigazolást kérnie.

Az APEH elektronikus szolgáltatásainak kínálatát bővítette a köztartozásmentes adózói adatbázissal; február 10-től érhető el az adóhatóság honlapján. Ez az adatbázis az úgynevezett „nullás" adóigazolásokért való sorban állást válthatja ki, s elsősorban a köztartozásmentesen működő cégek, vállalkozások és vállalkozók nevének megjelenítésével a jogszerűen működő társaságokat segíti. Az a vállalkozás, amely az összes bevallási kötelezettségének eleget tett és adófizetési kötelezettségeit is teljesítette, kérheti, hogy az adóhivatal vegye fel a köztartozásmentes adózók listájára. Ha valaki ebben az adatbázisban szerepel, akkor a közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos kifizetéseknél már nem kell az APEH-től együttes adóigazolást kérnie, mert az a szervezet, amelyik a kifizetést teljesíti, megnézheti az interneten az adóhivatal listáját. A lista archivált, mindig visszakereshető egy adott időpontra.

Az adóhivatal az új elektronikus szolgáltatás mellett megtartja a hagyományos eljárást is, továbbra is kérhető elektronikusan és papíralapon is adóigazolás. Viszont az állami adóhatóság honlapján közzétett listához bárki hozzáférhet. Az adatbázisba az adózók a 09UK21 adatlap kitöltésével illetékmentesen kérhetik felvételüket, mely kizárólag elektronikus úton nyújtható be. A listát minden hónap 10. napján frissítik, az adatbázisban azok az adózók maradhatnak, akik továbbra is megfelelnek az előírt feltételeknek.

Az adatbázis az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának tájékoztatása szerint régiónkban is egyre népszerűbb. A felvett adózók száma a régióban februárban 312, júniusban már 1336, megyénkben februárban 134, júniusban 675. Amennyiben az adózó adatai már szerepelnek az adatbázisban, de tovább nem kívánja adatait szerepeltetni, akkor a törlési kérelem elektronikusan nyújtható be (09UT21 adatlap).

(Az adatbázisról bővebb tájékoztató: www.apeh.hu.)

A lista archivált, mindig visszakereshető egy adott időpontra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-gyilkosság: újabb férfi előzetesben

Előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság szerdán egy 26 éves férfit, akit Marian Cozma meggyilkolásával összefüggésben garázdasággal gyanúsítanak. Tovább olvasom