Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Növény-egészségügyi változások az uniós csatlakozás után

A csatlakozás után a magyar növény-egészségügyi vizsgálati rendszer átalakul. Egyrészt átvesszük az Európai Unióban szokásos eljárások alkalmazását, másrészt megmaradnak egyes ellenőrzési elemek a korábbi hazai gyakorlatból.
A megyei növény- és talajvédelmi szolgálattól kapott információk szerint a változások a növényi termékeket előállító, illetve forgalmazó termelőket, kereskedőket érintik elsősorban. Nem lesz nagy változás, az Európai Unió területén kívülre (harmadik ország) történő export-, illetve az onnan való importtevékenység ellenőrzése területén.

Export esetén a jelenlegi gyakorlatot kell követni és az árut – előzetes bejelentés és esetenként laboratóriumi vizsgálat után – a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat (NTSZ) felügyelője a berakodás helyén és időpontjában megvizsgálja és növény-egészségügyi bizonyítvánnyal látja el. A vizsgálandó áruk körét és az ellenőrzés-köteles károsítók listáját a fogadó ország növény-egészségügyi előírásai határozzák meg. A szállítmányra kiadott bizonyítvány a fogadó ország határáig kíséri az árut.

Import esetén

Importnál az unión kívüli országokból érkező áru belépési helye az EU határa, amely természetesen nem minden esetben egyezik meg a magyar határátkelőkkel. Itt az áru a vizsgálatot követően véglegesen belép. A határról növényútlevél már csak abban az esetben kíséri, ha az a növényútlevél-köteles áruk körébe tartozik.

Jelentősebb változás lesz az EU-n belüli szállításoknál. Ilyen esetekben az árut növényútlevélnek kell kísérnie. Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy a vizsgált áruk köre szűkebb lesz. A vetőmagvak, ültetésre szánt növények és szaporítóanyagok tartoznak ebbe a körbe. Ezekhez minden esetben növényútlevelet kell mellékelni, a többi áru szabadon forgalmazható, hozzájuk növényútlevelet csatolni nem kell.

Növényútlevél

A növényútlevél-köteles árukhoz is csak abban az esetben kell növényútlevél, amennyiben az árut nem a helyi piacon értékesítik. A helyi piac fogalmába a megye területe, illetve a szomszédos magyarországi megyék területe tartozik.

A növényútlevél, bár megjelenésében, tartalmában emlékeztet a növény-egészségügyi bizonyítványra, azt attól eltérő vizsgálati rendszer alapján állítják ki. A vizsgálati rendszer lényege a vegetációs időszak alatti több alkalommal történő, illetve folyamatos növény-egészségügyi ellenőrzés, amellyel jobban biztosítható a késztermék károsítóktól való mentességének igazolása. Mindehhez azonban már a termelési ciklus előtt tudnia kell a termelőnek a késztermék értékesítési útját, valamint be kell jelentkeznie az ellenőrzést végző hatóságnál.

Ez a bejelentkezés a termelői regisztráció, melyet a vetőmag- és a szaporítóanyag-előállító termelőknek kell megtenni a megadott határidőre a növény- és talajvédelmi szolgálat felé. A határidők betartása azért fontos, mert a megkésve tett regisztrációs jelentkezés esetén előfordulhat, hogy a szükséges vegetációs szemléket már nem lehet elvégezni, így nincs alapja a nö vényútlevél kiadásának.

A szükséges vizsgálatok elvégzésére a terményraktár-, a malom-, a takarmánykeverő-tulajdonosoknak, valamint a nyersfából készült fa csomagolóanyagot előállítóknak, bizonyos esetekben a szaporítóanyag és egyes fogyasztásra szánt áruféleség importőreinek szintén regisztrációs bejelentkezést kell tenniük.

Lehet kérdezni

A növényútlevelet az NTSZ vegetációs idő alatt elvégzett ellenőrzéseinek jegyzőkönyvei alapján az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (OMMI) vagy az NTSZ adja ki. A kiállítás időpontja az utolsó szemle és a szállítás időpontja között bármikor lehet, nem szükséges a feladás napját megvárni vele.

A fentiekben tett rövid ismertetés csupán összefoglalója annak a terjedelmes jogi szabályozásnak, amely erre a tevékenységi körre vonatkozik. Bármely ezzel kapcsolatban felmerült kérdés megválaszolásában a Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársai szívesen állnak rendelkezésre (telefon: 96/529-330).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a Yahoo Messenger

A Yahoo bemutatta üzenetküldő szoftverének a legújabb változatát, alig néhány… Tovább olvasom