Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Növény-, táj- és állatvédelem

A helyes gazdálkodási gyakorlat olyan alapelveket, iránymutatásokat foglal magában, amely a hatályos jogszabályokból kiemelve tartalmazza azokat az alapvetően betartandó szabályokat, előírásokat, amelyek segítségével a környezettudatos gazdálkodás elősegíthető, hatékonysága megalapozható. A tizenkét szempont közül most hármat, a növény-, táj- és állatvédelem kapcsolatosakat közöljük.
A növényvédelemmel kapcsolatos előírások rögzítik: kizárólag hatóságilag engedélyezett növényvédő szert és termésnövelő anyagot lehet felhasználni a technológiai és a szerek felhasználásra vonatkozó jogosultsági előírások betartása mellett. Tilos a vadon élő szervezetek veszélyeztetése. Növényvédő szert emberi és állati tartózkodásra, valamint élelmiszer és takarmány tárolására szolgáló helyiségtől elkülönített és biztonságosan zárható raktárban vagy szekrényben, tűz- és robbanásveszélyt kizáró, egészséget és környezetet nem veszélyeztető módon szabad tárolni. Tilos növényvédő szert tárolni a fürdőzésre kijelölt vizek partvonalának teljes hosszában mért egy kilométer széles távolságon, a természeti területeken, valamint a védett természeti területeken, valamint vízművek, víznyerő helyek védőterületén belül, továbbá az ár- és belvízveszélyes területeken.

Természet- és tájvédelemmel kapcsolatos előírások is léteznek a védett és érzékeny természeti területeken vállalt agrár-környezetgazdálkodási célprogramok esetén. Ezek szerint tilos a természetes vagy természet közeli élőhelyek, valamint a gazdaság területén elhelyezkedő történelmi és építészeti szempontból értékes műemlékek és területek károsítása, tájelemek elmozdítása a mezőgazdasági tevékenység – ilyen többek között a kiszántás, a trágyázás vagy a vegyszerezés, illetve a tájelemek elmozdítása – során. Tilos a védett természeti értékek károsítása.

Az állattartásra vonatkozó előírások talán a legközismertebbek. Ezek lényege, hogy a gazdálkodónak gondoskodnia kell olyan életkörülmények biztosításáról, amelyek megfelelnek az állat fajának, fajtájának, nemének, korának jellemző fizikai, élettani, tenyésztési, viselkedési és szociális sajátosságainak, valamint egészségi állapotának. Az állat etetése és itatása során csak olyan takarmányt és ivóvizet, illetve egyéb itatásra alkalmas folyadékot szabad felhasználni, amely az állat, illetve közvetve az ember egészségét nem veszélyezteti. Az állattartó köteles állatának állatorvosi ellátásáról rendszeresen gondoskodni, illetve tartása, szállítása és forgalmazása során gondoskodnia kell az állat-egészségügyi, állatvédelmi és környezetvédelmi előírások betartásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc emberrel

is nyert a kapuvár

Tovább olvasom