Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Novemberben jön a devizahiteles elszámoltatási törvény

A törvény az MNB-t hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás.
November elsején lépne életbe a banki elszámolás képletéről és egyes egyéb rendelkezésekről szóló törvényjavaslat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI érdeklődésére.

Rogán Antal pénteken bejelentette, hogy az elszámolási törvény az MNB-t hatalmazza fel arra, hogy rendeletet alkosson arról, milyen képletek alapján történjen meg a pénzintézetek ügyfelei felé az elszámolás. A MNB július végén tett közzé egy iránymutatást a fogyasztói kölcsönszerződéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához.

A jegybank péntek délutáni közlése szerint a törvényjavaslatban lévő elszámolás megegyezik a korábbi MNB iránymutatás szellemiségével, viszont az iránymutatás csak az árfolyamrés semmissége miatti átszámításra vonatkozott. A mostani törvényjavaslat alapján azonban az árfolyamrést és az egyoldalú szerződésmódosításokat egyszerre kell elszámolni, illetve a törvényjavaslatban megjelentek egyéb részletek is - tájékoztatott az MNB.

Mindezek következtében a korábbi iránymutatásban szereplő képletnek értelemszerűen változnia kell, viszont az elvek mentén nem változik - írta a jegybank.

November elsejét követően tud az MNB rendelet életbe lépni, de a rendelet tervezete már várhatóan október elejére megszületik - közölte az MNB.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patakba zuhant egy férfi Budapesten

A férfit gerincágyon, mentőkötelekkel hozták fel, a mentők súlyos sérülésekkel vitték kórházba. Tovább olvasom