Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Növekvőben a legális zeneletöltések

A legális zeneletöltések idén több mint megháromszorozódtak. Egyre több az illegális fájlcserélők elleni per.

A legális zeneletöltések több mint megháromszorozódtak 2005-ben, az illegális  fájlcserélőkkel szembeni perek ugyanis mind többeket intenek  óvatosságra - ez derült ki az IFPI, a Hanglemezkiadók Nemzetközi  Szervezete legfrissebb tájékoztatásából. Az IFPI adatai szerint 2005 első felében 180 millió dalt  töltöttek le világszerte. 

Az IFPI adatai azt mutatják, hogy a  fájlcserélő hálózatokon és weboldalakon fellelhető jogsértő zenei fájlok száma  minimálisan, 3ű-kal nőtt, a januári 870 millióról 900 millióra,  miközben a szélessávú hozzáférés négyszer ennyivel, 13ű-kal  emelkedett.  

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban  és Franciaországban a legális zeneletöltések 2005 első hat hónapjában meghaladták a tavalyi év teljes mennyiségét. Az egyszámos letöltések ezeken a piacokon 2005 első felében elérték a 180  milliót, a teljes 2004. évi vonatkozó 157 millióval, illetve a  tavalyi év első felében regisztrált 57 millióval szemben.  

Ausztriában független kutatások jelentős esést mutattak ki az illegális fájlcserélésben, amely 2004 és 2005 első negyedéve között 26ű-kal esett vissza. Ez az eredmény a korábbi németországi kutatások adataival cseng egybe, amelyek 2004-ben jelentős csökkenést mutattak ki az illegális zeneletöltések terén. 

Nagy-Britanniában az egyszámos (legális) letöltések 2005 első felében megtízszereződtek az előző év hasonló időszakához képest, s elérték a 10 milliót. A francia és a német piac is meredeken emelkedett, 4, illetve 8 millióra a 2005 első felére vonatkozó  hozzávetőleges adatok alapján.  


A digitális szolgáltatásokra már 2,2 millió ember fizet  elő világszerte, miközben az IFPI januári jelentése még csak 1,5  millió előfizetőről számolt be. Az  IFPI címjegyzékében hetente közöl új szolgáltatókat. Világszerte több mint 300 online zenei oldal létezik, ezek közül 23 európai országban 190. 

A lemezipar 2003 szeptemberében kezdett jogi lépéseket az  illegális fájlcserélőkkel szemben, és azóta 14227 eljárás indult 12 országban. Perek folynak Ausztriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Japánban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Több száz embert büntettek, vagy bírságoltak meg, átlagosan fejenként 3 ezer euró értékben. Az érintettek általában, 20-35 év közötti korosztályhoz tartoznak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

japánóra

Kézilabda

A Graboplast-ETO női csapata a világbajnokságra készülő japán… Tovább olvasom