Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Novák a rekorder: összesen 18 millió forint büntetést kaptak képviselők

Több mint 18 millió forint büntetést szabott ki az Országgyűlés ellenzéki képviselőkre a tavaszi-nyári ülésszakban.
Több mint 18 millió forint büntetést szabott ki az Országgyűlés ellenzéki képviselőkre a tavaszi-nyári ülésszakban. A legtöbbször, négyszer, a jobbikos Novák Elődöt sújtották pénzbírsággal, illetve tiszteletdíj-csökkentéssel: összesen 646 ezer forintra büntették sértő kifejezések használatáért és rendzavarásért.

A parlamentnek az országgyűlési törvény januári életbe lépése óta van lehetősége megbüntetni a képviselőket. Előbb pénzbírsággal sújthatták azokat, akik a Ház tekintélyét vagy valakit, illetve valamely csoportot - különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak, megsértik az Országgyűlés tekintélyét vagy rendjét, míg június óta a tiszteletdíjukat csökkenthetik.

A parlament először márciusban élt a büntetéskiszabás lehetőségével, amikor - Kövér László házelnök javaslatára - a havi tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntette az MSZP-s Szanyi Tibort, amiért interpellációja után az ülésteremben középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. A szocialista politikus azt mondta, jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

Néhány héttel később a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló két független képviselőre, Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre szabtak ki bírságot. Előbbi 50 ezer, utóbbi 185 ezer forint büntetést kapott, mert a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása elleni tiltakozásul egy Loptok, csaltok, hazudtok! feliratú táblát vittek az ülésterembe, és állítottak fel a kormánypárti padsorokkal szemben. Szilágyi Pétert azért sújtották szigorúbban - tiszteletdíja egyharmadának megvonásával -, mert a Ház jegyzőjeként Kövér László szerint nagyobb felelősséggel tartozik.

A következő bírságot is PM-es képviselők kapták: Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára 70-70 ezer forintot róttak ki, mert egy Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vittek az ülésterem közepére, miután a Ház határozott a trafiktörvény módosításáról.

Ezután a jobbikos Novák Elődöt büntették meg egy hónap alatt háromszor is. Az Országgyűlés május végén 50 ezer forint pénzbírságot vetett ki rá a szocionista szó használatáért, egy héttel később 70 ezer forintra büntették, amiért cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. Harmadszor, a kulturális bizottság fideszes elnökének javaslatára már 131 ezer forinttal rövidítették meg, ismét a szocionista kifejezés miatt.

Az új földtörvény elfogadása elleni tiltakozás miatt június végén egy időközben elfogadott törvénymódosítás alapján már tiszteletdíjuk csökkentésével büntettek képviselőket. Az LMP-hez tartozó független Lengyel Szilviától, Osztolykán Ágnestől és Szél Bernadettől - akik egy molinóval és megafonba beszélve fejezték ki véleményüket - vonták le tiszteletdíjuk egyharmadát.

A Jobbik képviselői drasztikusabb tiltakozási formát választva zavarták meg a földtörvény zárószavazását. A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás! feliratú transzparenssel az elnöki pulpitusra vonultak, és a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem hagyták el. A szavazások közben pedig azt skandálták: "Hazaárulók!"

Emiatt a negyven tiltakozó frakciótagot a lehető legsúlyosabb büntetéssel, egyhavi tiszteletdíjuk megvonásával szankcionálták, amit Latorcai János alelnök azzal indokolt, hogy a képviselők példátlan, közvetlen fizikai erőszakkal fenyegető magatartást tanúsítottak. A büntetés összesen 17 millió forintot tett ki, ebből a legtöbbet, 672 510 forintot Vona Gábor frakcióvezetőnek kell állnia.

A képviselők jövedelme tiszteletdíjból, választókerületi pótlékból és lakhatási támogatásból áll, utóbbi kettőt nem érinti a bírság.

A történtek miatt Kövér László házelnök letiltotta a Jobbik szakértőinek és alkalmazottainak parlamenti és irodaházi belépőkártyáját, mire az ellenzéki frakció "kényszerirodákat" nyitott a képviselői irodaház bejáratánál. Végül ezeket is felszámolta az Országgyűlés Hivatala, így most a Jobbik munkatársai az épület elé kényszerültek.

A bírságolások miatt a PM és az LMP politikusai is közölték, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. Szanyi Tibor önkényesnek nevezte a büntetés kiszabását, ő azonban azért kér jogorvoslatot az Emberi Jogok Európai Bíróságától, mert Kövér László házelnök kétszer is megakadályozta parlamenti interpellációjának elmondását.

Novák Előd - akire a tavaszi-nyári ülésszakon 646 ezer forint büntetést szabtak ki - az alaptörvénnyel ellentétesnek tartja a bírságkiszabást.

Olvasóink írták

 • 12. pancser 2013. július 13. 13:16
  „11. háté 2013.07.12. 21:41
  Leginkább a jobbikosok az ilyen témákhoz hozzászólók. Novákról nagyon rossz a véleményem, beteg elme.”
 • 11. háté 2013. július 12. 21:41
  „Általában hozzászól sok ember, jót,-rosszat.
  - meg van a pancser!
  Beteg elme, kárpótolt!”
 • 10. Mankapunka 2013. július 12. 16:55
  „Miből fizetik? Kitől kapják a fizetésük?

  Egy újabb ostobaság, amit bekajáltok.”
 • 9. titokgyula 2013. július 12. 14:31
  „Ezért jó a kormánypártiaknak.”
 • 8. pancser 2013. július 12. 13:41
  „Úgy látom a szélsőjobb az amelyik leginkább semmibe veszi a szabályokat.
  1. háté 2013.07.12. 08:083.
  3.Zöldfülü 2013.07.12. 09:46
  Beszélgessetek egymással mint hasonló a hasonlóval. "háté" fröcsög, "Zöldfülű" felkéri egy keringőre vagy egy gyűlölettangóra!”
 • 7. oxana 2013. július 12. 13:20
  „Nem kellene semmiféle büntetés, ha mindenki emberhez méltóan viselkedne, kritikáját normális hangnemben adná elö. De ehhez az is kell, hogy a kritizált oldal vegye tudomásul a kritikát és reagáljon rá normálisan, ha szükséges. De ez ugy látszik nehezebb, mint a pénzbüntetés, mert nem kell megeröltetni az agyat.”
 • 6. halas001 2013. július 12. 12:31
  „Szerintem akkor a Köztársasági Elnök Úrnak meg meg kellene büntetni azt a mocskos szájú és elméjű EU Parlamenter Deutch Tamást, amikor nyilatkozataiban és a nemzetközi levelező fórumokon kiokádja alpári jelzőit, amik messzemenően alkalmasak a hazánkról kialakult rossz kritikák alátámasztására.
  A büntetése lehetne pl.véglegesen záró száj plasztika és beutaló egy elme gyógyintézetbe valamiféle agykúrkászhoz.”
 • 5. goldboy 2013. július 12. 12:26
  „Ha 2006 és 2010 között is lett volna ilyen, a fidess tagok már kifizették volna az államadósságot is. Annyi lett volna a kivonulások miatti büntetés. Működik a Cenzné férje, a cenzúra.”
 • 4. piteam 2013. július 12. 11:21
  „A bűntető is elnyeri méltó bűntetését !”
 • 3. Zöldfülü 2013. július 12. 09:46
  „jöhetsz pancser fröcsögni :)”
 • 2. embertelen 2013. július 12. 09:33
  „Az adatokból is látszik, hogy a fideszes Kövér jobban bünteti a nemzeti oldalt, mint a baloldalt!”
 • 1. háté 2013. július 12. 08:08
  „Ezek a rendszerváltó pártok átvették kommunista elődeik,-őseik elrettentő módszereiket, büntetés és büntetés a magyar emberek ellen!
  - miközben az itt tartózkodó idegenek, paraziták dőzsölnek a magyarok által megtermelt javakban, munka nélkül segélyből,- vagy uzsorából!
  Úgy variálják a jogot rendeletet, hogy ezek elkerüljék a felelősségre vonást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább drágultak az üzemanyagok

Bruttó 4 forinttal emelte pénteken a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol… Tovább olvasom