Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nőtt az árvizek gyakorisága Magyarországon

Háromszorosára nőtt az árvizek gyakorisága Magyarországon a klímaváltozás hatására - mondta Korompay András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője egy szakmai konferencián.
Ismertetése szerint az elmúlt 50 év statisztikái alapján jelentősnek számító árvizekkel 5-6 évente, rendkívüliekkel pedig 10-12 évente lehetett számolni. Ehhez képest az elmúlt 9 évben hat alkalommal vonult le nagy árhullám a magyar folyókon - tette hozzá.

Korompay András megjegyezte: az éghajlatváltozás nyomán szeszélyessé váló időjáráson kívül az is közrejátszik a sűrűbben jelentkező árvizeknél, hogy az egyre nagyobb beépítettség miatt a betonon, csatornákban hamarabb éri el az esővíz a folyókat, mint természetes módon a talajvízen keresztül. A csapadék így a korábbinál gyorsabban jut a vízgyűjtőből a mederbe, ahol viszont lassul a víz lefolyása. A meder vízszállító kapacitásának csökkenése főként annak a következménye, hogy az állattenyésztés visszaesésével kevesebb legeltetés zajlik az ár- illetve hullámtereken, így aztán a jobban elburjánzó növényzet lassítja a folyókat.

A főosztályvezető az aktuális árvízi kockázatokról elmondta, hogy az idén nem kell számolni a tavalyihoz hasonló árhullámmal, ugyanis az idén alig van hó a vízgyűjtőkön.

Korompay András jelezte, hogy az árvízvédekezésben a jövőben a hagyományos védvonal-erősítést szükségtározók megépítésével és hullámtérrendezéssel kell kiegészíteni.

Szükségtározókból a Vásárhelyi-terv keretében jelenleg kettő épül, amelyet az elkövetkező 7 évben három másik követ. Az utóbbiakat a KVM nagyrészt európai uniós támogatással finanszírozná.

Harkányi Kornél, a KVM főtanácsosa előadásában egy egyetemi tanulmányra utalva kifejtette: az elmúlt évtizedben átlagosan évi 51 milliárd forint kárt okoztak az árvizek Magyarországon. Ha az éghajlatváltozáshoz az ország nem alkalmazkodik, akkor a legkedvezőtlenebb forgatókönyv szerint ez az összeg 86 milliárd forintra emelkedhet - fűzte hozzá a főtanácsos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglepte a március közepi havazás?

Tovább olvasom