Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Nőtt a politikai kockázat az éves országjelentés szerint

A politikai kockázat nőtt, a gazdasági pedig enyhén csökkent tavaly Magyarországon - állapította meg a Political Capital Institute közéleti elemző intézet és a Figyelő gazdasági hetilap éves országjelentése.
A gazdaság közepes kockázatú volt: az EcoRisk index értéke 2006-ban - százas skálán - 55,1 pont volt a 2005-ös 53,6 pont után. Az alindexek közül a pénzügyi kockázat volt az egyetlen, amely az alacsony kockázati kategóriába esett, 70,6 ponttal.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Zrt. befektetési vezetője szerint a stabilizációs csomag és a külpiaci környezet hatásai miatt idén sem történik jelentős változás a mutató értékében. A konjunktúra mutatójában nem történt jelentős változás a múlt évben. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint az 59,3 pont egyáltalán nem számít jó eredménynek.

A Magyarországhoz hasonló adottságokkal rendelkező kis, nyitott, exportorientált országok, mint Csehország, Szlovákia és Szlovénia, sokkal kedvezőbb mutatókkal rendelkeznek. Az összes alindex közül az egyensúlyi érte el a legrosszabb eredményt, 25,8 pontot. Ez nemcsak az államháztartási hiányra vezethető vissza, hanem a működőtőke-beruházás egyenlegének jelentős romlására, valamint a lakosság megtakarítási egyenlegére is. A politikai kockázat az elmúlt nyolc évben tavaly volt a legmagasabb, a legstabilabb pedig - 72 ponttal - 1999-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Alexandra olimpiára készül és receptkönyvet ír

Béres Alexandrát nem kell bemutatni senkinek, fitnesz-világbajnoki címe az ország előtt ismert,… Tovább olvasom