Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Nőtt a korrupció Magyarországon

A lakosság szerint a korrupció enyhén növekedett 2010-hez képest - állapította meg GKI Gazdaságkutató Zrt.
A lakosság szerint a korrupció enyhén növekedett 2010-hez képest - állapította meg GKI Gazdaságkutató Zrt. júniusi felmérésében, amelyről pénteken tájékoztatta az MTI-t.

Kifejtették: a korrupció változását a felmérésben résztvevők 85 százaléka értékelte. 47 százalékuk nem érzékel változást, 39 százalékuk a korrupció erősödéséről adott számot - 23 százalékuk a jelentős erősödéséről -, míg 14 százalékuk jelezte, hogy szerinte 2010 óta csökkent a korrupció Magyarországon az állami intézményeknél és az önkormányzatoknál.

A válaszokat a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében -100-tól +100-ig terjedő skálán értékelték, ahol a -100-as érték jelenti azt, ha mindenki jelentős csökkenést érzékel, míg a +100 azt, ha mindenki szerint jelentősen nőtt a korrupció - magyarázták. Közölték: az átlagos érték 23 lett, vagyis a lakosság a korrupció enyhe növekedését érzékelte 2010-hez képest.

A földbérletek és a trafikkoncessziók körüli "ügyek", a Közgép körüli "gyanúk" hatása is tetten érhető a romló megítélésben - fogalmaztak a GKI-nál.

Úgy vélték, valószínűleg helyi okok miatt is nagyon magas az érzékelt korrupció változása a Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon, ugyanakkor enyhébb növekedést tapasztaltak a megkérdezettek Észak-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön.

A megyeszékhelyek különösen veszélyeztetettnek tűnnek: a lakosság messze átlag feletti korrupciónövekedést észlelt ezeken a településeken, és a főváros sem maradt el e városoktól - írták. A GKI szerint ennek oka valószínűleg abban rejlik, hogy a nagyobb fejlesztések itt zajlanak - jellemzően európai uniós forrásokból -, és a helyiek "viszonylag gyorsan értesülnek a (köz)beszerzési nyertesek politikai kötődéseiről".

A felmérésből azt is megállapították, hogy életkor szerint nincs különbség a korrupció növekedésének megítélésében. Az iskolai végzettség tekintetében a legalacsonyabb és a legmagasabb végzettségűek érzékelnek az átlagnál erőteljesebb korrupciónövekedést, de elmondható, hogy mindenfajta végzettség esetében 2010-hez képest növekvő szintről számoltak be a megkérdezettek - közölte a GKI.

A felmérésben 1000 embert kérdeztek meg, a minta korra, nemre, régióra és településtípusra reprezentatív volt.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. load 2013. augusztus 18. 18:23
  „11. Túrabakancs
  "4. Ti átlagemberek honnan tudjátok hogy nőtt a korrupció? Beleláttok a háttérben
  zajló eseményekbe? Vagy ezt súgja a ballib média?"
  Bele vazze.
  Nem a háttérben zajló eseményekbe, hanem abba, hogy kapsz egy visszautasíthatatlan ajánlatot,ha leteszel X százalékot, tied a munka, a pályázati támogatás, vagy hatósági engedély.
  Abban igazad van, hogy korrupció mindíg is volt, de ami most van az szabadrablás.
  A 6. pontod (6. most nem a korrupció nőtt meg, hanem az a politikai és gazdasági átrendeződés.) meg azt mondja, hogy te ezzel mélységesen egyetértesz, mert aktuálisan, most ezt a tieid csinálják.
  Szégyelld magad!”
 • 22. dödike 2013. augusztus 18. 08:19
  „Túrabakancs.: Ha semmit nem szedsz és mégis ilyen vagy,még rosszabb a helyzet.”
 • 21. Kukac40 2013. augusztus 17. 22:25
  „20. Túrabakancs Főleg ha külföldön dolgozik az ember. :) Kérdezd a MALÉV, az Eon, a MOL, a banki alkalmazottakat, a NOKIA és még hosszan sorolhatnánk azoknak a cégeknek a nevét ahonnan több ezer embert küldtek el egyik napról a másikra. Ha nem tud megingatni egy ilyen helyzet, akkor talán a NAV megtud. :)”
 • 20. Túrabakancs 2013. augusztus 17. 21:48
  „Abrafax! /17/
  Igen, előzőleg erről írtam, beérik aminek be kell érni.
  vikri!
  Akiket említesz meg a többiek az nem korrupció, hiszen az az, amikor valaki
  pénzt ad egy másik félnek anyagi vágy más ügylet sikeres lezárása, lebonyolítása
  érdekében. Szerintetek a trafikpályázatoknál az a sok nyertes pályázó pénzt adott az
  illetékeseknek? Vagy a földügyeknél is ez történhetett? Ugyan már!! Amiről írtam az
  az átrendeződés, ami nem egyenlő a korrupcióval. Ez minden egyes pártnál így működik,
  tehát próbálják a vagyon egy részét vagy a hasznokat a saját szimpatizánsi köreiknek
  odajuttatni. Miért kell ezen felháborodni? Az lenne a szép, ha ez nem így történne.
  Így volt, így lesz, meg így is marad ez a tendencia. Miért éltek sokszor az álomvilágban?
  Jandex!
  Soha nem ittam, soha nem bagóztam, így a " gyorsítókra" sincsen szükségem. :) Sportolok
  és mozgok eleget, talán emiatt van túlzott optimizmusom, és jókedvem. Én ezt nem bánom.
  Jöhet bármilyen kormány, ha az ember előrelátó, akkor anyagilag nem tud meg.ingatni
  egyik sem. :)”
 • 19. Abrafax 2013. augusztus 17. 13:29
  „A Hornék óta értékesítetésre került az összes televízió- és rádiófrekvencia, a nyomtatott sajtó, az elektromos- és gázszolgáltatók, a közpénzből feltőkésített bankok, a teljes magyar ipar a gyufagyáraktól a timföldgyárakig. Elég csak végignézni a tulajdonosok, a közreműködők , a közvetítők listáját... Hogy az általuk támogatottakról ne is beszéljünk...
  Most kapott pár tucat politikai szimpatizáns egy-két trafikkoncessziót és pár hektár földet - mi növekszik tulajdonképpen? Több a paraszolvencia, mint 86-ban vagy 2004-ben?”
 • 18. vikri 2013. augusztus 17. 12:06
  „TB! A pontjaidhoz:
  1. "mi" sajnos kimaradunk a földmutyiból, trafikmutyiból, közgépmutyiból, stadionépítőmutyiból stb.. Mert sajnos ez a jelentés elsősorban a milliárdos nagyságrendekről szól...
  2. az orvos-pénz így nincs is benne ebben a korrupcióban, az egy külön magyar szégyenfolt, amivel (egészségügy) sajnos szintén nem foglalkoznak/foglalkoztak a "tévedhetetlenek"
  3. az említett "intézések" szintén kis méretek az igazi százmilliós és milliárdos következményekkel járó mutyizásoknak.
  4. elég (sőt pofátlanul) egyértelműek az 1. pontban leírt dolgok - mára már mindenkinek vannak személyes tapasztalatai vagy ismerősei, akiket érintettek ezek a dolgok.
  5. ENNYIRE nem volt látványos és pofátlan a rablás korábban. Ja, és most nem "szabadrablás" van, hanem CSAK a tűzhöz (családhoz) közelállók kapnak, de azok rendesen.
  6. igazad van : "gazdasági átrendeződés" - így is lehet(ne) nevezni, ha fair körülmények között menne. ENNYIRE még nem volt egy jól meghatározott csoport gazdagodása és emellett egy sokkal(!!) nagyobb embertömeg elszegényedése! És az utóbbi az igazi baj... Így (a valóságot nem észre véve) aztán ünnepelhetjük az Államot és magunkat a saját vállunkat veregetve...”
 • 17. Abrafax 2013. augusztus 17. 11:24
  „Szóval a közvélemény abból tudja, hogy növekedett a korrupció, mert az újság megírta, hogy a közvélemény szerint növekedett a korrupció. Lám, kikel a vetés...”
 • 16. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 17. 11:06
  „Szerintem nem. Legalább is engem mindenből kihagytak! Amiben nem vagyunk bent az a ....!”
 • 15. ATX 2013. augusztus 17. 10:34
  „Túrabakancs: "Ha valamit el akartok intézni gyorsabban, és pénzt adtok az illetékeseknek
  az is korrupció." Erre viszont úgy kényszerítik rá a zembereket! Én pl. nem vagyok hajlandó fizetni a szakorvosnak. Múltkor az üzemorvos kiszúrt rajtam egy gyanús anyajegyet és elküldött bőrgyógyászhoz. Ingyen megúsztam! Reggel fél 6-ra oda kell menni a Szt. Imre úti rendelő elé. Ott már kisebb tömeg várakozik a nyitásra. 6-kor nyit, akkor betódulunk az előtérbe, ahol a lépcső alján egy biztonsági őr feltartóztat minket fél 7-ig. Közben jönnek újabb páciensek, mindenki árgus szemekkel sandít a másikra, próbáljuk memorizálni, hogy ki jött előbb. Végre felrohanhatunk a kartonozóba. Némi szóváltás után kialakul egy sor az ablaknál. 7-kor jön a bőrgyógyról az asszisztens és kioszt 10 (!) db sorszámot arra a napra. 8. lettem, örülhetek. A sorban 11. és feljebb lógó orral mehet a francba. A 8. sorszámommal felmehetünk a rendelő folyosójára és 11 óra 30 perckor már sorra is kerültem. Ugyanis közben az előzetes időpontra érkezők és az sos (pl. rovarcsípéses) eseteket elénk sorolják. Ennyi. Vagy telefonon kérhetsz időpontot, kábé jövő januárra. És itt jön amiről írsz: elmehetsz maszekban egy bőrgyógyászhoz, akinél lepengetsz olyan 7-10 ezer forintot egy ötperces - nagyítós -vizsgálatért és egy krémrecepttel a kezedben, de SZÁMLA NÉLKÜL távozhatsz! Te melyik verziót választanád, mondjuk egy kullancstámadás esetén??? (A sima ügyeletnél ugyanis ki van írva, hogy kullancscsípéses esetek nem tartoznak a sürgősségi kategóriába és azokkal nem foglalkoznak.)”
 • 14. Kukac40 2013. augusztus 17. 09:23
  „11. Túrabakancs Ebből a cuccból én is kérek!!! :) Te látsz is vagy csak nézel ki a fejedből? Nap mint nap látja, hallja az ember a médián, a NET-en keresztül. Abban igazad van, hogy az is az, ha kisember ad pénzt pl. ügyintézésre. Ezt viszont vagy a idősebb falusiak, (nem sértésként) vagy a tehetősebb emberek teszik. Ettől még például a magyar földeket eladták, a kettős állampolgár levélben szavazhat, szerencsejáték, trafik, bank ügyek, magánnyugdíj pénztárak és még hosszan lehetne sorolni az érdekeltségeket. Az a baj, hogy az állítólagos rendszerváltás óta az összes párt ezt teszi színtől függetlenül. Az MDF volt az amelyik nem szavaztatta meg a teljes vagyonnyilatkozatot mindenki számára még 89-ben. Az APEH most NAV pedig csak kis ügyekkel foglalkozik azzal is felületesen.”
 • 13. ATX 2013. augusztus 17. 07:44
  „11: "Ti átlagemberek honnan tudjátok hogy nőtt a korrupció?" Például ebből a cikkből...”
 • 12. Jandex 2013. augusztus 17. 06:45
  „11. Túrhabakancs 2013.08.16. 22:31
  Mit szedsz? Adhatnál belőle egy picit mert ilyen hatásúról még nem hallottam!:)))”
 • 11. Túrabakancs 2013. augusztus 16. 22:31
  „Kedves hozzászólók!
  1. A korrupcióhoz ti is kelletek ám. :)
  2. Ha az orvosnak pénzt adtok az is korrupciónak tekinthető.
  3. Ha valamit el akartok intézni gyorsabban, és pénzt adtok az illetékeseknek
  az is korrupció.
  4. Ti átlagemberek honnan tudjátok hogy nőtt a korrupció? Beleláttok a háttérben
  zajló eseményekbe? Vagy ezt súgja a ballib média?
  5. Ha most sok a korrupció, akkor az MSZP-idején mi volt? Megmondom: szabad rablás.
  6. most nem a korrupció nőtt meg, hanem az a politikai és gazdasági átrendeződés.
  Kezdenek oda kerülni a dolgok, ahová valók. A magyar emberekhez. Nem is tetszik az itthoni
  egyik kisebbségnek, kiabálnak rendesen, külföldön és belföldön egyaránt. Na nem baj, a kiabálás nem
  fáj, csupán kellemetlen egy kicsit. :)”
 • 10. háté 2013. augusztus 16. 21:00
  „A jelenlegi maffia, ha esetleg rájön valaki a sötét ügyletekre, azonnal törvényt módosítanak, vagy titkosítják! - ezt a titkosítást egyszer és mindenkorra eltörölném.
  - és akkor kiderülne a komcsi rendszerváltókkal együtt az összes eddigi politikus korrumpált!
  -teljes vagyonelkobzás mellett, kell elítélni ezeket.
  ATX -nagyon Jó”
 • 9. ATX 2013. augusztus 16. 20:54
  „Vajon miért nem lepődtem meg?”
 • 8. Abrafax 2013. augusztus 16. 20:43
  „Ha a Vértes András-féle GKI mondja, akkor az biztos a megfellebezhetetlen igazság. Nyilván semmi pártszimpátia vagy önérdek nincs mögötte... És az időzités is véletlenszerű...”
 • 7. Kukac40 2013. augusztus 16. 20:24
  „Enyhén? Mihez képest? Aki eddig nem volt korrupt annak most már kötelező, különben kilóg a csapatból. A korrupciót legalizálta a jelenlegi vezetés.”
 • 6. vikri 2013. augusztus 16. 19:11
  „Neeeeem!!! Az nem lehet! Ilyen tökéletes rendszerben nem.
  Süllyedünk, gyerekek! Még mindig nem tűnik fel a vezérnek tapsolóknak?!
  Hát most is a fejétől bűzlik az Ország - Fidesz-megújulást, de gyorsan!”
 • 5. szimre50803 2013. augusztus 16. 16:58
  „Egyik korrupt kormány váltotta a másikat, ráadásul a mostani kétharmados, így persze hogy ezáltal a korrupció is hatványozottan növekedett!”
 • 4. sx486 2013. augusztus 16. 16:21
  „Korrupció mindig is volt, van, és lesz is.
  Csak az nem mindegy hogy mekkora.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a bukott baloldalnak az siker, ha a magyarokat büntetik

Magyarország eddig kizárólag csak a Gyurcsány-Bajnai-kormány hibájából veszített eurómilliárdokat -… Tovább olvasom