Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Nőtt a garantált bérminimum

Győr-Moson-Sopron - A hónap elejétől megváltozott a szakképesítést igénylő munkakörökben járó garantált bérminimum összege, az év elejétől pedig a feltételei is.

Jelenleg a minimálbér 71.500 forint, a garantált bérminimum az év első felében 87.000 forint volt, de július elsejétől 87.500 forintra emelkedett. Utóbbi a szakképesítést igénylő munkakörökben foglalkoztatottaknak jár. Azaz tulajdonképpen kettős feltétele van, nem elég az, hogy a munkavállaló rendelkezik szakképesítéssel, olyan munkakörben kaphatja csak meg a garantált bérminimumot, amelynek ellátásához ez a szakképesítés szükséges, előírt. Így akinek nem igényel munkaköre szakképesítést, arra nem a garantált bérminimum, hanem a minimálbér vonatkozik – a kettőt nem szabad összekeverni.

Sokakat megzavar, hogy korábban a garantált bérminimumra a jelenleginél több tényezőt tartalmazó rendelkezés volt érvényben, amely egyébként a munkaadói és a munkavállalói oldal, illetve a kormány egyezsége alapján született meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban és hatálya több évre kiterjedt. Ám 2008 végén lejárt.

Kettős feltétel: Ha a dolgozónak van szakképesítése, olyan munkakörben kaphatja a garantált bérminimumot, amelynek ellátásához az szükséges. Fotóillusztráció: K. Cs. (Kisalföld-archívum)
Kettős feltétel: Ha a dolgozónak van szakképesítése, olyan munkakörben kaphatja a garantált bérminimumot, amelynek ellátásához az szükséges. Fotóillusztráció: K. Cs. (Kisalföld-archívum)

Akinek nem igényel munkaköre szakképesítést, arra nem a garantált bérminimum, hanem a minimálbér vonatkozik.
Azelőtt is évente változott a minimálbér és a garantált bérminimum összege, de utóbbinál még különbséget tettek a két évnél kevesebb és a két évnél több szakmai gyakorlattal rendelkezők között. Utóbbiak számára több volt a garantált bérminimum. Emellett az ötven év felettiekre eleve a magasabb összegű garantált bérminimum vonatkozott, függetlenül attól, hogy rendelkeztek-e két évnél több szakmai gyakorlattal. Ám mivel idén már megszűnt a szakmai gyakorlat szempontjából való különbségtétel, csak egyféle garantált bérminimum van, az ötven év felettieknek is csak ez járhat, ha az említett egyéb feltételek fennállnak.

Olvasóink írták

  • 3. nyusz 2009. augusztus 10. 06:57
    „PaPa.# #Ugyan ez műkődik egy épitőipari cégnél is.Szabadságra nem mehetnek a munkások(csak a aki rokon a munkaadoval).és ugyan ugy felvan tűntetve a papirra,h.ennyi és ennyi nap szabija volt .Nem olyan rég ,megtőrtént az is h.a szabipénzűket megfelezték.”
  • 2. janika 2009. július 31. 08:10
    „Győrben vannak munkavédelmi jogászok, akik szokták verni a nyálukat értelmetlenül ilyen esetekbe! Ugy tudom a három közül már az egyik (doktor) meg is pattant a Csaba utcából!”
  • 1. PaPa 2009. július 30. 06:08
    „Havi 308 óra munkát számol el a vállalkozó, amit 350 Ft/óra díjjal számol. Ebbe belefér, a minimál bér emelése 107800 Ft-ig és nekem egy fillérrel sem fizet többet(csak az állambácsinak). Mert úgy van kitalálva, hogy a minimál, bér feletti pénzt zsebbe adja. Szabadságot felejtsem el mert azt nem fizeti ki hanem minden hónapban feltünteti az elszámolási papíron mintha szabadságon lennék. Okosan kivan, találva ezért nem lehet bízni a magyar kis vállalkozásoknak, mert majdnem mindegyik ezt csinálja. Ezek után semit nem ér a minimálbér emelése nekünk. Az állam meg mégtöbbet tud leveni a munkavállalóról meg a munkáltatóról.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrendelhetik a turulszobor kényszerbontását

Hamarosan elrendelhetik a XII. kerületi turulszobor kényszerbontását, ha kell, hatósági… Tovább olvasom