Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nótaszó mellett finom sütemények

Kisalföld-receptkönyv: főzési praktikák mesterszakácsainktól

Kellemes szombatra gyűjtötte össze az érdeklődőket  „Főzőkanáltól az estélyi ruháig – Nótaszótól a Szív küldiig" címmel a mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központba az egy évtizedes múltra visszatekintő Nők a Városért Egyesület. Nótaszó, Szív küldi mellett kozmetikai, hajápolási, öltözködési, dísznövény-termesztési tanácsokat
lehetett igényelni a szakemberektől, a főzési praktikákról és kulisszatitkokról pedig a Kisalföld-receptkönyv mesterszakácsait, szerkesztőjét és a fotósát faggathatták az érdeklődők.

– Már tavaly októberben elkezdődtek a rendezvény előkészületei – meséli Kovácsné dr. Gál Katalin, a Nők a Városért Egyesület elnöke. Céljuk egy olyan esemény megszervezése volt, mely megmozgatja a Lajta-parti város és környékének lakóit, ahol a résztvevők jól érzik magukat, kikapcsolódhatnak. Veneszné Brigitta elmondta, hagyományteremtő szándékkal láttak a szervezésnek. A rendezvényre olyan intézményeket, civil szervezeteket is meghívtak, amelyekkel folyamatosan kapcsolatot tartanak, vagy akár anyagilag is támogatnak.

Nótaszó élőben

Amint a címadásban is jelezték, a sütés-főzéstől az öltözködésig, nótaszótól a Szív küldiig több igényt is ki akartak elégíteni. A Petőfi rádióval jó kapcsolat alakult ki, így korántsem meglepő, hogy a rendezvény alatt Tarnai Kiss László műsorvezetésével élőben szólt a nóta Mosonmagyaróvárról, sőt, a Szív küldi is sokak érdeklődését keltette fel.

Tóth Jánosné Rozália Jánossomorjáról érkezett férjével. Az aranykoszorús nótafa a vidám élet kedvelője, szereti a jó társaságot, hangulatot. Szívesen táncol, mulat, énekel, elsősorban a magyar nótákat kedveli, sőt az élő adás alatt mindegyik nótát végigénekelte, buzdítva közben a jelenlévőket is a közös éneklésre.

Főzési praktikák mesterszakácsoktól

A Kisalföld receptkönyvei most is szép sikert arattak. „Soha ennyi kötetet nem dedikáltam, mint itt" – mosolyog Sátor László mesterszakács, aki Suga Péter szakácsvilágbajnokkal, mesterszakáccsal közösen főzési praktikákat is megosztott a konyhatitkok kutatóival: volt, aki azt akarta tudni, hogyan készül egy igazi kakasherepörkölt, de volt olyan pályaválasztás előtt álló fiatal, aki a mesterszakácsok eddigi életútjáról kérdezősködött.

– Fontosak az ilyen találkozók, a személyes kapcsolat – emeli ki Suga Péter, aki szerint lapunk recepteskönyvének titka, hogy az olvasók ötletei kerülnek bele névvel, képpel, emellett pedig a háziasszonyok számára is jól használható szakácskönyv. A visszajelzések alapján az olvasók sok receptet is kipróbálnak, és mindenkinek sikerül is elkészítenie azokat.

A nagymama finomságai hétvégén

Mesterszakácsaink zsűriztek a rendezvény süteményversenyén is. A finomabbnál finomabb sütik között Forgács Antalné linzerkarikája, rácsos kiflije vitte a prímet, míg a második helyet is az újrónafői nagymama foglalta el pudingkockájával, gesztenyés-meggyes vendégvárójával. A szakemberek még Dertyina Istvánné orosz krémesét tüntették ki.

Forgács Antalné Julika receptjeivel már szerepelt a Kisalföld recepteskönyveiben, azóta is sokan keresik meg levélben, telefonon tanácsokért. Mint mondja, örül, ha segíthet másokon, ötleteket adhat, ha kedvet ad másoknak a sütéshez. Az újrónafői hölgy szívesen próbálkozik a régi, hagyományos receptek megújításával is, a reformsütemények sem állnak távol tőle, készüljenek azok akár sárgarépából vagy tökből. A nagymamánál nincs olyan hétvége, amikor ne kerülne az asztalra valamilyen finomság, legyen az a mindenki kedvence, a mostani sláger, azaz a tiramisu, avagy az unokák által kedvelt zserbó vagy linzerkarika.

Tanácsok a szakemberektől

Liszkainé Éva dísznövénykertészhez, virágkötészhez a növénykedvelők hasznos tanácsokért fordulhattak.

A művelődési házban tevékenykedő kézművesműhely tagjai is bepillantást nyújtottak hagyományőrző tevékenységükbe. Szőttesek, varrottasok, gyöngygallérok, gyöngykokárdák, csuhébábuk, hímzett képeslapok és színes, írott tojások társaságában Csapó Frigyesné Ani népi iparművész azsúrozott, Ludvig Jenőné Mariann kalotaszegi vagdalásos terítőjén szorgoskodott.

Nagyszámú érdeklődőt vonzott Molnár Zsuzsanna hajanalitikus, fodrászmester tanácsadása. Hajgyógyászati mikrokamera segítségével pontos diagnózist állított fel, rávilágítva arra, hogy a haj a szervezetünk tükre. Fejbőrünk, hajunk alapos vizsgálata a testünkben lejátszódó folyamatokat vetíti ki, annak problémáival, kóros elváltozásaival és az egészségünket érintő minden behatással.

Fekete Adrienn a bőrápolás praktikáira hívta fel a figyelmet, sminkelési ötletekkel szolgált. A fiatal kozmetikust, aki fontosnak tartja a megelőzést, jó néhányan faggatták arról, hogyan fiatalodhatnának.

Mayer Évához egyéni öltözködési tanácsadásért lehetett fordulni, szín- és stíluselemzéssel. A hédervári, de jelenleg Mosonmagyaróváron élő divattervező, mint mesélte, álmodott meg ruhákat már hazai sztároknak is.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom