Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Norvégia nem ismeri el az EU terrorszervezet-listáját

Norvégia nem ismeri el az Európai Unió terroristaszervezetekről készült jegyzékét, ez ugyanis nagymértékben akadályozná a nemzetközi békefolyamatokban vállalt közvetítő szerepének hatékony betöltését.
A norvég kormány álláspontja hivatalos közlés szerint nem azt jelenti, hogy az ország kivonja magát a terrorizmusellenes küzdelemből, ám Norvégia nem akarja megnehezíteni saját helyzetét bizonyos békefolyamatokban tett erőfeszítéseit illetően. Korábbi nyilatkozatában a norvég külügyminisztérium bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy Norvégia ezután kizárólag az ENSZ jegyzékét ismeri el.

Az északi ország semlegessége révén fontos szerepet tölt be a nemzetközi békefenntartásban, s erőfeszítéseit az EU és az USA is elismeri. A kormány tovább erősítené ezt a szerepet, ezért el akarja kerülni, hogy nehezebbé váljon a kapcsolatfelvétel egy konfliktushelyzet kezelésekor.

„Nem lehet kétség afelől, hogy Norvégia elítéli a terrorizmus minden formáját, és a jövőben is együttműködik az EU-val a terrorizmusellenes harcban" - nyilatkozta Jonas Gahr Stoere külügyminiszter.

Az EU jegyzéke az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatán alapul és a terrorizmus finanszírozásának felszámolását célzó intézkedésekre szólít fel. A közös álláspont azóta több ízben módosult, újabb személyek és szervezetek kerültek fel a listára.

Norvégia nem tagja az EU-nak, ezért nem vett részt azokon a tárgyalásokon, amelyeken kialakították a jelenlegi, legutóbb 2005. december 21-én módosított EU-jegyzéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iráni atomdossziéról egyeztetnek ma Londonban

Az iráni atomdossziéról egyeztetnek ma Londonban az EU-trojka (Nagy-Britannia, Franciaország,… Tovább olvasom