Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Normális férfiak a zaklatók

A szexuális zaklatás bármilyen munkahelyen vagy oktatási intézményben előfordulhat.

2003-ban indult a Nők a munka világában Egyesület, mely a nők munkaerő piaci részvételének támogatását tekinti céljának. Az Egyesület programjaival és tevékenységével azt az ambiciózus női réteget kívánja képviselni, aki vállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozik, vagy dolgozni szeretne (40 év feletti nők, gyeses kismamák). A munkahelyi szexuális zaklatás mindannyiukat érinti, érintheti, és számukra a magyarországi jogi háttér és gyakorlat szinte ismeretlen.

Nem az áldozat a hibás

A Nők a munka világában Egyesület célja, hogy nyilvánvalóvá tegye minden érintett számára: a zaklatás nem csak fizikai, lehet szóbeli és nem verbális magatartás is, amitől a nő kellemetlenül érzi magáf női mivoltodban. A zaklatást nem az áldozat viselkedése vagy ruhája váltja ki. 

"Ha ellenséges a munkahelyeden a környezet, amelyben nőként kellemetlenül érzed magad, például meztelen, vagy félmeztelen nőket ábrázoló képek lógnak a falon, vagy színesítik kollégád képernyőjét, akkor te is szexuális zaklatás áldozata vagy. Nem kell tűrnöd. Merj szólni." - javasolja az interneten az Egyesületet képviselő zaklatás.hu oldal.

Mit lehet még tudni erről a jelenségről? A zaklatók túlnyomórészt nős, vagy élettársi kapcsolatban élő normális férfiak, akikről nem is gondolnánk, hogy ilyet tesznek. A szexuális zaklatás általában az erőfölény a felsőbbrendűség éreztetésének eszköze, nem függ a zaklatott személy öltözködésétől, vagy magatartásától - szemben a közvélekedéssel.

Nemi egyenlőtlenség a munka világában

A férfi-női szerepek erősen gátolják a karrierfejlesztést a gyengébb nem képviselői számára. A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők több, mint 50 százaléka azt mondja, hogy a karrierlehetőségek Magyarországon nemi determinációnak vannak kiszolgáltatva.

Az egyenlőtlenség számos más téren is megnyilvánul. Kereső tevékenységre a férfiak 282 percet fordítanak egy nap, míg a nők 178 percet, a többi háztartási elfoglaltságuk mellett. A szabadon végzett tevékenységekre, mint szórakozás, kultúra, sport, a férfiak több időt tudnak szakítani, kb. 20 százalékkal többet, mint a nők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kártérítést követel

Tízezer eurós (2,5 millió forint) kártérítést kér a Német Olimpiai Bizottságtól (NOK) Karen König… Tovább olvasom