Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nők csavarkulccsal, csemperagasztóval

Alaposan elcsodálkoznak, akik benyitnak a PostaAutó gyõri szerelõmûhelyébe: az autószerviz vezetõjeként egy szõke hölgy fogadja őket.

Nagy vihart kavart múlt héten a Kisalföld SMS-rovatának egyik hozzászólása: ki tudja, hogy Kiru fantázianéven bejelentkező olvasónk a gyengébb nem észbeli képességeit vonta kétségbe, vagy egyszerűen csak viccesnek szánta véleményét, mindenesetre a reakciókból kiderült, hogy a kettessel kezdődő személyi szám nem feltétlenül jelenti a gyakorlati érzék hiányát. Sőt!

Alaposan elcsodálkoznak, akik benyitnak a PostaAutó győri szerelőműhelyébe: az autószerviz vezetőjeként egy szőke hölgy fogadja őket. Halasi Orsolya már kisgyerekként is inkább autókkal játszott, mint babázott, s emlékei szerint mindent szerelt – akkor többnyire még csak szét. Ennek ellenére klasszikus női pályát választott: óvónő lett. Elsőként, később ugyanis rájött, hogy a csavarok, motorok és egyéb szerkezetek jobban vonzzák, mint a pelenkások, mert bár a gyerekeket most is szereti, de inkább csak „egyenként"... Na és persze közbeszólt a szerelem is... – Az akkori párom, Kincses István autóversenyző adta meg a „kezdő lökést", nála kezdtem először szerelni. Minden lépcsőfokot végigjártam, csavarválogatással kezdtem, aztán jöttek az egyre nehezebb feladatok – meséli Orsi, aki titokban kezdte el „hivatalosan" is tanulni az autószerelést . – Sokáig nem mondtam el otthon, aztán amikor már technikusira jártam – mivel az nappali szak volt –, kénytelen voltam bevallani. Édesanyám nem örült neki, jobban szeretett volna „női szerepben" látni, csak mostanában fogadta el a választásomat, hogy látja, elértem valamit. Orsit nagy lelkesedéssel fogadták az akkori 400-as iskolában, ahol – nem nehéz kitalálni – ő volt az egyetlen nő az osztályban. S bár az osztálytársai elfogadták, a tanárai között volt olyan, aki akkor sem adott 2/3-nál jobb jegyet a szakrajzára, ha (próbából) valamelyik jól rajzoló osztálytársa készítette el helyette... Orsit hamar bedobták – illetve dehogy dobták, ugrott magától! – a mély vízbe, hiszen autóversenyző párja olyan kocsikra szakosodott, amelyek egyediek voltak, vagy amiket más nem mert megjavítani. Meg hát ott voltak a versenyek: szerelni sárban, esőben, tűző napsütésben – Orsi azóta is utálja az esőt... Igaz, a társaságra nem lehetett panasza. – Nem nagyon fordult elő, hogy üres lett volna a placcunk, mindenhol felkapták a fejüket, akik megláttak egy szőke nőt előmászni overallban az autó alól... – meséli, majd hozzáteszi: szakmai tudását soha nem vonták kétségbe a férfiak. – A neveltetés az oka a sztereotípiáknak, a szülők oltják bele a lányokba, hogy a szerelés, a műszaki munka „férfimunka". Valakinek vagy van érzéke hozzá, vagy nincs, függetlenül a nemétől. Szerintem a nők között sincs kevesebb tehetséges ember, s a férfiak közt is van, aki hozzá sem tudszólni a dolgokhoz – állítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

a legjobb soproni atléták távoztak

Jelentősen meggyengült, legsikeresebb atlétáit veszítette el a Soproni Atlétikai Club. A két… Tovább olvasom