Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Nők a jó ügyek szolgálatában

Megalapításának tizedik évfordulóját ünnepli a Soroptimist Club Sopron, ennek alkalmából nemzetközi találkozót szerveztek svájci és osztrák klubok meghívásával. A soproniak most a szórványban élő magyarok oktatásának támogatását tűzték ki célul.
Zenés baráti találkozót szervezett tizedik „születésnapja” alkalmából a Soroptimist Club Sopron, a rendezvényre más országok egyesületeinek tagjait is meghívták. A napjainkra világszervezetté nőtt klubhálózat, a Soroptimist International ma a világ számos országában több százezer taggal működik. A kizárólag hölgyekből álló szervezet latin nevében hordozza ars poeticáját: Sorores Optimae, azaz a legjobb testvérek, vagy „Nővérek a legjobb ügyek” szolgálatában.
– A soproni klub 1996-ban alakult meg, a szervezet alapelve szerint értelmiségi foglalkozási ágakban kiváló teljesítményt nyújtó hölgyek részvételével – mondta dr. Simon Éva, a Soroptimist Club Sopron tagja. Mint megtudtuk, a taglétszám változó, jelenleg tizennyolcan vannak, legtöbben pedig csaknem harmincan voltak. – Az országban harmadikként alakulhattunk meg, bekerültünk a Soroptimist első magyarországi uniójába is.
A Soroptimist Club Sopron négy évvel ezelőtti hasonló rendezvényének bevételéből az Erzsébet-kórház gyermekosztályát támogatta, az újszülöttrészlegnek két gyógyászati eszközt adományozott körülbelül százhúszezer forint értékben.
Gyakran szerveznek jótékonysági ruhavásárt, koncerteket, és évente megrendezik hagyományos irodalmi pályázatukat iskolások részére. Az évek során több rászoruló családot támogattak, gyakran visznek ajándékot, édességet a Doborjáni- és a József Attila-nevelőotthonokba.
– Tavasz óta új célunkért dolgozunk, mégpedig a mai Erdélyben, a Partiumban élő szórványmagyarság oktatásának támogatásáért – tette hozzá dr. Simon Éva. – Máramaros megyében egyes kisiskolák vezetőivel már felvettük a kapcsolatot, sőt, júliusban már eljuttattuk hozzájuk a tavaszi koncertből származó adományokat is. Jó barátságot ápolunk svéd társainkkal, akiket már személyesen is vendégül láthattunk, viszonzásként pedig meghívást kaptunk hazájukba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos állami támogatás Pécsnek

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom