Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

No smoking: tilos lesz zárt légterű nyilvános helyen dohányozni?

Az Országgyűlés a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályainak módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával, majd egy napirend utáni felszólalással fejezte be munkáját kedd hajnalban.

Heintz Tamás (Fidesz): a dohányzást tiltó javaslattal a demográfiai helyzeten javítanának

A zárt légterű nyilvános helyeken történő dohányzás megtiltását célzó törvénymódosító javaslat célja, hogy a leszokásban nyújtson segítséget.

A politikus szerint Magyarország demográfiai helyzete egyre romló tendenciát mutat. Az ország jövője szempontjából fontos megállítani ezt a folyamatot, vagyis minden eszközzel védeni kell az életet.

A politikus közölte: ma Magyarországon minden órában három ember hal meg azért, mert dohányzott. Évente mintegy 28 ezren válnak a dohányzás halálos áldozataivá. Az országban minden harmadik ember, tehát 3 millió ember dohányzik, közülük 1,3 millióan a dohányzás miatt meg is halnak. Ismertetése szerint a tüdőrák-halálozás 95 százalékáért, az összes rákhalálozás 33 százalékáért a dohányzás felelős. A népességfogyás több mint harmadáért a dohányzás felelős. A képviselő szerint ez a törvényjavaslat a polgárok tízezreit mentheti meg.

Facebook: NE Tiltsák be a dohányzást zárt légterű nyilvános helyeken Magyarországon!
A dohányzásból származó jövedelmek 2007-ben meghaladták a 325 milliárd forintot. Egy közgazdasági elemzés szerint viszont a dohányzás okozta költségek mintegy 350-385 milliárd forintot emésztettek fel. A GDP 1,7 százaléka vész el így a dohányzás miatt - mondta Heintz Tamás.

Felhívta a figyelmet, hogy a törvénytervezet bevezetése ellen számos gazdasági szereplő lép fel. Komoly érvnek tűnik, hogy a dohányzás ellenes szabályozás negatív gazdasági hatásokkal, így a bevételek csökkenésével, üzletek bezárásával, növekvő munkanélküliséggel jár - sorolta a képviselő, aki szerint azonban tanulmányok nem ezt igazolják.

Ha csökken a dohányzás, csökkennek az egészségügyben felmerülő
költségek.

A nehéz gazdasági helyzetben mérlegelendő érv lehet az is, hogy a csökkenő dohánytermékek miatt csökken az adóbevétel is. Az az érv ismételhető, hogy a jelenlegi helyzetben a dohányzással összefüggő bevételek 25-60 milliárdos hátrányban vannak a dohányzás következtében fellépő költségekkel szemben - szögezte le Heintz Tamás, aki felszólalásában megígérte, hogy ő is leszokik a dohányzásról.Fenntartásokkal fogadja a szigorítást az ellenzék

A szocialista Horváth András a törvényjavaslat hiányosságaként említette, hogy abban nincs szó a felsőoktatási intézményekről, holott - mint mondta - a dohányzásra való rászokás leginkább a fiatal korosztályt veszélyezteti. A magát dohányosként bemutató ellenzéki politikus emellett azt is kérte a kormánytöbbségtől, hogy az előterjesztésben gondoskodjon arról, hogy a dohányzásról leszokni nem tudók, vagy nem akarók kulturált körülmények között tudjanak hódolni káros szenvedélyüknek.

A jobbikos Novák Előd felszólalásában példamutatónak nevezte a kabinet kezdeményezését, amelyet ugyanakkor több ponton is méltatlannak nevezett. A Jobbik alelnöke arra tett javaslatot, hogy a több helyiséggel rendelkező szórakozóhelyeken továbbra is biztosított maradhasson a dohányzás. Frakciótársa Hegedűs Tamás arról beszélt, hogy a dohányzási szokások szigorítása nem szükségszerűen eredményezi a dohányzás visszaszorulását.

Vágó Gábor (LMP) gumicsontnak nevezte a nemdohányzók védelméről szóló javaslatot, amely szerinte a kormány tervezett gazdasági lépéseiről kívánja elterelni a figyelmet. A szintén LMP-s Szilágyi László úgy fogalmazott, a tiltás, korlátozás, büntetés elfogadható eszköztár, de ha nem követik egyéb lépések, nem túl "fantáziadús".

Az elnöklő Balczó Zoltán lezárta a javaslat általános vitáját, a részletes vitára a Ház következő ülésén kerülhet sor. Ezután Vágó Gábor (LMP) napirend utáni felszólalásában Mikszáth Kálmánra emlékezett.

Az ülést levezető elnök ezt követően, kedden hajnali háromnegyed négykor lezárta a parlament hétfőn kezdődött ülésnapját. A képviselők reggel 9 órakor folytatják országgyűlési munkájukat.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. knifemaster 2011. március 02. 05:55
  „Ja mégvalami.
  A cukor és benzin áremelkedéséért is a dohányzás a felelős...
  :DDDDDDD”
 • 44. knifemaster 2011. március 02. 05:49
  „Régóta vannak,dohányzó és nemdohányzó helységek a vendéglátó egységekben.
  Kijelölt dohányzó helyek a cégeknél.
  Ezeket törvény szabályozza.
  Feltenném a kérdést?Ezek után mi kellene még? :D

  Tudjátok mindig görcsbe áll a gyomrom a nevetéstől,mikor az egészséges életmódhoz való jog mögé bújva köpködtök,miközben autóval jár sokatok sz@rni is,aminek a gyalogos dohányos szívja el a végtermékét,káliumozott sót zabál, 100%-os műanyagot vásárol csak mert az van ráírva, biotermék.”
 • 43. simitimi1 2011. március 02. 00:01
  „Szoval azon aggodnak hogy majd ha nem lehet bagozni nyilvanos helyen akkor elfogynak a dohanyosok?
  Igy legyen!”
 • 42. Filtec 2011. március 01. 20:41
  „Röviden: én is támogatom a törvényt, DE TARTASSÁK be!!!

  Cigi kommandót kell létrehozni. Az ő fizetésük az elkapott tilosban dohányzók számával, a befolyt büntetés mértékével lineárisan növekszik.
  Egyben kutyagumi kommandósok is lehetnek. Nem lehet fűre lépni itt a városban, hogy ne lépjél bele abba.”
 • 41. anuvuk 2011. március 01. 19:05
  „A leszoktatás első lépcsője legyen, - le a füstszűrőt, a liberót.
  Hogy köpködős , mezítlábas lesz a cigaretta, pontosan az újonnan rászokott, " csinos hölgyeket" érinti majd a legjobban, - használjanak szipkát, - ja arra meg nem lesz idő azzal babrálni? - legalább leszoknak!
  Ne csak a füstölgésről írjunk, - a környezet megóvása legalább olyan fontos legyen, a rengeteg, évekig lenem bomló
  füstszűrő eldobása, a szemétmag, szűnjön meg!”
 • 40. gonzo 2011. március 01. 17:02
  „19.miracle!
  Attól,hogy cinikusan teleírod a fórumot,még nem lesz igazad.
  Egyszerűen végre védeni akarják a nemdohányzókat a dohányosokkal szemben.Mi ebben a gond?
  Vehemenciádból ítélve dohányos vagy.Ha te figyelsz a többiekre mire ez a háborgás?Azokat a taplókat véded,akik akkor is rágyújtanak egy étterem teraszán,ha ott senki sem dohányzik,mert ugye ma ez még szabad,más kérdés hogy írtó nagy taplóság.Én pl. ezért nem tudok nyáron sehová leülni a gyerekekkel elkanalazni egy fagyikelyhet,vagy inni egy üdítőt.(Arra meg,hogy füstmentesen végigegyünk egy ebédet,az esély nullával egyenlő)(Nagyot röhögtem a valaki által írt ebéd-szivar kombóról,ugya már miről beszél,hányan szívnak szivart ebéd után?Vagy a szivarral azért jött,mert az "olyan úri dolog",sznobéknál ezért elfogadhatóbb a ciginél?:))Az élelmiszer-szemetes,mikrós példálózásod is sántít,itt senkit nem akarnak saját magától megóvni,mindenki úgy mérgezi MAGÁT,ahogy akarja.A cigit valószínű azért kezelik ilyen kiemelten,mert amellett,hogy mérgező,BÜDÖS is.Tehát közvetlenül érezhető a "károssága",és így nyilván előbb átlépi az ingerküszöböt.
  Na,lassan én is teleírom a fórumot,és lehet,hogy még sem lesz igazam:)”
 • 39. Liv66 2011. március 01. 15:16
  „Lobbo71. Nálad a pont. :)”
 • 38. annobon 2011. március 01. 15:12
  „36-oz: Ennyi! Akár le is lehetne itt zárni a hozzászólásokat... :-)”
 • 37. Lobbo71 2011. március 01. 15:12
  „nyuszómuszó: Ebben az országban mindenkinek a jogai jutnak eszébe először, a kötelezettségekről valahogy senki nem beszél. Jogod van dohányozni ott, ahol nem zavarsz vele másokat. Mit akarsz még ezen kívül?”
 • 36. Madarász 2011. március 01. 15:11
  „Nyuszómuszó!

  Magukat mérgezni van joguk, egyedül! Olyan helyen, ahol ez senki egészségét nem károsítja.”
 • 35. nyuszómuszó 2011. március 01. 15:07
  „És a dohányzók jogaiért ki áll ki végre???Vagy nekik már semmi joguk?”
 • 34. alkana 2011. március 01. 15:03
  „En dohanyzom es nagyon jo dolognak tartom!Eloszor nekem is furcsa volt megszokni mikor kikoltoztem skociaba de par het alatt meg lehet szokni!Persze es nem utolso szempont hogyha elmegyek szorakozni nem leszek "budos"!”
 • 33. Cloeon_dipterum 2011. március 01. 13:26
  „Helyes, véget kell vetni a tudatos népírtásnak! (Persze, hogy a baloldal ellenzi...)”
 • 32. annobon 2011. március 01. 13:02
  „31-hez: "Kicsit lojálisabbnak kellene lenni kedves nem dohányzok" Egyetértek. Nemdohányzó vagyok és lojális. Mindenki azt csinál az egészségével, amit akar. Ez a része nem is zavar és el sem ítélem a dohányosokat ezért. Én például szeretem a mogyorós csokit, ami szintén nem túl egészséges. Viszont, mint egy előttem szóló már leírta, ha valaki egészségtelen ételekkel tömi magát, azzal magának okoz csak kárt. (A "túlsúlyossá válik és büdös lesz" példa erős túlzás volt valaki hozzászóló részéről.) Szal a dohányzókkal az a baj, hogy káros szenvedélyükkel mások testi épségét (egészségét) is veszélyeztethetik. Azért írtam feltételes módban, mert nem minden esetben veszélyeztet másokat, pl. ha otthon egyedül dohányzik, vagy arra kijelölt és elszeparált helyeken (pl. dohányzókocsi a vonaton). Viszont a baj azzal van, hogy a dohányosok többségét marhára nem zavarja, hogy mások orra alá füstöl. Minden cigiző és szivarozó és pipázó ember gondolkodjon el ezen az "apróságon". Többségüknél a rágyújtás és ´szívás" olyan rutinná válik, hogy szinte észre sem veszi, mikor pl. az utcán sietve a füstfelhője beteríti a mögötte, mellette menőket. Utána pedig szintén rutinná vált mozdulattal pöcköli el a csikket éppen ott, ahol akkor jár. Menjen csak végig valaki bármelyik győri járdán, garantálom, hogy 10 m-en belül minimum 2-3 csikket találni. Szóval én lojális vagyok a dohányzókkal szemben, de ők is toleránsabbak lehetnének a nemdohányzókhoz. HA mindenki betartaná a társadalmi együttélés minimális etikai kódexét, akkor ilyen dohányzás ellenes törvényre sem lenne szükség!”
 • 31. babyangyal 2011. március 01. 12:48
  „A dohányzás tiltása felesleges mert ha valaki valamit akar azt úgyis megteszi maximum nem az állam profitál belőle hanem a bűnszövetkezetek.Ja és azért van a történelem,hogy tanuljunk belőle hisze volt szesztilalom és abortusz tilalom is és mi lett belőle????Kicsit lojálisabbnak kellene lenni kedves nem dohányzok,mert nem fekete és fehér a világ hanem színes.

  Lobbo71 ha megeszel 8 hamburgert és 10 zacskó chipset elzsírosodhat a szíved magas lehet a vérnyomásod,cukorbetegé válhatsz sokat fogsz miatta orvoshoz járni sokat leszel táppénzen hiányozni fogsz a munkahelyedről és csak kolonc leszel a családodnak és az államnak is.”
 • 30. annobon 2011. március 01. 11:33
  „29-hez: befejezem máshogyan: ... ez a hozzáállása abszolút nem tolerálja a nemdohányzók egészséges élethez való jogát!”
 • 29. annobon 2011. március 01. 11:10
  „25-höz: "ne állj mögém ha rágyújtok mert zavar" Erről beszélünk, ha a dohányzási "kultúra" béka bizonyos testrésze alá sorolását emlegetjük. A cigizők 90%-nak ez a hozzáállása sajnos <moderálva>!”
 • 28. RUDI 2011. március 01. 11:05
  „Nagyon is jónak tartom , hogy ez a törvény lép életbe, már épp ideje, hogy elgondolkoztak ezen a problémán. Hisz első az egészség . Mi kik nem dohányoznak ,kivagyunk téve nagyobb egészségügyi károknak.”
 • 27. öröksoproni 2011. március 01. 11:05
  „"Kedvenc" jelenetem, amikor kirándulni megyünk és az erdőben dohányzó kirándulók sétálnak.”
 • 26. _Ria 2011. március 01. 11:04
  „De jó lenne, ha mindenki ott dohányozna, ahol másokat nem zavar. Vagy inkább kerülne a cigi 2000 forintba, habár megkockáztatom, hogy az idióta dohányosok még akkor is megvennék, mert inkább nem ennének! Sírnak-rínak az emberek, hogy így nincs pénzük, meg úgy nincs pénzeük, de cigire mindig akad. Hm, érdekes....Mérgezzék csak saját magukat, mert egyik sem kérdezi meg az étteremben, aki rágyújt mellettem, hogy nem zavar, ha rágyújtok?! Habár az nincs rám írva, hogy asztmás vagyok...”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek az egészségügyi adók

Nemcsak az egészségügyi kiadásokon nyesne, hanem az azokat fedező bevételeket is növelné a kormány. Tovább olvasom