Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Nő célkeresztben

Garab Emőke végigpróbált néhány, "férfias" szakmát, mire kikötött a maiál és a vadászatnál.

Garab Emőke (38) végigpróbált néhány, többnyire férfiak művelte szakmát, mire kikötött a maiál. Indulása is rendhagyó volt: tizennégy évesen elkerült Beledből, a győri Bercsényi-gimnázium tanulója lett, s ott is gépjárműüzemi szakon. Ma ékszerbecsüsként dolgozik, vállalkozó, s a néhány száz hazai hölgyvadász egyike.

– Nő puskával? – kérdezi a filigrán, csinos arcú, fekete hajú nőt az újságíró.

– Miért ne lehetne nő puskával? Valamikor az autómat is megjavítottam, ha szükség volt rá. Az autójavítás nem kifejezetten női munka, a vadászat viszont miért lenne idegen sport a hölgyek számára? Hát még egy futóvad-lövő számára. Én ugyanis sokáig sportoltam, futóvad-lövő voltam, még a sportlövészeti edzői vizsgát is letettem. Ennek ellenére se bizonyos, hogy vadásznék, amennyiben apai nagyapám nem lett volna vadász. A soproni erdészet erdésze volt és apám ma is „puskás" ember. Egészen kicsi korom óta vonzott a vadászat. A celldömölki vadásztársaság tagja voltam legelőször. Majd onnan kilépve alanyi jogon vadásztam. Voltam tagja a szigetközi vadásztársaságnak, most pedig Tolna megyében vannak az én vadászhelyeim.

– A sportlövőt minősítik az eredményei. És a hölgyvadászokat...?

– Nagyon szerencsés vadász vagyok. Az égiek fogják a kezemet. Előfordult, hogy olyan vadásztársam, aki már két napja kint fagyoskodott a határban, csak a puskáját tartotta, s én betársulva hozzá, néhány óra alatt nagyon szép zsákmányt mondhattam magaménak. Jó szimat és nagy szerencse, ezek kellenek a vadászathoz. És hogy szeresd a vadat! Nem éppen korszerű az én vadászszemléletem, ugyanis a vadászatban nem annyira a zsákmányt szeretem, hanem hogy a vadászat révén közelében lehetek a természetnek. A szerencse így is sok szépséggel megajándékozott vadászzsákmányban is. Amit idehaza lőni lehetett, azt már magaménak mondhatom. Tavaly négy vaddisznót ejtettem el, tizenhat-tizenhét centiméteres agyarakkal. Két éve pedig egy tizenkilenc és fél centiméteres agyarú példányt. Páromat tíz éve vettem rá, hogy ne csak kísérőm legyen a vadászaton. Huszonkettes agyarú vaddisznóval dicsekedhet, ami aranyérmes lett. Úgy gondolom, hogy amilyen szemlélettel művelem a vadászatot, szép és nemes sport.

A gépjármű szakos bercsényis az érettségi után volt szállítási vezető, gépkocsi-előadó annak idején a nagymarosi építkezésen, majd dolgozott biztonsági cégnél. Tizenegy éve tette le az ékszerészvizsgát. Annak idején kilenc ékszerészvállalkozás létezett Győrben, ma többször ennyi. Tizenhat éves  a lánya, s vele együtt a mama is tanul. Két kurzusra is jár, s ha ezekről képesítést szerez, éppen kilenc szakmának lesz ismerője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most érdemes aranyba fektetni

Piaci szakértők szerint a következő időszakban is vonzó célpont lehet a biztonságos befektetési… Tovább olvasom