Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nő a hallopások száma

Győr-Moson-Sopron - A megyei horgászszövetség és a hozzá tartozó egyesületek tavaly összesen több mint 127,5 millió forint értékű halat telepítettek a vizekbe. Továbbra is gondot jelent a kormoránok és a vidrák elszaporodása, s a hallopások számának emelkedése.
A sporthorgászok megyei szövetsége a napokban tartotta küldöttközgyűlését, amelyen Takács Antal ügyvezető elnök beszámolójában elöljáróban elmondta, tavaly 204-gyel több egyesületi tag volt, mint 2007-ben. Gondot jelent, hogy az ifjúsági létszám csupán 12-vel nőtt, a gyermekek száma pedig 167-tel csökkent. Ezzel szemben egyre több helyi közösség kíván területén horgászegyesületet alakítani. Ennek eredményeként a megyei horgászszövetséghez már 75 egyesület tartozik, így a megye országosan a második helyen áll.

Az elnök kiemelte: az év során olyan gondok is fölmerültek, amelyek megoldása meghaladta a megyei szövetség jog- és hatáskörét. Ilyenek voltak a halászati törvény végrehajtásával kapcsolatos problémák, a kormoránok, a vidrák és nem utolsósorban az amur telepítésével kapcsolatos gondok rendezése. Az elnök szerint mindezek törvényi módosítást igényelnek.

Az elmúlt évben tovább nőtt az egyesületek és a szövetségi vizek halasítására fordított összeg, ami több mint 127,5 millió forintot tett ki. Az egyesületek és a megyei szövetség vizeibe tavaly többek között 186 ezer kiló ponty, 1590 kiló (5 ezer darab) csuka, 37.700 darab süllő, valamint 19.204 kiló vegyes hal került.

A halfogások száma nőtt, míg 2007-ben összesen 206 ezer kiló halat fogtak a horgászok, 2008-ban 211 ezer kilót. Az egy leadott fogási naplóra jutó fogás 26,4 kilogramm volt.

Beszámolójában Takács Antal kitért arra, hogy a halárak emelkedésével, az életszínvonal-csökkenéssel összefüggésben nő a hallopások, az engedély nélküli horgászok száma. A szövetség támogatja a halászati törvénytervezet módosítását, mely jelentősen emelné a halvédelmi bírság összegét, föloldaná az állami jegy egyéves váltási általános tilalmát, helyette a cselekmény súlyától függően 3 hónaptól 3 évig terjedő kiadási tilalmat írna elő.

A megyei szövetségnek jó a kapcsolata a Mohosszal, tagokat is delegálnak az országos szövetségbe, s elnökségébe. A megyét képviselők fontos feladatnak tekintik a Mohosz érdekvédelmi munkájának erősítését, különös tekintettel a törvények előkészítésére, a kormoránokkal, a vidrákkal, az amurtelepítéssel kapcsolatos gondok rendezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kereskedelmi dolgozókért

Pénz a „pezsgős" áldozatainak címmel április 24-i számunkban írtunk a Kereskedelmi… Tovább olvasom