Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nívódíjas szakkönyv a gazdáknak

Népszerű a mezőgazdasági szakkönyv, hiszen ahhoz, hogy eladható terméket kínáljon a gazdálkodó, ajánlatos tisztában lennie a legújabb technológiákkal. A mezőgazdasági könyvhónap nívódíjas munkája A takarmányozás alapjairól című kötet a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi főiskolai kara munkatársainak segítségével készült. Újdonsága egy szakmai szótár, mely tizenegy nyelven íródott.
Vásárhelyen készült a környezettudomány tizenegy nyelvű kalauza – mondja Szűcsné dr. Péter Judit Fotó: Tésik Attila
A jövedelmező állattartást manapság már tanulni kell, s a gazdálkodóknak ajánlatos szakkönyveket forgatniuk. Az európai uniós tagsággal a követelmények megváltoztak: már nem lehet bármilyen eleséggel etetni a jószágokat, tudni kell, hogy milyen az ideális takarmány. A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági főiskolai kara takarmányozástani és műszaki intézetének megbízott vezetője, Szűcsné dr. Péter Judit kollégáival több szakkönyvet is írt már, és tagja volt annak a munkacsoportnak, mely az idei mezőgazdasági könyvhónap nívódíjas munkáját, A takarmányozás alapjairól című kötetet készítette. Az intézetvezető szerint elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságból élők időről időre szakkönyveket olvassanak, s tájékozódjanak a legújabb technológiákról. A régi módszerek már leginkább arra jók, hogy az önellátásra termeljen a gazdálkodó, emiatt egyre nagyobb a kereslet a mezőgazdasági szakkönyvek iránt.

Az elmúlt években több, gazdálkodással kapcsolatos kötet jelent meg a piacon, a választék az egyszerű nyelvezetűtől az alapos szakmai munkákig terjed. Az ilyen kiadványok legfontosabb követelménye, hogy a hazai viszonyokat figyelembe véve segítsék a gazdálkodókat. A mezőgazdasági témákhoz kötődő, ám annál sokkal szélesebb területet felölelő szótár a vásárhelyi főiskolai kar legújabb könyvei közé tartozik. A környezetvédelem, a földtudomány kérdésköre manapság kurrens területnek számít.

Tizenegy nyelven – angol, francia, finn, görög, magyar, német, portugál, román, spanyol, szlovák, olasz –, uniós támogatással íródott, s közel harminc területet ölel fel. A takarmányozástani intézet vezetője, kollégájával Palotás Jánossal három évig foglalkozott a kötet magyar tartalmával. A szótár az „egy nyelven" beszélést segíti elő. A kiadványhoz CD is jár, így a kiejtésben is segítséget nyújt tizenegy nyelven. Már a mezőgazdasági szakközépiskolában tanuló diákok is hasznosan forgathatják, de kiváló alap lehet egy uniós pályázat elkészítéséhez is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom