Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Nincsenek zsidó és roma ősei: nem tagja a Jobbiknak a géntesztet végeztető férfi

Nem a Jobbik parlamenti képviselője, és a párt tudomása szerint nem is tagja a Jobbiknak az a férfi, aki egy önkéntes laborteszttel azt akarta kimutatni, hogy felmenői között nincsenek zsidó vagy roma ősök.
Nem a Jobbik parlamenti képviselője, és a párt tudomása szerint nem is tagja a Jobbiknak az a férfi, aki egy önkéntes laborteszttel azt akarta kimutatni, hogy felmenői között nincsenek zsidó vagy roma ősök - mondta Pál Gábor, a párt sajtófőnök az MTI-nek vasárnap, cáfolva az erről megjelent információkat.

A sajtóban májusban terjedt el a hír, hogy a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. "genetikai szakértői leletben rögzítették a Jobbik egyik tagjáról, hogy nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal".

A cég ezt követően közleményt adott ki, amelyben elhatárolta magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használják fel. Nagy Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója az MTI-hez május közepén eljuttatott tájékoztatásában azt hangsúlyozta: a Nagy Gén Kft. mindenféle megkülönböztetést elutasít. A vizsgálatot etikai okokból nem tagadhatták meg, és nem volt joguk megítélni, hogy a kérelmező a vizsgálati eredményét milyen célra használja fel.

Az APA osztrák hírügynökség vasárnap közölte, hogy az Európai Humángenetikai Társaság (EHSG) elítélte a "Jobbik parlamenti képviselőjének" önkéntes labortesztjét. A társaság Bécsben kiadott közleménye rámutatott: az etnikai származás igazolását célzó genetikai tesztek tudományos szempontból ostobaságnak és etikátlannak minősülnek, ezért elítélendők.

Jörg Schmidtke, a társaság elnöke kifejtette: a vizsgált személy durván visszaélt a genetikai teszttel, amelynek célja betegségek diagnosztizálása, nem pedig "faji tisztaság" igazolása. Ráadásul a teszt nem bizonyít semmit, mert egy ilyen csekély számú (18 darab) génsorozat elemzése alapján lehetetlen meghatározni egy ember származását - érvelt Schmidtke.

Korábban:

Az Európai Humángenetikai Társaság (EHSG) elítélte a Jobbik parlamenti képviselőjének önkéntes labortesztjét, amellyel az illető azt akarta kimutatni, hogy felmenői között nincsenek zsidó vagy roma ősök.

A társaság tudományos szempontból "ostobának és etikátlannak" minősítette az országgyűlési képviselő lépését. Mint a Bécsben kiadott közlemény rámutat: az etnikai származás igazolását célzó genetikai tesztek tudományos szempontból ostobaságnak és etikátlannak minősülnek, ezért elítélendők.

Etikai szempontból elfogadhatatlan a Jobbik képviselőjének arra irányuló kísérlete, hogy bizonyítsa önnön etnikai tisztaságát - hangzik a EHSG közleménye, amelyet az osztrák hírügynökség vasárnap ismertetett.

Jörg Schmidtke, a társaság elnöke kifejtette: a magyar parlamenti képviselő durván visszaélt a genetikai teszttel, amelynek célja betegségek diagnosztizálása, nem pedig "faji tisztaság" igazolása. Ráadásul a teszt nem bizonyít semmit. Ilyen csekély számú (18 darab) génsorozat elemzése alapján lehetetlen meghatározni egy ember származását - érvelt Schmidtke.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország a 4. legolcsóbb európai uniós ország volt tavaly

Magyarország a negyedik legolcsóbb európai uniós ország volt tavaly az EU statisztikai hivatalának… Tovább olvasom