Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Nincs veszélyben az olvasás

Nem csak a kiállítók száma háromszorozódott meg a harmadik Győri Könyvszalonon. Becslések szerint látogató is jóval több fordult meg a háromnapos rendezvényen, mint tavaly.
Göncz Árpád volt köztársasági elnököt a Kisalföld standjánál Fábián György főszerkesztő-helyettes köszöntötte.

Nyolcvan kiadó vonultatta fel köteteit, az olvasóközönség 70 szerzővel találkozott és 200 program közül választhatott. Göncz Árpád volt köztársasági elnök is megtisztelte jelenlétével a könyvszalon rendezvényét.  Vasárnap délelőtt Győrött, a Bisinger sétányon felállított sátorban az elsőkötetes költő, Ördög A. Róbert verseit méltatta.

Mint írótárs ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a Lelencdalokat, amely szerinte a börtönben született, majd állami gondozottként nevelkedett fiatal tehetségének bizonyítéka.

„Nincs izgalmasabb, mint egy ilyen fiatal énképe és verseinek háttere, amely egyben korunk lenyomata" – mondta és kézszorítással indította irodalmi útjára a kezdő költőt. Ehhez hasonló meghitt pillanatoknak, találkozásoknak a pénteken kezdődött rendezvényen többnek is tanúi lehettek a könyvet szívesen kézbe vevő érdeklődők.

Az olvasás az egyre bővülő információszerzési lehetőségek ellenére sem szorult háttérbe napjainkban, a könyv és az olvasó bensőséges viszonyát semmi nem pótolhatja, vallja Szabó József, aki a Hazánk Könyvkiadó ügyvezető igazgatójaként a harmadszor megtartott győri rendezvény anyagiakban mérhető hasznát is érzékelhette a cége standjánál tapasztalt kereslet alapján. Úgy véli, a könyvszalon népszerűsége elsősorban a programok sokaságának, sokszínűségének köszönhető.

A műfajok széles skálájának felvonultatásával vonzotta a szerteágazó érdeklődésű embereket az irodalom, az olvasás háromnapos ünnepére, ahol a hazai kiadók mellett egyebek között francia, német, finn, továbbá szlovákiai és erdélyi könyvesek mutatták be új köteteiket.
Soha nem volt ennyi Kossuth- és József Attila-díjas alkotó egyidejűleg Győrött, mint a mostani hétvégén.

A hazai rekordok közé iratkozhatna fel a könyvszalon az egységnyi felületre jutó sikerszerzők számát tekintve. Elmondani is hosszú a sort Ernyey Bélától Jókai Annáig. Ám a sikerhez az is hozzájárult, hogy a gyerekeket a Vaskakas Bábszínház produkciója vagy a Játszóház kötötte le, a felnőttek az írószalonban dedikáltathattak, a pódiumszínpad beszélgetéseit, zenés előadásait figyelhették, ha a standok közti sétába a gazdag kínálat miatt belefáradtak. Több kiállítás is színesítette kísérőrendezvényként a programot és az is látványosságot jelentett, hogy nemcsak a kiadók képviseltették magukat, hanem más kulturális intézmények is kiállítóként jelentek meg a szalonban. Például a Győri Filharmonikus Zenekar.

A Győri Balett most először alakított ki standot a könyvsátorban, produkcióit képernyőn és kiadványain bemutatva. Kiss János igazgató elmondása alapján azért döntött a társulat a részvétel mellett, mert a táncművészet ezer szálon kötődik az irodalomhoz. A megjelenést összegezve viszont azt is megállapíthatta, hogy a közönségkapcsolatok ápolása terén is bevált a balett számára a rendezvény.

Meggyőződése szerint ez is bizonyítja, hogy a kultúra napszámosainak egy fedél alá gyűjtése vonzza az embereket, mert igénylik ezt a fajta alkotói közvetlenséget, találkozási lehetőséget. Emellett abban is megerősítette hitét a látogatók sokasága, érdeklődése, hogy nincs veszélyben a könyv, az olvasás.

Kapcsolódó cikkek >>

A könyvszalon nem könyvhét (2002-10-29) >>
A szellem és a betűk bűvöletében (2002-10-25) >>
Alkotói díj Szabó Magdának (2003-10-11) >>
Esterházy a könyvszalonon (2002-10-08) >>
Kertész fényéből mindenkinek jut (2002-10-26) >>
Kisalföld, a könyv (2002-10-24) >>
Könyv, kultúra, élmény (2003-10-08) >>
Még keresik a könyvszalon helyét (2003-08-29) >>
Népszerű volt a könyvszalon (2002-10-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fény nélkül, fény felé

Sokszor volt élet és halál közt, üres álomban a műtőasztalon, remény nélkül az elmúlás kapujában.… Tovább olvasom