Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Nincs szükség a magyar kukoricára Brüsszelben

Már ezen a héten döntést hozhat az Unió a takarmánykukorica intervenciós felvásárlási rendszerének jelentős szigorításáról. Az EU a most következő, novembertől induló intervenciós ciklusban új minőségi paramétereket vezet be.
A növekvő feszültséget az okozza, hogy az unió a betakarítás megkezdése után olyan minőségi változtatásokat hajtana végre, amelyekkel gyakorlatilag kizárná a magyar kukoricát az intervencióból. A hazai árutulajdonosok ugyanis a tervezett minőségi előírásoknak egyáltalán nem, vagy csak jelentős többletköltséget okozó ráfordítással (például szárítással) tudnának eleget tenni.

Brüsszel csökkentené az előírt nedvességtartalmat, miközben a hőkezelt és a tört szemek arányát az eddiginél kisebb arányban állapítaná meg. Ezek hazai szakértők szerint önmagában is egymásnak ellentmondó módosítások lennének. Emellett az EU új feltételként bevezetné az úgynevezett hektolitersúlyt is, amelynek minimális mértékét - állítják magyar piaci szereplők - teljesíthetetlen módon jelölné meg.

A brüsszeli indoklás szerint a szabályozási módosításra azért van szükség, hogy a kukorica minőségét biztonságosabban meg lehessen őrizni a többéves intervenciós tárolás során. Hazai szakértők viszont egyértelműnek látják, hogy az EU saját költségvetési kockázatát igyekszik csökkenteni. A magyar árutulajdonosok ugyanis az elmúlt két évben 5,5 millió tonna tengerit adtak el az intervencióban, ez a teljes felvásárolt EU-készlet 80 százalékát tette ki. Így a brüsszeli kezdeményezés úgy is felfogható, hogy a módosítási tervek kifejezetten a magyar piaci szereplők ellen irányulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelők elemezték

a szabálysértéseket

Az útfelügyeleti szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások, a kerékbilincselés és… Tovább olvasom