Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Nincs szervezett mentés a Fertő tavon

– A véletlennek köszönhető, hogy végül sikerült épségben partra tenni szombaton este a nádasban ragadt vitorlásokat – jelentette ki Tóth Ferenc, a határőrség munkatársa, aki a halászok motorcsónakjával menekítette ki a négyfős legénységet. A vitorlás „kalandról” tegnapi számunkban tudósítottunk.
– A Fertőn sajnos nincs szervezett mentőszolgálat, ezért már előfordult olyan eset is, hogy a hajósok az egész éjszakát a vízen töltötték – mondotta Tóth Ferenc, a határőrség munkatársa. – Ezért állíthatom, hogy a véletlennek köszönhető, hogy szombat este sikerült kimenteni az embereket, hiszen előfordulhatott volna, hogy nem tudnak senkit sem értesíteni. Minket – mármint a határőrséget – a tqzoltóság riasztott, mert kiderült, mentőcsónakjukkal nem tudják kihozni az embereket a partra. Engem este hét órakor értesítettek, hogy baj van. Miután a határőrség hajóját éppen felújítják, egy halászcsónakot kértem kölcsön. A parton a tqzoltók elmondták, két emberük már a vitorláson van. Úgy tizenöt perc keresés után találtam meg a nádasban veszteglő hajót. Itt tudtam meg, hogy a tqzoltók csónakjából a motort áttették a vitorlásba, hátha sikerül elindítani, de nem jártak eredménnyel, ezt követően kértek segítséget a határőrségtől. A vitorláson lévő személyek közül ketten a vízen szerettek volna maradni, de ehhez nem járultam hozzá, mondván, én életmentésre kaptam parancsot. Ezt követően mindenki átszállt hozzám és lassan a parthoz indultunk.
Tóth Ferenc tapasztalt hajós, évekig halászott is a tavon, így nagy tapasztalata van az éjszakai tájékozódásban. Szombaton este éppen egy névnapi ünnepségre készülődött, amikor elérte a határőrség ügyelete. Véleménye szerint szervezetté kellene tenni a Fertőn a mentést, hiszen bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy valamilyen ok miatt nem tud a partra jutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom