Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nincs semmi meglepő a nyugdíjemelésben a kormányszóvivő szerint

A kormányszóvivő szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a kormány döntött a nyugdíjak emeléséről azok reálértékének megőrzése érdekében.

A kormányszóvivő szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a kormány a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program bejelentése mellett is az infláció alakulásának őszi felülvizsgálata alapján döntött a nyugdíjak emeléséről azok reálértékének megőrzése érdekében.

Giró-Szász András az M1 Az Este című műsorában pénteken utalt arra, hogy ezt a felülvizsgálatot a kormány 2010 óta minden évben megtette, és ezt természetesnek nevezte. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezt nem lehet "kötelező ujjgyakorlatnak" nevezni, hiszen a gazdasági helyzet több környező országot is a bérek vagy a nyugdíjak csökkentésére kényszerített. Eközben a magyar kormánynak úgy sikerült az államadósságot, a hiányt csökkentenie és növelnie a foglalkoztatottságot, hogy közben nem kell béreket vagy a nyugdíjakat csökkentenie.

Utalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásai között is szerepel a bér- és nyugdíjcsökkentés, például a legutóbb Horvátországnak javasolták a közszféra béreinek, illetve egyes nyugdíjjuttatásoknak a felülvizsgálatát. Ezzel kapcsolatban ismételten leszögezte, hogy a Magyarországnak szóló hivatalos IMF-dokumentumokban, illetve szóban is - a több mint ötven, az IMF és a magyar kormány képviselői közötti találkozón - szerepeltek ilyen jellegű javaslatok a nemzetközi pénzügyi szervezet részéről.

Arra a kérdésre, hogy mikorra születhet meg a megállapodás az IMF és Magyarország között, úgy válaszolt, hogy az karnyújtásnyira van. "A mi karunk már eléri a megállapodást, kérdés, hogy az IMF-é is eléri-e" - mondta, utalva arra, hogy a magyar kormány a kezdetek óta következetes abban, hogy elővigyázatossági hitelkeretet szeretne, ráadásul, amióta ez a tárgyalássorozat tart, a magyar makroszámok - akár az államadósság, az államháztartási hiány, akár a tartalékok volumene - "nagyságrendekkel javultak", például a magyar CDS kockázati felár 750-ről 290 pontra csökkent.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormány bejelentése szerint "ha a gazdasági helyzet megengedi, megmarad 2013 szeptemberében a pedagógusbér-fejlesztés, illetve egészen pontosan a pedagógus-életpályamodell, ha a gazdasági helyzet valamilyen okból nem egy erősebb növekedés, mint amivel most számolunk, akkor kerül 2014 januárjára".

A kormány minden bérkövetelést és bérfejlesztésre vonatkozó elképzelést támogat, mert tisztában van a magyar reálkeresetek szintjével, "egy valamit azonban biztosan nem támogat, az adósság terhére történő béremelést" - mondta Gíró-Szász András.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a munkavédelmi akcióterv nagyon fontos lépése a kormánynak, ennek fedezete szükségeltetik a jövő évi költségvetésben. Ezt fedezné a most bejelentett egyenlegjavító intézkedés fele, a másik felére a túlzottdeficit-eljárás miatt van szükség.

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2012. október 14. 22:35
  „Mondja már meg valaki melyik hónap az amikor az infláció csupán 1,6%. Magyarul a különbözettel csökkentek a nyugdíjak. Mindent meg lehet érteni de a hazugságot nem. Máris meg van az IMF soha nem kérte nyugdíjcsökkentés. fantasztikus vezéreink vannak!”
 • 3. Ambar 2012. október 13. 23:35
  „Mintha kegyet adnának a törvény teljesítésével.A valóságban ennél úgyis jóval magasabb az infláció.Nagy siker Európai Unióban nálunk a legmagasabb az infláció :Elsők lettünk.Csakis a fidesz ,erről is vigyenek nagy transzparenset .Minél nagyobb az infláció annál jobban élünk :szerintük Az alázatos vonulóknak meg lehet készíteni a nagykereszt kitüntetést nehogy az ország keresztjét kelljen cipelniök. Az marad a népnek a zembereknek!”
 • 2. pancser 2012. október 13. 20:07
  „Hát igen megvédenek bennünket nyugdíjak csökkenésétől 1,6%-nak is örülhetünk! Örülünk mint az orosz gyerekek amikor merő humánumból Josip Vissaniorovich visszadobta nekik a kertjébe berepült labdát, hiszen mást is tehetett volna velük.”
 • 1. machers 2012. október 13. 18:51
  „"Eközben a magyar kormánynak úgy sikerült az államadósságot, a hiányt csökkentenie és növelnie a foglalkoztatottságot..."
  Mint tudjuk, ez tényszerűen közönséges hazugság. Bár, ha a közmunkát foglalkoztatásnak tekintjük, akkor valóban emelkedett a szám.
  Az államadósság mértéke sohasem volt még ilyen magas. Gondolom, ez nem kerül fel a birkamenet transzparenseire.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakosság 6 százalékának gáztarifája emelkedik 18-26 százalékkal

A lakosság 94 százalékának nem változik a gázár, sőt a legkevesebbet fogyasztóké még csökkenhet is… Tovább olvasom