Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Nincs nyelvvizsgád a diplomához? - Az egyetemek is vizsgáztatnának

Az egyetemeken belüli vizsgáztatással orvosolná a súlyos nyelvvizsgahiányt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Az egyetemeken belüli vizsgáztatással orvosolná a súlyos nyelvvizsgahiányt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

A lapnak nyilatkozó Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár szerint újra kellene nyitni a korábban pénzhiány miatt bezárt nyelvi lektorátusokat.

A különböző, piaci alapon működő nyelvvizsgaközpontokkal a hallgatóknek nincs közvetlen kapcsolata, és nem mindig ismerik az ottani bizottság követelményeit, ezért könnyen kudarc érheti őket - mondta Dux László a lapnak. Hozzátette: egyértelműen az lenne a megoldás, ha minél több felsőoktatási intézmény törekedne arra, hogy a diákok belső, az egyetemen tett nyelvvizsgával kiválthassák a papírt. Ezzel a bizonyítvány megszerzése is olcsóbb lehetne.

A lektorátusok újraindításához Dux László szerint is pluszforrás kell, a beruházás azonban megérné, mert növelné az intézmény népszerűségét - írta a Magyar Nemzet.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Elemér 2010. augusztus 08. 01:11
  „Egyetem az üzlet és olyasmiket is tanitanak olyanok, akik nem is konyitanak hozzá. Van náluk egy felfogás, hogy a tanult ember az mindent tud. Fog egy tankönyvet és tanit. Ez pedig marhaság. Aki nyelvet akar tanulni ma, az nyugodtan tanulhat és vizsgázhat itt a net-n és elismerik. Aki csak diplomát akar, az pedig nyugodtan nyomtathat egyet magának.”
 • 21. Elemér 2010. augusztus 07. 10:08
  „A probléma ott van a kezdöknél hogy ez Bikicsunáj,cool-slang, amit nem értenek.”
 • 20. Elemér 2010. augusztus 07. 01:27
  „A nyelv vizsga ma itt van a net-n. Ha az nincs itt, akkor felesleges az a vizsga. Mikor megfejtettem a Bikicsunáj-t, akkor azt gugliztam.

  http://www.youtube.com/watch?v=b8GHiCGqnFo

  http://www.youtube.com/watch?v=SWkHqwkUx1M&feature=related”
 • 19. beyourself 2010. augusztus 06. 20:16
  „Nagyon tanárfüggő is a dolog. Én gimnáziumban emelt óraszámban tanultam a nyelveket, külön tanfolyam nélkül viszont biztosra veszem, hogy most egy nyelvvizsgám sem lenne.”
 • 18. Pötyike0107 2010. augusztus 06. 20:00
  „Én idegenforgalmi szakon tanultam, heti 8 órában, eddig nekünk is az volt a feltétel a záróvizsgához hogy középfokú szakmai nyelvvizsga papírt be kellett mutatni.Hát hozzá kell tennem hogy azok a nyelvórák szinte semmire valók voltak, kértük a tanárt hogy csináljunk nyelvvizsga feladatokat, mindig csak azt mondta majd később. A vizsga előtt 2 héttel hozott nekünk egy kinyomtatott feladatot. Köszönjük gondoltuk! 20-ból 8 nak sikerült, pedig elvileg minket a 2 év alatt nekik kellett volna felkészíteni a nyelvvizsgára, ennyire sikerült.
  Most változtattak a szakon, már házon belül kell levizsgázni a nyelvből is. Érdekes hogy akik az új rendszerben vannak szinte egytől egyig átmentek. Mi akik a régi rendszerbe voltunk bátran kijelentem hogy több mint a fele azért nem tudja befejezni mert nincs nyelvvizsgánk!
  Ugyhogy nem is tudom mi lenne a jó...nagyon jó dolog a nyelvvizsga, de hihetetlen nagy a követelményrendszerük...Talán ezen kellene változtatni. Mi olyanokat tanulunk amit még azok se használnak akiknek ez az anyanyelvük.”
 • 17. szabo1936 2010. augusztus 06. 18:02
  „alvingirl
  Nice girl! Szegyeld magad helyettem is!
  Elore koszonom neked!”
 • 16. alvingirl 2010. augusztus 06. 17:20
  „Kedves Elemér! Az látszik hogy neked nem számít a helyesírás. Én szégyellem magam helyetted.”
 • 15. Praga 2010. augusztus 06. 17:16
  „A Rigo utcai nyelvvizsgak szintje meghaladja az angol vagy nemet anyanyelvu emberek nyelvtani kepessegeit.
  Miert kellene egy diplomas mernoknek angol nyelvtani finomsagokkal torodni (a Rigo utca siman nulla pontot ad 10 vesszo hibara is). Azt kellene felmerni, hogy egy diplomas ember tud e alap szinten kommunikalni egy masik idegen nyelven. A Rigo utca egy szatir-telep. Az a mernok eppen lehetne egy nagyon jo szakember , de nem kap diplomat, mert nem tud kulonbseget tenni a Mult ido es a Tokeletes Jelenido kozott az Angol nyelvben. (Amerikaban nem is ismerik ezt az igeidot). Fuck Rigo utca!”
 • 14. Elemér 2010. augusztus 06. 13:06
  „Angolul tud, munkát kap, otthol maradhat, keres, de igy legalább lehet nyugodtan egyetemi ökör.;))”
 • 13. Elemér 2010. augusztus 06. 12:33
  „Legokosabb az lenne ha angolul tanittanának egyetemeken. Erre már felkell készülni azoknak akik egyetemre akarnak menni. Ezt már elismerik az unioban és a nagyvilágban. Munkákat kapnának mindenhol még otthol is. Ez van indiában és áramlik nekik a munka az USA-bol. Persze nem azért mert zsenik, hanem azért mert olcsóbbak. Anyanyelvét az ember nem felejti és felesleges nyomni a helyesirást. Akinek az fontos az abba belejön. Egyébként 6 hónap alatt az megy a tanuloknak. Tanároknak nehezebben menne.;))”
 • 12. Elemér 2010. augusztus 06. 12:00
  „Böngészel és nyomtatsz magadnak egy diplomát amilyent akarsz.

  http://www.gagdiploma.com/”
 • 11. nice 2010. augusztus 06. 11:51
  „Akkor minden hülye diplomát kap majd, mert a saját sulija ahova jár, nyilván nem húzza majd meg sorozatban. Ezzel is értékét veszti az egész. Tessék csak bizonyítani a Rigó utcában, mint ahogy eddig is sokan tették. Ez megint azokkal szemben nem fair, akik gürcöltek azért, hogy normális, elismert nyelvvizsgájuk legyen.”
 • 10. mecsoka 2010. augusztus 06. 11:10
  „Nálunk kötelező volt a két félév idegennyelv... naja, de milyen? Még második félévben is a ragozásnál tartottunk, majd a tanárnő közölte, hogy 900.-/óra díj ellenében vállalja a nyelvvizsgára felkészítést (elméletileg az óráknak erről kellett volna szólnia a suliban)... no comment”
 • 9. Csetneky 2010. augusztus 06. 11:07
  „"Nincs nyelvvizsgád a diplomához?" Hát vegyél egyet komám, jó magyar szokás szerint! :)”
 • 8. omm 2010. augusztus 06. 11:01
  „" piaci alapon működő nyelvvizsgaközpontok"
  Mégis mi alapján működnének?
  "nem mindig ismerik az ottani bizottság követelményeit"
  Na ne röhögtessen. Megnézem a neten, hogy melyek a követelmények az adott típusú, fajtájú nyelvvizsgán és elmegyek egy célirányosan arra felkészítő tanfolyamra.
  "könnyen kudarc érheti őket"
  Isztenkém, szegény vizsgázók...

  Mindezeket egy olyan ember mondja, akit látszólag nem ejtettek a fejére:

  http://www.biochem.szote.u-szeged.hu/hu/res/CV/Dux_L.php

  Biztos volt egy gyenge pillanata.”
 • 7. Elemér 2010. augusztus 06. 09:48
  „Ez hasonló a nethez. Mindenki ismeri tud róla, de aki konyit hozzá az többet foglalkozik vele. Hiába mondom hogy magyarul és más nyelveken is csak turó van, nem hiszik el.;))”
 • 6. Elemér 2010. augusztus 06. 09:43
  „Az egyetem is üzlet és üzleti érdekek hajtják, nemcsak Mo.-n de az USA-ban is. Aki pedig vizsgázni akar nyelvböl az megteheti azt ma is. Aki nyelvet akar tanulni és gyakorolni azt szintén megteheti itt a net-n ingyen. Azt hogy Mo.-n nem megy az angol én magam is tapasztaltam, nemcsak ott de itt is. Állandóan dicsekesznek.;))”
 • 5. VargaP 2010. augusztus 06. 09:16
  „Én 1978 ban végeztem a BME-n. 1-2 év Orosz kötelező 3 -4 év kötelezően választott nyelvoktatás volt. Amit sajnálok, hogy akkor nem tették kötelezővé a nyelvizsgát.”
 • 4. Agent 2010. augusztus 06. 09:01
  „3. az a probléma, hogy a használhatatlan tantárgyakat általában igencsak "bevédett" tanárok oktatják, így a tantervet nem a piaci igények, hanem az adott intézmény "tanárkészlete" határozza meg (értsd.: "ez van, ebből kell főzni")”
 • 3. sont 2010. augusztus 06. 08:43
  „Ez így van! A használhatatlan 1-2 credites tantárgyakat kellene eltüntetni helyette inkább a nyelvtanulásra ráfektetni a hangsúlyt! De ehhez még felkel nőnünk mit sok minden máshoz.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három busz ütközött az M7-esen

A három jármű utasai közül az egyik kisbusz utasa sérült meg, akit a mentők kórházba szállítottak. Tovább olvasom