Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Nincs megközelíthetetlen település

Nincs megközelíthetetlen település Magyarországon az ónos eső és a fokozott jegesedés ellenére sem - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem (OKF) szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-nek.
Tolnában, Baranyában és Somogyban sok olyan település van, amelyeket alsórendű utak kötnek össze; ezeket az utakat a helyi  Volán-társaságok biztonsági okok miatt nem használják, és van olyan  útszakasz is, amelyre a közútkezelő sem engedi be a járműveket. A  települések azonban más útvonalakon megközelíthetők - közölte a  szóvivő.


Több mellékút járhatatlan Fejér megyében

Nem tudnak bemenni a buszok Nagykarácsonyba, Csákberénybe, és Kincsesbányára Fejér megyében. Bakonycsernye felé bármikor leállhat a tömegközlekedés. A megyében máshol késésekkel, de közlekednek az Alba Volán járatai, hajnalban volt csak fennakadás. Nyolc órától esik a hó, de a mellékutakon még mindig inkább a jegesedés nehezíti a közlekedést. Több jármű fordult keresztbe az úton, vagy csúszott árokba. Az áruszállítóknak azt javasolják, hogy a főutakat válasszák.

Az Alba Volán tájékoztatása szerint Dunaújvárosból Nagykarácsonyba nem közlekednek járatok, Nagykarácsonyba és Csákberénybe sem tudnak bemenni a buszok jegesedés miatt. Bakonycsernye felé lépésben tud csak haladni, bármikor leállhat a tömegközlekedés. A pályudvaron mindenkit tájékoztatnak. A nagyobb városokban 10-20 perces késésekkel közlekednek a buszok, a hó nem okoz egylőre fennakadást. A közútkezelő 28 géppel sózza az utakat, naponta háromszor váltják egymást a gépkezelők. Hajnalban ónos eső esett, nyolc órától havazik, de még inkább a jeges utak okoznak gondot. Ahhoz, hogy a kiszórt anyag megolvassza a jeget, nagyobb autóforgalom kell, ezért hiába szórják a mellékutakat. Az áruszállítóknak azt javasolják, hogy a főutakon közlekedjenek - mondta a Független Hírügynökségnek Lánczos János a Fejér Megyei Állami Közútkezelő Kht. területi referense. Súlyos baleset nem volt a megyében. A rendőrség tájékoztatása szerint egy távolsági busz Sukorón, egy munkásokat szállító busz Kőszárhegyen fordult keresztbe az úton a reggeli órákban, hajnalban Pusztaszabolcs és Velence között egy csirkéket szállító teherautó csúszott árokba. Személyi sérülés nem történt.


Csaknem 80 géppel takarítják az utakat Budapesten

Ismét elindultak Budapest útjain a síkosságmentesítő kocsik, jelenleg 79 járművel igyekeznek megszűntetni, hogy csússzon az úttest. Az ónos eső ugyanis délelőtt újra esni kezdett, ez pedig Budán és Pest magasabban fekvő területein nehezíti a közlekedést.

79 autóval és több mint 320 munkással igyekszik csütörtök délelőtt megakadályozni a Fővárosi Közterület-fenntartó, hogy az újrakezdődött ónos esőzés miatt csússzanak az utak és a járdák. Elsősorban a főutakat, hidakat, felüljárókat, az egészségügyi intézményekhez és az emberek ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utakat szórják. A mellékutak csak ezután következnek. A kézi munkások is dolgoznak: a járdákat csúszásmentesítik. Bár az utak továbbra is csúszósak, a főváros közlekedésében jelenleg nincs fennakadás. A szakemberek azt kérik az autósoktól, hogy óvatosan közlekedjenek és legyen téli gumi a járműveken. A háztulajdonosoktól, illetve a társasházak üzemeltetőitől pedig azt kérik, hogy a hozzájuk tartozó járdákat szórják fel. Az ehhez szükséges anyagokat meg lehet vásárolni a közterület-fenntartó irodáiban és a hulladékgyűjtő udvarokban.

Megnőtt az ónos eső miatti balesetek száma Nógrádban

Koponyasérülés miatt Salgótarjánból a miskolci idegsebészeti osztálya kellett szállítani csütörtök délelőtt egy embert, aki elcsúszott az ónos eső miatt síkossá vált járdán. A férfit a salgótarjáni kórházban nem tudtaá ellátni - értesült a Független Hírügynökség.

Ocsovai Attila, a Salgótarjáni mentőállomás mentésirányítója a Független Hírügynökségnek elmondta: az ónos eső miatt bekövetkezett balesetek miatt fél nap alatt csaknem húsz sérültet kellett ellátniuk Nógrád megyében. A sérültek közt többen idősek, volt akit a balassagyarmati idősotthonból szállítottak kórházba. Nógrádban jelenleg 19 mentőkocsi van szolgálatban, a kiérkezéseket a síkos utak is hátráltatják. A mentősök azt tanácsolják, hogy aki teheti mardjon otthon, de ha mégis el kell hagyják az otthonukat, akkor olyan cipőt vegyenek fel, amelyik kevéssé csúszós, esetleg húzzanak zoknit arra.


Már sehol sincs piros riasztás az országban

Már sehol sincs a legmagasabb, azaz piros riasztás az országban az ónos eső miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtök délelőtt Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Nemrég ugyanis a Dunántúl déli régiójában is feloldották ezt a fokozatot. Több-kevesebb ónos esőre ugyanakkor az egész országban lehet még számítani, napközben viszont ezt fokozatosan a havazás váltja fel.

Az ónos eső miatt rendkívül csúszóssá vált utakon egyébként még a reggeli órákban is történtek balesetek. Velence és Pusztaszabolcs között például egy csirkéket szállító teherautó borult árokba. A Fejér megyei Sukorón pedig egy menetrendszerinti busz csúszott át a szembejövő sávban, majd keresztbefordulva állt meg. Éjszaka, a kora reggeli órákig több mint 150-szer kérték a tűzoltók segítségét országszerte, leginkább az árokba borult vagy szalagkorlátnak csapódott autósok.


150 riasztást kaptak a tűzoltók az éjszaka

Több mint 150 riasztást kaptak éjjel a tűzoltók országszerte az ónos eső miatt, elsősorban közlekedési baleseteknél segítettek. A Dunántúl déli régiójában közben továbbra is a legmagasabb, azaz piros színű riasztás van érvényben.

Százötvennél is több riasztást kaptak a tűzoltók szerda estétől csütörtök hajnalig az ónos eső miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Túlnyomó többségben közlekedési baleseteknél kellett segíteniük, amikor a jeges úton autók összeütköztek vagy szalagkorlátnak csapódtak, esetleg az árokba csúsztak. Ezek leginkább csak könnyebb sérülésekkel jártak, halálos balesethez nem hívták a tűzoltókat.

Közben továbbra is a meteorológiai szolgálat legmagasabb fokozatú, piros riasztása van érvényben Somogy, Tolna és Baranya megyére. Ezeken a területeken egész éjjel esett az ónos eső Somogyban viszont már hó hullik. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint Somogy megyében a legrosszabb a helyzet. Ott 15 baleset történt az éjszaka és reggel. A katasztrófavédelem ügyletese azt mondta, hogy az útrakelők nagy része az árokban végezte. Az utak jégpáncéllá változtak.

Baranyában a főutak lassan, de járhatóak, a mellékutak viszont nagyon jegesek, azokon szinte lehetetlen közlekedni. A megyében két baleset történt, két autós az árokba csúszott, senki sem sérült meg. Tolnában is esett és esik az eső.

A hőmérséklet azonban 0 fok körül van, így az eső nem annyira tud ráfagyni az utakra, mint szerdán. Az utak nehezen, de járhatóak. A megyében eddig nem történt baleset. Bár a piros riasztást a Dunántúl északi részére már visszavonták, az M1-es autópálya Tatabányánál rendkívül csúszós, jeges - tette hozzá Szentes György.


Havazás váltja fel az ónos esőt

A reggeli órákban még többfelé várható országszerte ónos eső, napközben ezt folyamatosan a havazás váltja majd fel. Nagy hóra azonban sehol sem kell számítani. Az előrejelzések szerint a következő napokban javulni fog az idő, a szerdaihoz hasonló ónos esőre nem kell számítani.

A legmagasabb fokozatú, azaz piros riasztás van érvényben az ónos eső miatt jelenleg a Dunántúl déli részén, várhatóan azonban ezt hamarosan megszűntetik - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtök reggel Török László az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Az ónos esőt ugyanis fokozatosan havazás váltja fel. Ugyanígy lesz ez az ország más területein, rövid ideig tartó ónos esőzésre lehet számítani, ebből később, napközben havazás lesz. Nagy mennyiségű hóra nem kell számítani ugyanakkor.

Reggel országszerte mínusz négy és plusz két fok körüli értékeket mutatnak a hőmérők, várhatóan napközben is marad a fagypont körüli hőmérséklet. A szerdaihoz hasonló ónos esőre a következő napokban nem kell számítani - tette hozzá Török László. Kellemesebb idő lesz, péntekre a hidegfront elvonul az ország felett. Bár egy-egy zápor, hózápor majd előfordulhat, alapvetően felszakadozik a felhőzet, és még napsütés is várható. A hajnalok hűvösek lesznek, napközben viszont nulla fok körül alakul a hőmérséklet.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhülés: feloldották a gázkorlátozást Magyarországon

Az enyhülő időjárás miatt csökkent Magyarország gázfogyasztása az elmúlt napokban, emiatt a… Tovább olvasom