Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Nincs megegyezés a halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében

Nem sikerült megegyezni a Líbiában halálra ítélt bolgár ápolónők ügyében a kártérítés kérdése miatt - jelentették be pénteken azok a líbiai családok, amelyeknek a gyermekei AIDS-szel fertőződtek meg. A júlis 11-ei ítélethozatalon valószínűleg halálra ítélik a vádlottakat.
"Nehéz tárgyalásokon kompromisszum születetett különböző pontokban (az Európai Unióval), így a gyerekek gyógykezeléséről is, de egy pont még mindig hiányzik, és ez a pénzügyi kárpótlás kérdése" - közölték a családok egy nyilatkozatban.

A hír eloszlatja a reményeket, hogy még pénteken végleges megállapodás születik, ahogy azt előző nap a Kadhafi alapítvány kilátásba helyezte. A líbiai ügyészség a halálos ítélet megerősítését kérte a legfelsőbb bíróságtól a szerdán megkezdődött fellebbviteli tárgyaláson.

Nem tudnak megegyezni

A jogi eljárással párhuzamosan tárgyalások kezdődtek az áldozatok családjai, a líbiai hatóságok és az Európai Unió képviselői között. Szeif el-Iszlám Kadhafi - Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia -, az áldozatok családjainak nevében fellépő alapítvány elnöke kijelentette: a legfelsőbb bíróság ítéletét követően azonnal hozzálátnak a megoldást segítő intézkedések kidolgozásához.

Az alapítvány tízmillió eurót követel mindegyik érintett családnak. Szófia nem hajlandó kártérítést fizetni, mert az - felfogása szerint - egyet jelentene az ápolónők bűnösségének elismerésével. Az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen létrehozott azonban egy szolidaritási alapot.

Szándékosan fertőztek?

A vád szerint a bolgár ápolónők és a palesztin orvos mintegy 400 líbiai gyereket fertőztek meg a halálos AIDS-betegség kórokozójával az 1990-es évek végén Líbia második legnagyobb városának, Bengázinak a gyermekklinikáján. A vádlottak - Krisztiana Valcseva, Nasszja Nenova, Valja Cserveniacska, Valentina Szirapulo, Sznezsána Dimitrova, valamint a palesztin Asraf Dzsuma al-Hadzsúdzs - tagadják a vádat. A líbiai legfelsőbb bíróság július 11-ét jelölte meg szerdán ítélethozatalának napjaként.

Több szakértői vélemény is azt látszott alátámasztani az első és a másodfokú tárgyaláson, hogy a vádlottak még nem dolgoztak a bengázi kórházban, amikor a tömeges HIV-fertőzés megtörtént, mégis halálra ítélték őket mind első, mind pedig másodfokon. Nagy nemzetközi nyomás nehezedik Líbiára a hat külföldi egészségügyi dolgozó szabadon bocsátása érdekében.

Még van remény

Egyes líbiai igazságszolgáltatási források szerint a legfelsőbb bíróság valószínűleg helybenhagyja a 2004-ben első fokon meghozott, majd 2006 végén megerősített halálos ítéletet. Az ápolónők egyik ügyvédje ellenben úgy vélekedett, hogy az ítélethozatal július 11-re halasztása jó jel, annak jele, hogy a legfelsőbb bíróság megfontolandónak tartja a védelem érveit, és újra ki akarja vizsgáltatni az egész ügyet. Ha a legfelsőbb bíróság is megerősíti a halálos ítéletet, a líbiai Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács elé kerülhet az ügy.

Ennek a kormányirányítás alatt álló testületnek joga van átváltoztatni a halálos ítéletet szabadságvesztés büntetésre, amelyet a vádlottak hazájukban tölthetnének le. Politikai elemzők valószínűnek tartják, hogy ez a testület hazaengedné Bulgáriába az öt ápolónőt és a palesztin orvost, aki időközben maga is bolgár állampolgárságot kapott, ha megállapodás születik a megfertőzött gyerekek családjainak fizetendő kártérítésről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hazugság az egyik legizgalmasabb kommunikációs jelenség

Vagy a rendőrök hazudnak, vagy Zsanett: egyelőre ennyi a bizonyság a magyar közvéleményt leginkább… Tovább olvasom