Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Nincs megállapodás a bérekről

A várakozásokkal ellentétben nem született megállapodás a bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten.
A következő tárgyalás december elsején lesz. A munkavállalói oldal és a munkaadói oldal is hangsúlyozta, hogy a pénteki tárgyaláson közeledtek az álláspontok mindhárom témában - minimálbér, szakmunkás bérminimum, bérajánlás -, azonban arról, hogy mik a konkrét javaslatok, nem kívántak beszélni.

A munkaadói oldal képviseletében Tokár István, a Magyar Iparszövetség elnöke a többórás, pénteken délelőtt kezdődött zárt egyeztetés után elmondta: nem született megállapodás a bérekről, ezért azt javasolják, hogy folytassák a tárgyalásokat, és december elsején legyen következő ülés. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára ugyanakkor a munkaadói oldal javaslata után azt indítványozta, hogy még pénteken folytassák a tárgyalást, keressenek kompromisszumot, mert - mint elmondta - nincsenek nagy távolságok az oldalak álláspontjai között.

A munkavállalói oldal ugyanakkor egyetértett a munkaadók javaslatával, így december elsejére tűzték ki a következő plenáris ülést. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a munkavállalói oldal elnöke elmondta: bár közeledtek az álláspontok, mégis most van az a lélektani pillanat, amikor kell néhány nap arra, hogy újra átgondolják a javaslatokat, és utána térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Leszögezte: részletekről a tárgyalás sikeres folytatása érdekében nem beszélnek. Az OÉT-en szeptember 8-án kezdődtek el a bértárgyalások a szociális partnerek között. A minimálbér összege jelenleg 71.500, a szakmunkás minimálbéré pedig 87.500 forint.

A munkavállalók a legutóbbi - november 20-i - plenáris ülésen azt javasolták, hogy a 2010. évi minimálbér 76.000 forintra nőjön a jelenlegi 71.500 forintról, és a szakmunkás bérminimum tekintetében is hajlandónak mutatkoztak elmozdulni korábbi javaslatuktól. A munkaadók mindkét javaslatot gesztusértékűnek nevezték, ugyanakkor nem értettek egyet a bérajánlás alsó határában, amely szerintük csak nulla lehet. Innen közeledtek tehát pénteken tovább az álláspontok, de a részletekről egyik oldal sem kívánt nyilatkozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengébb árfolyamon stabilizálódott a forint

Enyhülni látszik a dubaji-sokk közvetlen hatása, a térségbeli devizák árfolyama a korábbinál egy… Tovább olvasom