Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nincs még tilalom, de bármikor lehet

Győr-Moson-Sopron - Az ország több kórházában péntektől látogatási tilalmat vezettek be; Győr-Moson-Sopron megye egészségügyi intézményeiben egyelőre nem rendeltek el hasonló szigorítást. Az influenzás megbetegedések száma azonban nálunk is megugrott, így akár már a jövő héten dönthetnek erről.
Az influenza terjedése miatt péntektől részleges, illetve teljes látogatási tilalmat rendelt el több magyarországi kórházban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A látogatási korlátozásra azért van szükség, mert a közép- és nyugat-magyarországi régiók területén folyamatosan emelkedik az influenzára jellemző tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A tilalom elsősorban szülészeti, csecsemő- és újszülött-, intenzív terápiás, transzplantációs, hematológiai és onkológiai osztályokat, továbbá a koraszülött intenzív centrumokat érinti.

Győr-Moson-Sopron megyében egyelőre erre nincs szükség: a győri, a soproni, a mosonmagyaróvári és a csornai kórházban nem vezettek még be látogatási tilalmat. Ezzel együtt nálunk is folyamatosan nő a megbetegedések száma – tájékoztatott az ÁNTSZ regionális intézete. A legfrissebb adatok szerint 12.848 beteg közül, aki orvoshoz fordult, 506-nál jelentkeztek influenzaszerű tünetek, vagyis 3,9 százalékuknál. A megbetegedések 70 százaléka 15 év felettieket érintett.

A háziorvosi rendelőkben egyre több az influenza gyanújával jelentkező beteg, de a kórházakba még nem fészkelte be magát a járvány. Fotó: H. Baranyai Edina
A háziorvosi rendelőkben egyre több az influenza gyanújával jelentkező beteg, de a kórházakba még nem fészkelte be magát a járvány. Fotó: H. Baranyai Edina

A betegek száma az előző héthez képest 70 százalékkal emelkedett. Az influenza aktivitása a Sopron–fertődi kistérség területén gyakorlatilag nem változott; a Mosonmagyaróvári és a Csornai kistérség területén viszont több mint duplájára nőtt, a Győri kistérség területén 70 százalékkal emelkedett.

A kórházaktól kapott információ szerint tehát, mivel járványszerű megbetegedések nincsenek az osztályokon, ezért nem is rendeltek el egyelőre tilalmat. Ezt azonban bármikor bevezethetik, ha az ellenkezőjét tapasztalják, ha pedig a megbetegedések aránya ilyen mértékben nő, akár már a jövő héten megtörténhet ez. Mostanáig néhány beteg volt, akinek a tervezett műtétjét el kellett halasztani, mert kórházba vonulása előtt betegedett meg épp.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami segítségre vár a sármelléki repülőtér

Hat héttel a sármelléki Fly Balaton repülőtér tervezett újraindítása előtt még egyetlen járatra… Tovább olvasom