Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nincs gyanúsítottja a hamisításnak

Egyelőre nincs gyanúsítottja az egyre nagyobb hullámokat vető élelmiszer-hamisítási botránynak. A rendőrség a tanúk meghallgatásánál tart, és arra kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM), hogy részletes információk nyilvánosságra hozatalával ne veszélyeztesse a nyomozás sikerét.
A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a M.E.G.A. Trade törökbálinti raktárában nagy mennyiségű, lejárt szavatosságú terméket csomagoltak át. A vizsgálat eddigi adatai szerint száz tonnánál több árut manipuláltak. Ezeknek az élelmiszereknek még nem volt bizonyítható az egészségkárosító hatásuk, de nem zárható ki, hogy egészségügyi panaszokat okozhatnak. Később újabb három – üllői, vecsési és gyáli – raktárban bukkantak szabálytalanságokra az élelmiszer-biztonságért felelős szakértők, és emiatt többtonnányi áru forgalomba hozatalát tiltották meg. A botrány kirobbanásakor az élelmiszer-biztonsági hatóságok bizonytalanok voltak abban, hogy megnevezhetik-e, mely cégek foglalkoztak a lejárt szavatosságú élelmiszerek átcímkézésével és forgalmazásával. Utóbb – Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman fellépése után – elhangzott az ügyben főszerepet játszó M.E.G.A.-cégcsoport neve, amelyhez több kft. tartozik.
A hétvégén az is kiderült, hogy az élelmiszer-biztonságért felelős szakemberek az idén már kétszer vizsgálódtak a M.E.G.A.-csoporthoz tartozó cégeknél: márciusban Heves megyében a M.E.G.A. Trade Disnél, májusban Budapesten a M.E.G.A. Trade-nél. A Heves megyei ügyben, ahol 94 tonna lejárt szavatosságú, illetve selejtes terméket találtak, 80,1 millió forint bírságot szabtak ki. Ezt a cég nem fizette ki, az ügy a bíróság előtt van. A Heves megyei és a budapesti eseteknek feltehetően közük volt ahhoz, hogy a hatóság Törökbálinton is vizsgálódni kezdett.
A Pest megyei rendőrség keretében tíztagú nyomozócsoport állt fel, a hét végén is több kamiont ellenőriztek Budapest környékén. Vizsgálódik az FVM is, melyet a rendőrség felkért: a nyomozás érdekében ne hozzon nyilvánosságra túlságosan részletes információkat. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

borsodi liga

KAPOSVÁR–BP. HONVÉD 1–2 (1–1). Gsz.: Alves (45+1.), ill. Disztl D. (11.), Koós… Tovább olvasom