Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nincs Barátság: Moszkva elzárta az olajcsapot

A Mol bejelentette, hogy tegnap este negyed nyolckor leállt a kőolajszállítás a Barátság vezetéken. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt hangoztatta, miután egyeztetett a kőolajellátás biztonságáért felelős szakemberekkel, hogy Magyarország energiaellátásában nem lesz fennakadás, beleértve a kőolaj és kőolajszármazékok, valamint a gázellátás biztonságát is – hangoztatta.
A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) szerint a rendelkezésre álló stratégiai készletek több mint három hónapra elegendőek. A Mol saját tartalékai lehetővé teszik, hogy a százhalombattai finomító tovább üzemeljen. A készletek felszabadítása fölötti rendelkezés a gazdasági és közlekedési miniszter hatáskörébe tartozik. A több mint 90 napos tartalék lehetővé teszi, hogy a Mol akár az Adria-vezetéken keresztül történő kőolajimportra is felkészüljön. Amennyiben az olajszállítás 24 óránál tovább szünetel, úgy kőolajkészleteket szabadítanak fel a tartalékokból – mondta Kóka János, hozzátéve, hogy erről már megegyezett a készletezőszövetséggel. A Mol technikai tartalékaiból pótolható kezdetben az az olajmennyiség, amely az orosz–belorusz olajvita miatti leállás következtében nem érkezik meg. A gazdasági miniszter nyomatékosan aláhúzta, hogy Magyarországon sem a kőolajszármazékok ellátásában, sem a gázellátásban nem kell fennakadásokra számítani. Ezt Hernádi Zsolt, a Mol elnöke is megerősítette. A Fidesz jelezte, ebben a rendkívüli helyzetben készen áll arra, hogy a kormánnyal együttműködjön a válság megoldása érdekében.
Fehéroroszország szombattól fogva több mint 79 ezer tonna olajat – csak az elmúlt 24 órában 900 tonnát – vett ki jogellenesen a Barátság (Druzsba) vezetékből, amelyen kizárólag az európai (köztük a magyar) fogyasztóknak szánt orosz olaj áramlik – közölte az orosz állami vezetéküzemeltető Transneft vezérigazgatója hétfőn. Ezért állította le Oroszország szállításait a Fehéroroszországon át haladó Barátság (Druzsba) vezetéken. Az orosz cégek vis maiorral, vagyis előre láthatatlan kényszerhelyzettel indokolják az európai vállalatokkal (köztük a magyar Mollal) szembeni szerződéses kötelezettségeik elmulasztását – jelentette be az orosz gazdasági miniszter helyettese hétfőn este.
Andrej Saronov hangsúlyozta, hogy elsőként Fehéroroszország állította le a területén áthaladó orosz olajszállításokat, és ekkor állt be a vis maior esete. Ezután viszont már az orosz fél is leállította a szállításait területéről Fehéroroszországba, mivel a tranzit lehetetlenné vált – fejtette ki az Interfax szerint.
A vis maiorra való hivatkozás lehetővé teszi a szállítások két hónapos felfüggeszté-

sét, majd pedig felújításukat a szerződések megszegése nélkül – jegyezték meg moszkvai megfigyelők.
A Mol 2005 elején ötéves szerződést kötött az orosz piacvezető LUKoillal évi ötmillió tonna olaj szállítására. A Mol szóvivője azt mondta, hogy más orosz cégekkel is vannak hosszú távú szerződéseik, s ezek együttesen lefedik a vásárlásaik zömét. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön sokszor szedett Algopyrint?

Tovább olvasom