Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Nicsak, ki beszél – itt és ott?!

Gyerekszájnak mondja a felnőtt, mikor számára meghökkentő módon fogalmazza meg a kis emberpalánta a nagyok, vagy a saját világával kapcsolatos megfigyeléseit. Szűcs Istvánné viszont az ovisokat figyeli: 1990 óta gyűjti a gyerekek szellemes, a felnőttek világának fonákságaira is rávilágító megjegyzéseit.
„Az én nyakamon, ugye, rendben van a fejem?" – kérdezte Ármin, mikor azt szerette volna tudni, ebéd után maszatos maradt-e. „Ha nagy leszek, apuka leszek, és feleségül veszem a domaszéki anyukámat" – mondta Laci. „Én versköltő leszek!" – sóhajtott föl Bende... És így tovább – vaskos az a zöld fedelű füzet, amelybe Rózsa néni, vagyis Szűcs Istvánné 1990 óta lejegyzi az ovisok aranyos mondatait.

– Tizenhét év és három ovi – von mérleget Szűcs Istvánné, miközben végigsimít Gyerekszáj című füzetén. A szegedi egyetem Batthyány utcai óvodájában 1998 óta foglalkozik a kicsikkel. Mikor betoppanunk, épp arról beszélget középső csoportosaival, kit ünneplünk május első és kiket utolsó vasárnapján.

Névadó

– Az anyukák ünnepe az anyák napja – kottyantja ki a kérdés végét meg se várva Gréti. Kiderül: a nagy csoportosok le is festették az anyukájukat. A folyosói tárlat képei fölött a kérdés: „Miért szeretem az anyukámat?" A válaszok változatossága gyönyörködtető: „...mert ő adta a nevem", „...mert soha nem veszít el", „...mert ő nevel, és olyan cuki, amikor haragos", „...mert nem engedi, hogy elromoljon a fogam", „...mert viccesen olvassa a mesét".

– A gyerekek 4-5 éves koruktól már veszik a lapot, de csak azok, akiknek családjától sem idegen a humor. Mert a gyerekek közül se lehet mindenkivel viccelődni – osztja meg velünk tapasztalatát Rózsa néni. – A legédesebben a kiscsoportosok fogalmaznak, amint rácsodálkoznak a világra.

Szájfolyás

Óhajok

A középső csoportos szegedi óvodások közül Bálint transzformert szeretne, Ádám inkább Thomas gőzmozdonnyal vonatozna, Gergő a szüleivel a vadasparkba kirándulna, Judit egy csokor virágot óhajt, Bea színházba menne, Ricsi a dinókiállításra kíváncsi, Domi mozizna, Hanna viszont meggyes tortát majszolna – a gyereknapon.  
„Mese volt, hol nem volt, volt egyszer egy... mit tudom én" – kezdett mesélni Tekla. Játék közben az óvó néni azt kérdezte: „Blanka, nem tudnád a szád fél percre becsukni?" „Szájfolyása van!" – jegyezte meg Bendi. Áron panaszkodott: „Bende csak azokat veszi be a játékba, akiknek van maradandó foguk..." „Én olyan gyorsan lefékeztem, hogy füstölt a lábam" – dicsekedett Laci. „Ha férfiak leszünk, elmegyünk Afrikába?" – fordult Zsombi Árminhoz. A Dóm téren sétáló kicsik a kőoroszlánnál észrevették a kőkeresztet, mire Imi megjegyezte: „Ilyen van a pápának is". A vadasparkban az emu „frizuráját" nevették a gyerekek, mert Gábor kijelentette: „Olyan nőformájú haja van". Ebédkor először használták a kést és a villát az ovisok – a töltött húsból, krumplipüréből és uborkából álló menühöz –, mikor az óvó néni kérdezte: „Ki kér még húst?" Erre egy-két gyerek jelentkezett, de Imi csak uborkát kért – mondván: „Ehhez legalább nem kell kés." Bende megpuszilta Barbit, s ezt látva Marietta a kisfiúra mosolygott: „Én is kapok egy puszit?" Gyorsan érkezett a válasz: „Nem, mert kifogyott belőlem."

Gondolkodás

– A szülői értekezlet kezdetén mindig fölolvasok néhány ilyen mondatfüzért. Az oviból ballagóknak pedig a tarisznyájába teszem megörökített megjegyzéseiket – árulja el Rózsa néni. Ezek után nem csoda, hogy megesett az alábbi párbeszéd. „Mit csinálsz vasárnap, Réka?" – kérdezte egyszer Rózsa néni. „Leülök a szobába, és sok szeretettel gondolok az óvó nénikre..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jegygyűrű - 2. rész

Az ezüst régen a szegények hűségkarikája volt, ma már használják ezt a különcök, a divatkövetők is. Mivel nagyon puha fém, kizárólag más anyaggal ötvözve készítenek ékszert belőle. Régebben nikkelt használtak ötvözetként, de ma a gyakran előforduló allergiás reakciók miatt inkább rezet alkalmaznak. Tovább olvasom