Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Nicsak, ki a fene fogdos itt?

Felmentették a szexuális zaklatás vádja alól az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal gazdasági és humánpolitikai igazgatóhelyettesét. Arról nincs hír, hogy az intézmény fegyelmi tanácsa mi alapján döntött így, hiszen az efféle esetek megtörténte, illetve valótlansága nagyon nehezen bizonyítható.

Alegbotrányosabb munkahelyi zaklatás ügye két évvel ezelőtt robbant ki a miskolci Semmelweis kórházban. Azóta a zaklatással gyanúsított főorvos már nem dolgozik a kórházban, viszont a főnővér sem, aki pártját fogta a két nővérnek, és az egyik áldozat is felmondott. Az osztályvezető főorvosra kezdtek panaszkodni a nővérek, hogy a férfi állandóan fogdossa őket, illetve obszcén ajánlatokat tesz nekik. Hárman közülük hivatalosan, írásban is jelezték a kórház vezetésének, hogy a férfi lépten-nyomon megalázza őket. Négy hónap múlva érkezett a válasz. A tipikusan semmitmondó levél még a konkrét probléma megnevezését is kerülte.

Mivel a probléma nem szűnt meg ­ sőt, súlyosbodott, mivel a főorvos kilátásba helyezte a "feljelentők˛ megbüntetését ­, két nővér ügyvédet fogadott, és büntetőjogi feljelentést tett a városi ügyészségen. ­ Sajnos a szexuális zaklatás fogalmát a büntető törvénykönyv nem ismeri ­ mondta dr. Lichy József, a sértettek jogi képviselője. ­ Ezért úgy döntöttünk, hogy a kényszerítést jelöljük meg mint közvádas bűncselekményt. Ez nagyjából illett a helyzetre, hiszen ez az az eset, amikor valaki erőszakkal vagy fenyegetéssel rákényszerít valakit arra, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Sajnos az ügyészség ezt elutasította, ám azt megállapították, hogy történt bűncselekmény, csak éppen tevőlegesen elkövetett becsületsértés.

Mivel ez magánvádas eljárást kíván, az ügyfeleimnek kellett volna a bírósághoz fordulni, ám mire idáig eljutottunk, kicsúsztunk az előírt 30 napos határidőből. A hivatalos jogi eljárás tehát nem indulhatott el, ám a nővérek elérték céljukat: a kórház igazgatósága ­ főként az ügyészség állásfoglalásának hatására ­ elbocsátotta az osztályvezető főorvost. (A férfi jelenleg egy kis településen háziorvos.) Ha eltekintünk az elmaradt kártérítéstől, akár még azt is mondhatnánk, hogy happy end lett a dolog vége. Ám ez nem lenne igaz. Az azóta eltelt idő ugyanis megmutatta, hogy ebben az esetben nem csak a vétkes bűnhődött. A panasztevő nővérek közül az egyik már nem dolgozik a kórházban, mint ahogy a mellettük kiálló főnővérnek is távoznia kellett.

A többi dolgozó pedig eléggé ellentmondásosan ítélte meg a történteket. Van, aki még mindig haragszik a feljelentőkre, mondván: tönkretették a főorvos karrierjét. S ez nem egyedi eset, hiszen hazánkban, ha munkahelyi szexuális zaklatásról van szó, mindig megfigyelhető az áldozat hibáztatásának trendje ­ állítja Herman Judit, a NaNe Egyesület munkatársa. ­ A munkahelyi flörtöt ugyanúgy meg lehet különböztetni a zaklatástól, mint ahogy a nemi erőszak is különbözik a szeretkezéstől ­ mondta. ­ Igazából a nők reakciója a határvonal.

A flört egy, mindkét fél számára pozitív folyamat, ahol ketten irányítanak, míg a zaklatás zavarba ejtő vagy megfélemlítő az áldozat számára, és végig az elkövető irányítása alatt áll. A NaNe Egyesület munkatársa szerint a munkahelyi szexuális zaklatás igazából nem is a szexről szól, hanem a hatalomról. Szerinte azok a férfiak molesztálják a kolléganőiket, akik lenézik a másik nemet. ­

A nők sokszor bele sem mernek gondolni, hogy egy-egy szituáció kínos-e, mivel tudják: ha szóvá teszik ellenérzéseiket, hamar kényelmetlen megjegyzések céltáblái lehetnek, megbélyegzik őket azzal, hogy biztos frigidek, vagy ­ enyhébb esetben ­ nem értik a viccet. Tóth Olga, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa szerint a különböző országokban eltérően értelmezhetik a szexuális zaklatás fogalmát. Ám szerinte túl egyszerű lenne mindezt a vérmérsékletre fogni. ­ Kétségtelen, hogy egy mediterrán országban az emberek közti kapcsolat sokkal közvetlenebb, mint mondjuk Skandináviában ­ mondta. ­ Ennélfogva elképzelhető, hogy amit egy olasz még észre sem vesz, azt egy svéd már zaklatásnak vesz.

Ám ez nem csupán temperamentum kérdése. Valószínűleg ebben az is közrejátszik, hogy az "elnézőbb˛ országokban később kezdődtek a nők jogait előtérbe helyező mozgalmak A szociológus szerint a magyar nők sok mindent elviselnek. No, nem azért, mert ennyire engedékenyek, inkább az állásukat féltik. ­ Nemrég egy konferencián közzétették egy vizsgálat eredményét. A felmérés arra vonatkozott, hogy az egyes országokban a megkérdezettek közül hány nő élt már át munkahelyi zaklatást.

Minden nemzet neve mellett szerepelt egy kisebb-nagyobb szám, csak nálunk jött az ki, hogy szinte senkivel nem történt még ilyen. Ez azért elég nehezen hihető? Szilágyi Mária pszichológus a női érdekvédőkkel szemben határozottan állítja: a munkahelyi zaklatás esetében is kettőn áll a vásár ­ legalábbis kezdetben. Vagyis sokszor éppen a nő viselkedése aktiválja a férfiak "vadászösztönét˛. ­

Számos esetben csak a nő reakcióján múlik, hogy egy férfi közeledése flört, avagy zaklatás ­ jelentette ki. ­ Ha a nőnek tetszik az illető, akkor kapcsolat lesz a dologból, ha nem, akkor zaklatási ügy. Én igenis azt vallom, hogy ha valaki mélyen dekoltált ruhában vagy miniszoknyában megy be a munkahelyére, akkor számolnia kell azzal, hogy ezzel provokálja a környezetét. Azt szokták erre mondani, hogy ha valami nem eladó, akkor azt miért teszik ki a kirakatba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/Scooby Doo

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a… Tovább olvasom