Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

NFÜ: rekordév az uniós forrásoknál

Jelentősen felgyorsult 2012 második felében az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) forrásainak felhasználása - közölte Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön, jelezve: ez a miniszterelnök vezetésével létrehozott Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) döntéseinek és a fejlesztéspolitikai intézményrendszer hatékonyabbá válásának köszönhető.
A közleménye ismerteti: az elmúlt egy hónap folyamán közel 250 milliárd forintot fizettek ki. Ez a rekorderedmény is azt bizonyítja, hogy az NFÜ hatékonyan, az elvárásoknak megfelelően tudja teljesíteni a kifizetéseket. Magyarország a 2007-2013. évi programozási időszakban már több mint 3300 milliárd forint fejlesztési forrást fizetett ki a kedvezményezetteknek, ebből csak az idei évben mintegy 1052 milliárd forintot - olvasható az NFÜ közleményében.

A közleményben rámutatnak: az idei év 1000 milliárd forintot meghaladó kifizetését elemezve világosan látszik, hogy a támogatások kifizetése heti/havi lebontásban folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Az NFÜ csak a múlt héten több mint 70 milliárd forintot fizetett ki az Új Széchenyi Terv keretében a kedvezményezetteknek.

"Megfelelő mennyiségű számla beérkezése esetén az intézményrendszer bebizonyította, hogy képes elérni a kitűzött célokat. Sőt, a jelenlegi hatékonyságot alapul véve akár két éven belül is, 2014/2015 fordulójára - vagyis a ciklus kifizetési időszakának vége előtt egy esztendővel - el tudja érni az ország a száz százalékos forrás-felhasználási szintet" - idézi a közlemény Petykó Zoltánt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét.

A közlemény szerint az idén naponta átlagosan 4 milliárd forint értékben nyíltak meg új pályázati lehetőségek európai uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében. Az elmúlt egy hónap folyamán az NFÜ közel 250 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezetteknek, ez munkaórára lebontva, óránként 1,5 milliárd forint kifizetést jelent.

Az NFÜ dokumentuma kitér arra: az uniós fejlesztési források felhasználásának tapasztalata, hogy az önkormányzatok és a költségvetési intézmények számára sokszor megoldhatatlan feladatot jelentett a pályázatok önrészének előteremtése. Ezért 2012 októberétől a kormány egy új, 30 milliárd forintos kerettel gazdálkodó EU Önerő Alapot hozott létre, amelyből uniós projekt megvalósítására szerződéssel rendelkező költségvetési intézmények és önkormányzatok önerő támogatást kérhetnek. Az alap létrehozásánál fontos cél volt, hogy könnyen lehessen igényelni a forrást, valamint, hogy pozitív elbírálás esetén az NFÜ egyszerre fizesse ki a számla önerő részét és támogatástartalmát, amely lehet vissza nem térítendő vagy visszatérítendő.

Az NFÜ közleménye szerint az év végi kifizetési rekord az adminisztrációs egyszerűsítéseken túl az EU Önerő Alap sikerének is köszönhető. Ezt támasztja alá, hogy már 12 milliárd forint önerő támogatásról született döntés, amely mintegy 60 milliárd forintnyi számla kifizetést eredményezhet a rendszerben, és várhatóan a kifizetések további gyorsulásához vezethet. A megmaradt 18 milliárd forint forrást a keret kimerüléséig, de legkésőbb jövő év június 30-ig lehet felhasználni - olvasható az NFÜ dokumentumában.

A közleményben rámutatnak: az uniós projektek megvalósításának gyorsítását az is segíti, hogy az NFÜ év közben bevezette a szállítói előleg kérésének lehetőségét a közszférában megvalósuló projekteknél. A szállítói előleg mértékét a jogszabályban a fővállalkozóval megkötött szerződés elszámolható költségének 30 százalékában határozták meg. A kifizetett szállítói előleg jelentős mértékben nőtt, eddig 170 közbeszerzést érintett ez a lehetőség összesen 273 milliárd forint értékben, amelynek 30 százalékát, azaz 82 milliárd forintot tette ki a szállítói előleg - olvasható a dokumentumban.

Mérleget készítve a hazai támogatási rendszer elmúlt időszakáról, elmondható, hogy gyorsuló döntéshozatal, az akut helyzetben levő kedvezményezetti csoportok finanszírozási helyzetének javítása és a kifizetések volumenének radikális növekedése tapasztalható - emelte ki Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke.

Olvasóink írták

  • 1. load 2012. december 20. 22:09
    „Mi, akik a pályázatokat írjuk, beadjuk, hiánypótolunk, nyomát nem látjuk ennek az igyekezetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem hirdetnek ponthatárokat

Balog minisztériuma a kormányszóvivő ígéretével szemben mégsem teszi közzé karácsonyig az egyes szakok ponthatárait. Számos szakon csak fizetős képzés lesz. Tovább olvasom