Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

NFM: megfelelő a gázszolgáltatók felkészülése a téli időszakra

A tárca a Népszava hétfői cikkére reagált, amely szerint csupán néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország.
Megfelelő az egyetemes gázszolgáltatók felkészülése a téli időszakra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi jelentése szerint - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére hétfőn.

A tárca a Népszava hétfői cikkére reagált, amelyben Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt mondta: a mintegy 4,2 milliárd összkapacitású hazai tárolókban mindössze 1,7 milliárd köbméter körüli gázmennyiség van jelenleg.

Holoda Attila szerint a mostani készletszint mellett a hideg téli időszakban szokványos napi 70 millió köbméteres gázfogyasztásnál a gázkivételi kapacitások korlátai miatt csak napokig garantált az ország teljes körű ellátása, ha az orosz beszállítások korlátozása vagy leállítása miatt kiesik a napi 15-20 millió köbméteres, vezetéken érkező import. Ilyen krízishelyzetben néhány nap után már a fogyasztás korlátozása válhat szükségessé.

A NFM az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a hazai szabályozás szerint a földgáz egyetemes szolgáltatóknak az általuk ellátott felhasználók teljes téli fogyasztása 60 százalékának megfelelő tárolói készlettel kell rendelkezniük a téli időszak kezdetére.

A szabályozó hatóság, a MEKH minden évben elvégzi a villamosenergia- és földgázipari engedélyesek téli időszaki ellátásra való felkészülésének vizsgálatát. A hivatal legutóbbi jelentése szerint az egyetemes szolgáltatók felkészülése megfelelő, a társaságok rendelkeznek a felhasználóik - lakossági és kisfogyasztók - téli ellátását biztosító készletekkel - írja a tárca.

A minisztérium válaszában kitért arra is: a versenypiaci kereskedők mérsékelt tárolói lekötései miatt a szabadpiaci fogyasztók számára betárolt földgázkészlet mértéke alacsony, ennek oka a hazai földgáztároló infrastruktúra fejlett állapota és az elmúlt években csökkenő földgázfogyasztás.

A készletek helyzetét a tárca és a MEKH folyamatosan figyelemmel kísérik, és szükség esetén kezelik - olvasható a fejlesztési minisztérium válaszában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat és félmilliót érő csempészcigarettát foglaltak le

Az adóhatóság nyomozói az M1-es autópálya Harkályos pihenőhelyén ellenőriztek, akkor bukkantak a… Tovább olvasom