Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

NFM: 16 önkormányzat kap 41 ingatlant ingyenesen

A korábbi állami ingatlanok közül néhány Sopron és Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatának tulajdonába is kerül.
A kormány döntése alapján tizenhat önkormányzat jut ingyenesen negyvenegy ingatlanhoz, összesen 1,6 milliárd forint értékben - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a jelenleg nem, vagy nem hatékonyan hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés kiadásai csökkennek. A helyi önkormányzatok pedig ingyenesen jutnak hozzá feladataik ellátását vagy fejlesztéseiket, beruházásaikat elősegítő vagyonelemekhez.

A tárca közleménye szerint a korábbi állami ingatlanok Abádszalók, Bonnya, Budapest II. és XI. kerülete, Cegléd, Dég, Dunaharaszti, Ecseny, Kistarcsa, Sopron, Szada, Szellő, Szolnok, Tatabánya, Tiszaigar és Győr-Moson-Sopron megye önkormányzatának tulajdonába kerülnek. A települések többek között lakóházakkal, gazdasági épületekkel, eddig is közösen használt vagy még beépítetlen területekkel lettek gazdagabbak.

Az ingatlanok elsősorban a településfejlesztési célok megvalósításában lehetnek a helyiek hasznára, de a turisztikai, kulturális, sporttal és egészségmegőrzéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok teljesítését, a közérdekű szolgáltatások ellátását is segíteni fogják - olvasható a közleményben.

Az NFM közölte: a Gyulai Várfürdő Fürdő és Gyógyszolgáltató Kft. állami tulajdonban lévő társasági részesedése is ingyenesen a helyi önkormányzathoz kerül, ezzel a Békés megyei város hatékonyabban valósíthatja meg a Dél-Alföld egyetlen nemzetközi minősítésű gyógyfürdőjének fejlesztését. A kimagasló vendégforgalmú létesítmény jelenleg is zajló bővítését az Új Széchenyi Terv 1,2 milliárd forinttal támogatta.

A kormány az állami vagyonról szóló törvény alapján nyilvános határozattal döntött az ingyenes vagyonjuttatásról. A tulajdon-átruházási szerződéseket állami oldalról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg. A szerződésekbe több, a felelős vagyongazdálkodás elvének érvényesülését biztosító garanciális feltétel épül be, ilyen egyebek között az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése.

Az idén ezen felül további 5,5 milliárd forint értékű állami ingatlan és más vagyontárgy ingyenes átadásáról született döntés, a szerződések megkötése folyamatos - olvasható az NFM közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: adóemelést és a rezsicsökkentés eltörlését akarja a baloldal

A Fidesz szerint adóemelést és a rezsicsökkentés eltörlését akarja a baloldal. Tovább olvasom