Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

NFH: sikeres a fogyasztóvédelmi konzultáció

Sikeres a fogyasztóvédelmi konzultáció, amely félidejéhez érkezett - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).
A hatóság július közepén indított fogyasztóvédelmi konzultációjának célja, hogy bárki elmondhassa véleményét az intézményrendszerről, a leggyakoribb problémákról, illetve a jövő lehetséges irányairól. Az eddig feldolgozott több ezer válasz eredményeképpen megállapítható: a fogyasztók úgy vélik, még nem tart ott az ország, hogy enyhíteni lehetne a szabályok szigorán, a hatósági munka intenzitásán - közölte az NFH.

Az eddigi összesítés alapján az is látszik, hogy a fogyasztók "vevők" az alternatív ösztönző eszközökre. A válaszadók mintegy 80 százaléka úgy vélte, a vállalkozások pozitív kiemelése arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy hova érdemes menni vásárolni, kivel javasolt szerződést kötni. A pozitív lista első félével jól vizsgázott, jelenleg több mint 500 vállalkozás szerepel a hatóság nyilvántartásában - összegezte a hatóság. A fogyasztók érzékenyek a hazai sajátosságokra is - hívja fel a figyelmet a hatóság.

A válaszadók kétharmada szerint szükséges befolyásolni az üzletek kínálatát abba az irányba, hogy nagyobb számban legyenek magyar termékek a boltok polcain. A magyar fogyasztók ugyanakkor arra biztatják a hazai hatóságokat, hogy - a szlovák példához hasonlóan -, vizsgálják azt is, vajon valós-e az a megállapítás, amely szerint a globális gyártók Magyarországra - és a környező országokba - szánt termékei alacsonyabb minőségűek, mint a Nyugat-Európába gyártott azonos árui. A szavatossági és a jótállási szabályozás szigorítása, a hatósági lehetőségek bővítése mellett tette le a voksát a válaszadók háromnegyede.

A legtöbben úgy vélik, hogy a kereskedők sokszor maguk sem ismerik a szabályokat, kevés a kézzel fogható kötelezettség, új szabályokkal és a hatósági lehetőségek növelésével kell erősíteni a fogyasztók pozícióját. A jogszabályok módosítását, szigorítását szolgalmazzák a válaszadók a szolgáltatási szektor egyes ágazataiban is, például a termékbemutatóval egybekötött kirándulásokra vonatkozó előírások esetében - közölte az NFH. A fogyasztóvédelmi konzultáció keretében a kérdőív kitöltésére szeptember 30-ig van lehetőség az NFH honlapján, a fórumoldalán, a Facebook-oldalán, valamint a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségeinek ügyfélszolgálatainál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókat hoz ez az öt szám? Lottószámok!

Majdnem százezer játékos ért el két találatot az ötöslottón. Tovább olvasom