Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Nézzünk szembe!

A cigányság felzárkózásában és felemelkedésében mind többen reménykedünk. Egyesek szerint azonban ez nem megy anélkül, hogy a cigányok szembenézzenek kultúrájuk azon elemeivel, nevezzük nevén, az úgynevezett „cigánybűnözéssel”, amelyek elviselhetetlenné teszik őket. Volna néhány megjegyzésem e közkeletű, de igencsak vitatható vélemény megfogalmazóihoz. Aki így fogalmaz, bizonyára kevéssé ismeri a roma kultúrát, a romák történelmi hányattatásait és hagyományait, családszerkezetüket, rétegződésüket és a vajdaság intézményrendszerét, a magyarországi népesség legszegényebbjeihez köthető megélhetési bűnözést a cigányság kultúrája szerves részének véli.

Csakhogy akkor a nemzeti büszkeségünket tápláló magyar kultúrába is bele kell ám értenünk a sokkal nagyobb volumenű adócsalásainkat, olajszőkítéseinket, cégeltüntetéseinket, piramisjátékainkat, pénzhamisításainkat, vagy éppen a hatvan évvel ezelőtti holokauszt véres következményeiben ugyancsak bűnrészes rasszista előítéleteinket, hogy a többi „huncutságainkról” ne is beszéljek. Ha viszont magyar vonatkozásban visszautasítjuk a bűnös nemzet és a kollektív bűnösség elvét, hogyan tévedhetnénk ilyen veszélyes vizekre a romáinkkal kapcsolatban? Persze van ennek a megkerülhetetlen integrációnak egy másik tényezője is. Az, hogy a felemelkedő roma értelmiség egyszerre merje fölvállalni önmagát és a népét. E tekintetben is van még bőven tennivaló. Az Egyesült Államok polgárjogi mozgalmainak, a fehér és fekete demokraták összefogásának tapasztalataiból sokat tanulhatunk a probléma eredményes kezeléséhez.
Bizony, a következetes pozitív diszkriminációnak, foglalkoztatási és beiskolázási programoknak volt kulcsszerepük abban, hogy ma már a színes bőrű állampolgárok megtalálhatók az USA minden vezető rétegében és foglalkozási ágában.
Fekete János, Győr
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépéselőnyben az Arsenal

Az Arsenal Thierry Henry góljának köszönhetően nagy lépést tett a továbbjutás felé. A nap másik… Tovább olvasom