Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nézőpont Intézet: lehet jó államfő a pártpolitikus

Lehet jó államfő a pártpolitikus, sem nyugat-, sem közép-európai modell vagy elvárás nincs az államfő pártsemlegességére vonatkozóan - áll a Nézőpont Intézet legújabb, kedden az MTI-hez eljuttatott kutatásában.

Mint írták, a 27 EU-tagállam 20 köztársasága közül 16-ban kötődik a köztársasági elnök személye közvetlenül vagy közvetve valamely politikai párthoz, a megválasztott államfők pedig feladatukat - életútjuktól függetlenül - a jogállami normáknak megfelelően látják el.

A Nézőpont Intézet megállapította: a köztársasági elnök megválasztásának módja nem függ össze az államfők politikai hovatartozásával. Az Európai Unió 20 köztársasága közül 12-ben közvetlenül, nyolcban pedig a parlament által választják a legfőbb közjogi méltóságot, s mindkét választási rendszerben van példa politikus és nem politikus elnökre.

A közvetlen választási rendszer politikus elnöke Nicolas Sarkozy (Franciaország), nem politikus elnöke Danilo Türk (Szlovénia). A közvetett államfőválasztást alkalmazó országok politikus elnöke Václav Klaus (Csehország), nem tekinthető viszont pártpolitikusnak Valdis Zatlers, Lettország államfője - tették hozzá.
A kutatóintézet rámutatott: szerdán választanak szövetségi elnököt Németországban, ott a legesélyesebb Christian Wulff, a

Kereszténydemokrata Unió (CDU) jelenlegi alelnöke, Alsó-Szászország miniszterelnöke. Wulff államfői kampányában lemondott tartományi parlamenti mandátumáról, miniszterelnökségét viszont csak megválasztása után tervezi átadni. Elődje, a május 31-én lemondott Horst Köhler is tagja volt a CDU-nak.
A közép-európai régióban sem egyedülálló az, hogy - Schmitt Pálhoz hasonlóan - szoros pártkötődésű államfőt jelölnek. Csehországban 2008-ban választotta újra a törvényhozás két háza Václav Klaust, aki korábban a jobbközép alapító elnöke és miniszterelnök volt.

A Nézőpont Intézet arra is kitért, hogy a többi közép-európai demokrácia (Ausztria, Románia, Szlovákia, Szlovénia) közvetlenül választott államfői közül egyedül Danilo Türk szlovén elnök számít a szó politikai értelmében is függetlennek. Az osztrák Heinz Fischer évtizedekig a szociáldemokraták képviselőjeként tevékenykedett, a szlovák Ivan Gasparovic pedig a Meciar-féle Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), majd az általa alapított Demokráciáért Mozgalom (HZD) vezető alakja volt.

Olvasóink írták

  • 1. Fürgeszarvas 2010. június 30. 12:15
    „Persze,hogy lehet,hiszen egy párt érdekeit szolgálja,a többi meg le van sz@rva ! Ne hasonlítgassuk magunkat annyira a nyugathoz , mert mi egy speciális ország vagyunk .Ami nálunk a demokrácia ,azt nyugaton inkább diktatúrának nevezik ! Statisztikában meg egyébként is csak azt hiszem el,amit én hamisítok ( Churchill után szabadon) ! Egyébként a "Nézőpont Intézet" nem véletlenül a Stumpf család érdekeltségébe tartozik ? Akkor teljesen érthető ez a vizsgálati eredmény !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltehetően Molotov-koktélokat dobtak a szigetcsépi házra

Feltehetően Molotov-koktélokat dobtak arra a szigetcsépi házra, amelynek leégett a tetőszerkezete… Tovább olvasom