Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nézőpont felmérés: Orbán Viktor a legnépszerűbb

A magyarok többsége reformváró hangulatban van; a Fidesz most is kétharmadot szerezne; Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb.

A Heti Válasz számára készült közvélemény-kutatás szerint a magyarok a betegellátás reformját várják a leginkább (92 százalék), a tömegközlekedés átalakítását pedig a legkevésbé (69 százalék). Előbbi szükségét a korábbi ciklusok reformpolitikai folyamainak sikertelensége erősíti, míg utóbbi alacsonyabb értékét a megfoghatatlanság és információhiány okozhatja - írta a Nézőpont Intézet.

Mind a hat vizsgált területen az idősebb korosztály tart leginkább a megújulástól. A munkanélküli segélyek rendszerében a magyarok 82 százaléka csalódott, a kiábrándultság pedig ugyanolyan mértékben jellemzi a munkahellyel rendelkezők és az állástalanok táborát (85-85 százalék). Az elmúlt hónapokban elkezdődött a nyugdíjrendszer átalakítása, amivel kapcsolatban továbbra is nagy a várakozás (az összes megkérdezett 77 százaléka szerint szükség van átalakításra). A nyugdíjasok 70 százaléka, a munkanélküliek 78 százaléka, a munkahellyel rendelkezőknek pedig 83 százaléka érzi a nyugdíjreformok szükségét. Az állami hivatali ügyintézés és az oktatási rendszer a megkérdezettek 70-73 százaléka szerint szorul átalakításra.

A közösségi közlekedés reformjának egy megközelítésével kapcsolatban - amely szerint az állam egy útvonalon a busz- és a vonatközlekedés közül csupán az egyiket támogatná - a magyarok 58 százaléka elutasító. A megyei jogú városokban élők 62 százaléka nem támogatja a tömegközlekedés ilyen reformját, amivel kapcsolatban a budapestiek és a községben élők 58-58 százaléka is elutasító, az egyéb városokban élőknek pedig 55 százalékát érintené rosszul ez a megoldás.

A magyarok mobilitásának kettősségét jól jellemzi az is, hogy a gyors hivatali ügyintézés miatt nem, a minőségi betegellátásért viszont hajlandóak lennénk több időt is utazni. Az összes megkérdezett 41 százaléka inkább elutasítja, 54 százaléka pedig inkább támogatja a kormányablakok irányába mutató átalakításokat, ugyanakkor a magyarok 72 százaléka hajlandó lenne a jobb betegellátásért több időt is utazni. Míg a községben és a városokban élők csupán fele (50-52 százaléka), addig az új közigazgatási szervezés potenciális nyerteseinek tekinthető megyei jogú városban élők és fővárosiak nagy többsége támogatja az átalakítást (56-65 százalék). Az egészségügy területén mindenki szerint szükség van reformokra, ugyanakkor a minőségi betegellátásért a hatvan éven felüliek mindössze 65 százaléka, de a legtámogatóbb 18 és 29 év közötti korosztálynak 81 százaléka lenne hajlandó több időt is utazni - publikálta a Nézőpont Intézet.

A felmérés alapján nem változott a Fidesz, a Jobbik és az LMP támogatottsága, hibahatáron túli veszteséget könyvelhetett el azonban a Magyar Szocialista Párt. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 46 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 4 százaléka szimpatizál. A választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók között szintén érezhető, de nem markáns a szocialisták potenciális szavazóinak csökkenése. Most vasárnap a Fidesznek újra lehetősége nyílna a parlamenti helyek kétharmadának feltöltésére, hiszen 56 százaléknyi potenciális szavazóra számíthatnának, míg a szocialisták 22 százalékra, a Jobbik 11, a Lehet Más a Politika pedig 8 százalékra - közölte a Nézőpont Intézet.

A felmérése alapján a politikusok népszerűségi listáján nőtt az élen álló Orbán Viktor és Navracsics Tibor népszerűsége, többségében pedig tovább csökkent az őket követő többi politikus alkalmassági indexe. A reformváró hangulatban Matolcsy György áll a harmadik helyen, Semjén Zsolt a negyedik, Pintér Sándor és Kövér László pedig az ötödik és hatodik helyezést érte el állami vezetői alkalmasságuk alapján. A kormánypárti politikusoktól továbbra is lemaradva találjuk a négy legismertebb ellenzéki politikust: Schiffer Andrást, Vona Gábort, Mesterházy Attilát és a sort mindig jelentős lemaradással záró Gyurcsány Ferencet - írta a Nézőpont Intézet, amely ezer embert kérdezett meg február 7. és 10. között véletlenszerű kiválasztással, országos reprezentatív mintán.

Olvasóink írták

 • 16. Olajos 2011. február 21. 18:01
  „Aki nincs velem,az ellenem? Ki bízik kiben? 75% ??? Mi az anyám kínjáról beszéltek? Értem én! Szokásos fideszes százalékolás.Jobban élünk mint 1 éve? Kishaver! Nézzél körül a konyhában nincs e egy ikertesód, mert egyedül ilyen hülye nem lehetsz! Elmondanám nektek,10ből 6 ember meg tudná fojtani a drága Vicc´torotokat! Sokan vagytok, de nincs nektek eszetek!”
 • 15. Olajos 2011. február 21. 17:52
  „Miracle! Qrvára igazad van ember!!! Világosan és tisztán látod a helyzetet!!!”
 • 14. pancser 2011. február 18. 19:21
  „12! Sokkal jobban érzik magukat a legtöbben. Te ezt nem értheted a tengeren túl. No persze hangos az ellenzék de itthon semmi esélyük.”
 • 13. alacska 2011. február 17. 11:23
  „Ez egy jobboldali közvélemény-kutató! Ezt kell a lakosság felé sulykolni !Ezért kapják a FIDESZ-től a pénzt ! Én elhiszem, hogy a FIDESZ "még mindig" a legnépszerűbb. De ez egy kicsit túlzás ! Kövér, Pintér... röhejes !!!”
 • 12. elemér 2011. február 17. 01:00
  „Ha azt kérdeznék hogy mennyivel keresnek többet vagy érzik magukat nagyob biztonságban mióta O.V. a vezetö akkor egy tiszta választ kapnának, semmivel. Ennyit ér ez a kimutatás.”
 • 11. fortuna54 2011. február 16. 23:12
  „Hát ki más lenne a leg népszerübb? Talán az állandóan károgó hozzászólok,akik nem tudnak elöbre jutni az életbe,és mástol várják a segitséget?Vagy Elemér aki csak a kattogáshoz ért,de mindig neki van igaza?Az a 75 százalék számít,aki bízík órbánba,és kormányában.”
 • 10. pancser 2011. február 16. 21:22
  „Na b......tok meg, ellenzékiek, nagyon nem ismeritek Magyarországot. Vivat Viktor!”
 • 9. janika 2011. február 16. 18:38
  „Nyálverésben lehet, hogy a legnépszerűbb! De ahhoz nem elég tehetséges, hogy a politikai bűnözőket a megérdemelt börtönbe juttassa.”
 • 8. LAZA 2011. február 16. 16:53
  „1.
  Az eredeti szerint talán jobban hangzik,
  Vakok között a félszemú az úr.
  Ámbár valamelyik bértolnok valamelyik pártlapban Messiként jellemezte az uralkodót!
  (tv.sajtó ismertetőjében megütötte a figyelmemet)
  Némi különbség azért nutatkozna a két zseni között-
  Mármint Messi felmegy a pályára és rúgja a gólokat számolatlanul,adja a gólpasszokat és ontja a cselsorozatokat.
  Nem hívatkozik a göröngyös pályára,a ferde vonalakra,a kapufákra és legfőképpen a durva ellenfelekre.
  Sőt! Olyasmit sem hallottam felőle,hogy majd áprilisba,meg májusba vagy valamikor győzünk.
  Teszi a dolgát méghozzá eredményesen.”
 • 7. elemér 2011. február 16. 16:27
  „Közvélemény kutatással kilehet mutatni bármit. Ez attol függ hogy fogalmazzák a kérdéseket ahoz amit megrendeltek. Jó munka után kapnak ujab jó megrendeléseket. Ez egy jó profitáló ipar.”
 • 6. miracle 2011. február 16. 14:49
  „Ügyesen feltett kérdések?
  Át kell alakítani a nyugdíjrendszert? Át, hát.
  ÍGY kell átalakítani? Ezt inkább ne kérdezzük meg...
  Meg kell reformálni az eü-t? Meg, hát.
  Hajlandó lenne ezért fizetni, mondjuk vizitdíjat? Ezt inkább ne kérdezzük meg...
  Busz vagy vonat közül csak az egyik maradjon? 42% támogatja. Akkor bezárhatunk néhány szárnyvonalat? Ezt inkább ne kérdezzük meg...”
 • 5. meir 2011. február 16. 14:41
  „Elemer!!
  ne ertetlenkedj!!
  ott all feheren-feketen!-"reformvaro "!!!
  VARNI azt szabad!!az nem kerul semmibe!! mas kerdes hogy lesz-e belole valami is!!”
 • 4. paci13 2011. február 16. 14:18
  „Ja igen, ők azok, akiknek a legutóbbi februári felmérése szerint a magyarok fele hajlandó lenne hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez....
  Azért kiváncsi lennék ennek a Heti Válasz számára készült új opuszuk mintavételére.....”
 • 3. pozdorja 2011. február 16. 12:01
  „Nem kell ezen csodálkozni. A legtöbb ember szereti ha megmondják neki mi a jó. Valaki mögé be kell állniuk. Most meg nincs más választásuk.”
 • 2. imre1964 2011. február 16. 11:58
  „Még hat az emberekre a népbutító szöveg. Sajnos nem tanul a nép semmiböl.”
 • 1. elemér 2011. február 16. 11:55
  „"A magyarok többsége reformváró hangulatban van; a Fidesz most is kétharmadot szerezne; Orbán Viktor továbbra is a legnépszerűbb." Mi erre a magyarázat ? Az egyszemü ember is lehet zseni a vakok között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 37-es úton - 3 súlyos sérült

Egy ember meghalt, hárman súlyosan megsérültek, amikor összeütközött két személyautó szerda a 37-es… Tovább olvasom