Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Nézőpont: Csökkent Orbán népszerűsége

Orbán Viktor népszerűsége saját táborában az októberi 92 százalékról 78 százalékra csökkent.

A strukturális átalakítás kiemelt támogatottságot élvez a legfiatalabb és a legidősebb korcsoportokban; Orbán Viktor népszerűsége saját táborában az októberi 92 százalékról 78 százalékra csökkent - közölte a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.

A Heti Válasz számára készült felmérés szerint a tervet spontán megnevezni tudó 18 és 29 év közöttiek és a 60 éven felüliek 58-58 százaléka szerint a strukturális átalakítás inkább előnyös lesz az ország szempontjából, iskolai végzettség szerint a diplomások (58 százalék), településtípus szerint pedig a megyei jogú városban élők körében (61 százalék) - olvasható a felmérésben.

A "megújulás hónapjainak" forgatókönyve már néhány nappal az ismertetése után népszerű: tízből három megkérdezett önállóan meg tudta nevezni a reformtervet, amely nagy többségük szerint előnyös lesz Magyarország számára.

A Széll Kálmán Tervből kiragadott főbb elemekkel az emberek többsége egyetért. A magyarok 81 százaléka szerint a kormánynak szabályoznia kell a rezsiköltségek emelkedését - az állítással leginkább a hatvan éven felüliek (83 százalék), településtípusok szerint a megyei jogú városban élők (85 százalék), pártszimpátia szerint pedig a Jobbikkal rokonszenvezők értenek egyet (89 százalék). A bankadó bevezetésének negatív hozadékai nem érezhetők a lakosság körében, hiszen a megkérdezettek mindössze 13 százaléka nem ért egyet az adó megtartásával a Nézőpont felmérése szerint.

A magyarok 57 százaléka gondolja úgy, hogy az emberek sok esetben akkor is igénybe vesznek orvosi ellátást, ha arra nem lenne szükségük. További érdekesség, hogy a válaszadók 68 százaléka szerint a magyarok indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztanak, miközben a generikus gyógyszerekre vonatkozó állítással kapcsolatban a megkérdezettek csaknem kétharmada foglalt úgy állást, hogy ha választhatna megszokott gyógyszere és egy ugyanolyan hatóanyagú, de olcsóbb medicina közül, akkor az előbbit preferálná. A korkedvezményes nyugdíjazás jelenlegi rendszerét a válaszadók 42 százaléka tartja támogathatónak, míg 54 százaléka az egységes korhatár bevezetését helyesli.

A Nézőpont felmérte a politikusok alkalmasságát is. Eszerint a Széll Kálmán Tervet bemutató Matolcsy György és Navracsics Tibor tartani, illetve javítani tudta alkalmassági indexét, miközben az élen álló miniszterelnök megítélése valamelyest romlott az előző hónaphoz viszonyítva. A tíz legismertebb politikust tartalmazó listán nőtt Pintér Sándor, Semjén Zsolt és Kövér László alkalmassági indexe, de javulás tapasztalható Schiffer András és Vona Gábor esetében is. A politikusi rangsor két sereghajtója, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc ebben a hónapban sem tudta csökkenteni jelentős lemaradását.

A felmérés szerint lassan fél éve nem változik érdemben a nagyobb parlamenti pártok támogatottsága, október óta egyedül a Lehet Más a Politika tudta valamelyest növelni népszerűségét. A kormánypártokkal az összes megkérdezett 48 százaléka, az MSZP-vel 12 százaléka, a Jobbikkal és az LMP-vel pedig 7 és 6 százaléka szimpatizál. A választási részvételüket biztosra ígérő aktív szavazók között érezhető a szocialisták támogatásának trendszerű csökkenése, ezzel párhuzamosan pedig a legkisebb parlamenti párt erősödése. Most vasárnap a Fidesz 57 százaléknyi potenciális szavazóra számíthatna, míg a szocialisták 20 százalékra, a Jobbik 13, a Lehet Más a Politika pedig 9 százalékra.

Miközben a politikai erők támogatottsága az önkormányzati választások előtti szinten látszik stabilizálódni, a kormányoldal kohézióját biztosító miniszterelnök megítélése romlott a Fidesz-szimpatizánsok körében. A kormány megalakulása utáni 84 százalékról októberre 92 százalékra nőtt saját táborában a miniszterelnöki munka pozitív megítélése, a legfrissebb kutatásban viszont a kormánypártok szimpatizánsainak 78 százaléka mondta magát elégedettnek. Ez a csekély mértékű csökkenés hosszabb távon a kormánypártok támogatottságának visszaesését is okozhatja - állapították meg.

Az adatfelvétel március 7. és 10. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán.

Olvasóink írták

 • 9. fortuna54 2011. március 24. 17:15
  „4-es háté.Akkor te csak a pár barátodal szoksz találkozni.”
 • 8. Bo9903 2011. március 24. 11:46
  „remélem, még tovább fog csökkenni az a hatalmas népszerűsége.”
 • 7. miracle 2011. március 23. 21:17
  „háté
  Nézőpont intézet, Heti Válasz...
  Felfele szoktak "tévedni"...”
 • 6. háté 2011. március 23. 20:56
  „A hazudozó lázárjani újabb kinyilatkozása,.--.ezért kellett a 16%-os adó?

  A fideszes politikus szerint ennek a kormánynak már van egy ,,történelmi bűne", amit egyesek soha nem fognak tudni megbocsátani. A rendszerváltozás óta először, a második Orbán-kabinet nem azoktól vett el pénzt, akiknek nincs, hanem azoktól, akinek ,,tele van a zsebe" - tette hozzá Lázár János.”
 • 5. háté 2011. március 23. 20:23
  „Mintha ellentmondás lenne a kettő között!

  Tárki: Minden harmadik választóját elvesztette a Fidesz
  A Tárki friss kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi politikai párt előtt, ugyanakkor előnye tavaly év vége óta folyamatosan olvad, tavaly decembertől idén márciusig egyharmaddal csökkent szimpatizánsai köre.”
 • 4. háté 2011. március 23. 19:14
  „A tíz legismertebb politikust tartalmazó listán nőtt Pintér Sándor, Semjén Zsolt és Kövér László alkalmassági indexe,
  --érdekes, nem találkoztam az utolsó félévben olyannal, aki ne hülyézte volna le a három díszpintyet.
  Az egész narancsos táborral egyetemben, pedig volt közöttük sok rájuk szavazó.”
 • 3. miracle 2011. március 23. 15:38
  „Bár már egyre kevesebb:
  http://www.origo.hu/itthon/20110323-tarki-egyharmadaval-csokkent-a-fideszkdnp-tabora-december-ota.html
  fidesz a teljes népességben 2010dec / 2011 márc: 43/30, biztos szavazók: 68/55.
  Na ezt a bizonyos 30-ast hívják ők a zemberek 2/3-os felhatalmazásának.”
 • 2. miracle 2011. március 23. 15:32
  „Még mindig sok a zombi.”
 • 1. pozdorja 2011. március 23. 15:08
  „Milyen hülyeség az hogy a ´saját táborában´? A saját táborában 100% a népszerűsége, mert aki nem like-olja az már nem a saját táborában van. De biztos én vagyok a tudatlan.
  Én meg má´ úgyis kiírtam magam a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Influenza: 71 halott

Ebben az influenzaszezonban 71-en haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében a… Tovább olvasom