Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Nézőmegosztó műsorváltás a nyári fesztiválon

Kedden ugyancsak elcsodálkoztak azok, akik a Budapest Jazz Orchestra győri koncertjére váltottak jegyet. Duke Ellington, Benny Goodman örökzöldjei helyett holokausztra emlékező, erősen depresszív művet hallgathattak meg.
Akadt néző, aki elment a koncertről, mások csak másnap reklamáltak a győri fesztiválirodán: nem erre a koncertre váltottak jegyet. Pk nem holokauszt-emlékestet, hanem egy big bandes, könnyed dzsesszmuzsikás rendezvényt vártak. Mi is történt?

A Budapest Jazz Orchestra az előzetesen elküldött levelük szerint Glenn Miller, Benny Goodman, Duke Ellington örökzöld dallamaiból állított össze egy műsort. A koncert első két számával nem is volt gond, ám utána hirtelen váltottak. A zenekar vezetője közölte, hogy gitárosuk, Hárs Viktor nemrég Auschwitzban járt, és eszébe jutott, hogy édesanyja milyen szerencsésen menekült meg a győri gettóból 1944-ben. Ennek emlékére írt egy darabot. A hely szellemére való tekintettel inkább ezt adják elő. A szavakat tettek követték. Azok, akik a koncerten ülve maradtak, és nem indultak ekkor haza, ráadásként még meghallgathatták az erősen depresszív Kiáltás vagy sikoly című zenét is.

A Győri Nyár dzsesszrendezvényeinek általában a Xántus-udvar ad helyet. Kivéve, ha rosszra fordul az idő, ilyenkor az esőhelyszín a győri zsinagóga. Július 13-án, kedden délelőtt a győri fesztiváliroda vezetője közölte telefonon a zenekar vezetőjével, hogy a múzeum udvara helyett a zsinagógában koncerteznek.

Ezt Fekete Kovács Kornél nyugtázta, de a programváltozásról nem szólt semmit. A zenekar vezetője kérdésünkre, miért változtattak a programon, annyit mondott, nem változtattak, ezzel készültek! És már áprilisban elküldték Győrbe, mit szoktak játszani. Köztük a tegnapelőtti koncert tartalmáról is egy leírást.

Arra nem kérdeztek ezután rá, mit várnak tőlük, és azt sem nézték meg, milyen programmal szerepelnek a fesztivál kiadványaiban. Csurák Erzsébet, a Győri Nyár rendezvénysorozatot szervező iroda vezetője erre reagálva kifejtette: májusban küldött repertoárt az együttes, de abban zömében csak dzsesszklasszikusok szerepeltek. Holokauszt-megemlékező művek nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Weöres Sándor: Regélő

Tovább olvasom