Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Neveket és lakcímeket kérhet ki a Miniszterelnökség

Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásból - döntött hétfőn az Országgyűlés a fideszes Koszorús László javaslatának elfogadásával.
A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvényt 241 kormánypárti igen szavazattal, 97 nem ellenében módosította a Ház.

A kihirdetése utáni napon hatályba lépő szabályozás értelmében a kormány által meghatározott ügyekben a Miniszterelnökség az emberek személyre szóló tájékoztatása, valamint álláspontjának megkérdezése céljából neveket és lakcímadatokat kérhet ki a nyilvántartásból. Az adatkéréskor szempont lehet az állampolgárok neme, születési helye és ideje, lakcíme, családi állapota és házasságkötése vagy bejegyzett élettársi kapcsolata létesítésének helye.

A kérés teljesítését akkor kell megtagadnia a nyilvántartónak, ha az adatok kiadását az állampolgár letiltotta - kivéve, ha az adatszolgáltatásra eseti engedélyt adott -, ha a kérelmező az adat felhasználásának célját, illetve jogalapját nem vagy nem megfelelően igazolta, továbbá ha az újszülött adatainak nyilvántartásba vételét követően még nem telt el kilencven nap.

A Miniszterelnökség az átvett adatokat - eltérő rendelkezés hiányában - az átvételtől számított kilencven napig kezelheti.

A fideszes Koszorús László előterjesztését azzal magyarázta, hogy a kormányzati intézkedések során szükségessé válhat a polgárok tájékoztatása vagy véleményének, álláspontjának megismerése. Az ellenzék a javaslat parlamenti vitájában aggályosnak - az MSZP alaptörvény-ellenesnek, a Jobbik a korábbi kormányzati konzultációk visszamenőleges törvényesítésének - ítélte a módosításban foglaltakat.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. május 22. 21:34
  „"Az állampolgárok tájékoztatásához és véleményének megismeréséhez neveket és lakcímeket kérhet ki a jövőben a Miniszterelnökség az ezeket tartalmazó nyilvántartásból "
  Ezáltal a Miniszterelnökség is adatokat kap az állampolgárok véleményének megismeréséhez.
  Ha válaszolsz, annak alapján, ha nem válaszolsz azért tartanak nyilván.
  Szépen alakul a Kormányzati Nagy Testvér.”
 • 3. embertelen 2012. május 21. 21:44
  „Tiltakozom! Az a hazug Orbán ne akarjon nekem név szerint levelet írni, de sajnos nem tudom kivédeni, mert a fideszes Kubatov elvtárs már úgy is ellopta az összes létező címet, most csak legalizálni akarják.”
 • 2. Eva- 2012. május 21. 21:13
  „már újra megtanultunk helyesen válaszolni!

  semmi aggodalom!”
 • 1. paci13 2012. május 21. 19:30
  „"Számon tarthatják, mit telefonoztam
  s mikor, miért, kinek.
  Aktákba irják, miről álmodoztam
  s azt is, ki érti meg.
  És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
  előkotorni azt a kartotékot,
  mely jogom sérti meg."
  (József A. Levegőt!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mal: teljesíthetetlen az ötnapos határidő

Nem áll rendelkezésre a hatóságok által engedélyezett és bevizsgált technológia az átszakadt X-es… Tovább olvasom