Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Népünnepélyre készülve

Folytatás az 1. oldalról.
Fotó: G. M. Önkormányzati vezetők és minisztériumi képviselők a Kócsagvárban.

A helyszín azonban egyelőre bizonytalan: az osztrákok napokkal ezelőtt három alternatíváról tájékoztatták a magyar felet. Eszerint az ünnepséget Pomogy térségében, a határ mentén tartanák meg. Szóba került egy Fertő tavi találkozó, Fertőrákos és Rust bevonásával; valamint egy osztrák és magyar oldalról indított, Pomogyig tartó ingyenvonatos variáció is.
A kultúrtáj kategóriában elnyert világörökség része címmel összefüggésben úgynevezett „ kezelési terv ” megalkotására van szükség, amely értékmentő és értékóvó módon szabályozza az adott világörökségi terület mindennapjait. Dr. Pintér Tamás, a világörökség magyarországi titkárságának vezetője e témában hívta össze a környék magyar településeinek önkormányzati vezetőit és az érintett minisztériumok képviselőit a Fertő – Hanság Nemzeti Park sarródi Kócsagvárába.
A tanácskozáson elhangzott: hazánkban léteznek kezelési tervek, amelyek konkrétan meghatározzák, hogy a természetvédelmi területeken, nemzeti parkokban milyen tevékenységet szabad folytatni és milyeneket nem, ám a települések nem rendelkeznek ilyennel. A táj jellegének megóvása érdekében a jövőben szabályozni fogják, mennyire illeszkedik a tájba egy-egy épület.
A tanácskozás résztvevői megtudhatták, az osztrákok előbbre járnak ebben, és uniós tagként szélesebb körű pályázati lehetőség áll a rendelkezésükre. Ugyanakkor Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke felhívta a figyelmet, hogy nálunk is vannak pályázati források.
Dr. Kárpáti László, a Fertő – Hanság Nemzeti Park igazgatója lapunk érdeklődésére kifejtette: a nemzeti park a világörökségi terület szíve, de valójában a környezete jelenti azt a kulturális értéket, amelyért a Fertő tó világörökségi rangot kapott. Véleménye szerint a kezelési terv igazából nem hoz nagy változást a települések életében, hiszen ez nem jár együtt a meglévő, ízléstelen házak lebontásával. „ Sajnos ” – tette hozzá az igazgató.
A Fertő tó érintett magyar településeinek önkormányzatai együttműködési szándéknyilatkozat aláírását is tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jéghideg átverés

Megpezsdült az élet a Nagyszent- jánostól néhány kilométerre lévő Jegespusztán, ahol egy ideje… Tovább olvasom