Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Népszerű az áruhitel

Elővigyázatosan kell dönteni annak, aki úgy hitelt kíván felvenni a karácsonyi vásárlásokhoz.

Sokakra ró nagy anyagi terhet a karácsony előtti készülődés. A pénzszűkében lévők több lehetőség közül választhatnak az ajándékvásárlás könnyítésére. Ugyanakkor elővigyázatosnak kell lennie annak, aki úgy dönt, hogy hitelt vesz fel.
Vonzó ajánlat, ha úgy tehetünk ajándékot a karácsonyfa alá, hogy nem most kell fizetnünk érte, csak hónapok múltán. A nagyvonalú költekezésnek azonban veszélyei vannak. A vásárlás lázában sokan nem gondolnak arra, hogy az új szerzemény mellett a lakás, az autó, esetleg egyéb kölcsön részleteit is törleszteniük kell. Néhány hónap múlva aztán összecsapnak a fejük felett a hullámok, a csekkek fedezet nélkül maradnak.

Idén ezer végrehajtás Sopronban

– A fizetési határidő leteltével a bank felszólítást küld az ügyfélnek, a másodikat már a bíróság bevonásával továbbítja – mondta el a Kisalföld által megkérdezett bírósági végrehajtó. – Ha a kuncsaft a felszólítások ellenére sem törleszt, jön a végrehajtás. Amennyiben az adósnak van jövedelme, abból tiltatják le, ha nincs, lefoglalják valamilyen ingóságát, ami fedezi a tartozást. Ezt követi az árverés.
A végrehajtó óva int mindenkit a meggondolatlan hitelfelvételtől, különösen, hogy az utóbbi évek csökkenése után újra csúcsokat dönt azoknak a száma, akiknél végrehajtási
eljárásra került sor.
Sopronban és környékén például  idén mintegy ezer embert érintett a probléma. Ráadásul ha három hónapot meghaladó tartozása van az illetőnek, és ez eléri a minimálbér összegét, akkor a banknál felkerül egy feketelistára, ami később igencsak megnehezítheti kölcsönök felvételét.

Kamat nélkül néhány hónapig

Gondosan el kell olvasni a hitel feltételeit is. A nulla százalék kamatú hitelakcióknál a kamat valóban nulla százalék – de csak egy bizonyos ideig. A fizetési határidő letelte után havi törlesztőrészleteket kell fizetni – akkor már kamatostul. Például a Budapest Bankkal kötött szerződésnél ha kétszázezer forint alatt választ a vásárló árut, akkor három, ennél nagyobb összegnél öt hónap alatt kell visszafizetni a tartozást – egy összegben. Ha azonban egy százezer forintos tárgy árát nem fizeti vissza az ügyfél a meghatározott ideig, akkor életbe lép a kamatos hitel: 36 hónap alatt havi 4224 forintot kell törlesztenie (ebben benne van az évi 14,99 százalékos éves kamat és a 0,63 százalékos kezelési költség). Az ár így a futamidő végén az eredeti másfélszerese lesz. Két év esetén  a havidíj 5658 forint, vagyis a végösszeg 1,3-szorosa a vételárnak.

Tízből nyolcan hitelre vásárolnak

A vásárlási szokásokról soproni üzletekben érdeklődtünk. A Fenyő Bútorházban a vásárlók nyolcvan-kilencven százaléka hitelre vásárol – tudtuk meg Rókáné Gulyás Csillától,  az üzlet  munkatársától. – Ez jelentős emelkedést jelent a tavalyi körülbelül hatvan százalékhoz képest. A legnépszerűbbek a szekrénysorok, a franciaágyak és az étkezőgarnitúrák. Sokan  élnek az „ingyenhitel", a „0 százalék THM,  0 százalék kamat" akció lehetőségével.
Az Elektropont műszaki üzletben a vevők 60 százaléka vásárol hitelre – mondta el Csorba Katalin hitelügyintéző. – Ez szintén növekedés a tavalyi negyven százalékhoz képest. Főként mosógépet, hűtőszekrényt és televíziót visznek így haza. Mindenféle korosztály él ezzel a lehetőséggel, fiataloktól a nyugdíjasig. Legtöbben az ingyenhitelt és az úgynevezett egyszázalékos kezelésiköltség-akciót igénylik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy nem kell előleget fizetni és nincs kamat sem, de a vételár egy százalékát ráteszik a havonkénti törlesztőrészletre.
Személyi kölcsönt is sokan igényelnek

Ugyan az áruhitel a legnépszerűbb, de sokan választják a személyi hitelt is. Ennek neve szabadon felhasználható személyi kölcsön, és arra használjuk, amire akarjuk  – tudtuk meg Horváthné Pintér Katalintól, a kereskedelmi és hitelbank munkatársától. Az igénylő azonnal megkapja a pénzt, a törlesztést pedig a konstrukciótól függően néhány hónap múlva kell megkezdeni. Ezt bárki kérheti, aki jövedelemmel rendelkezik.
Sokat segíthetnek tehát  az  ünnepek előtt a különböző hitelakciók – de csak akkor, ha megfontoltan, körültekintően vesszük fel azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.21.

Tovább olvasom